Ekonomi Tezgahlarda bereket var

Tezgahlarda bereket var

Paylaş
Tezgahlarda bereket var

Av sezonu açıldı, balıkçıların ağları ilk günden balıkla doldu. Hallerde ilk mezatların yapılmasıyla birlikte, bol ve bereketli sezonun habercisi palamut ile hamsi tezgahlardaki yerini aldı. Palamudun tanesi illere göre değişmekle birlikte 45-60 lira arasında satışa sunuldu. Yine hamsinin kilosu da 50 lira seviyelerinde bulunuyor. İlerleyen günlerde fiyatların bir miktar daha düşmesi bekleniyor.

Av yasağının 1 Eylül’den itibaren sona ermesi ile birlikte balıkçılar, denize açılarak mavi sulara ağ attı. Dün sabah saatlerinde avdan dönen balıkçılar, yakaladıkları balıkları satmak için İstanbul Gürpınar Balık Hali’ne geldi. Kasalarla hale alınan balıklar mezat usulü satışa çıkartıldı. Av sezonunun ilk gecesinde palamut balıkçıların yüzünü güldürürken, halde en çok satılan balıklardan biri oldu.

Haberin Devamı

FİYATLAR OLUŞUYOR

Halde palamudun tanesi 60 lira, lüferin tanesi 90 lira, hamsinin kasası 700 lira ve tekirin kasası 150 liradan satılıyor. Balık fiyatları illere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Çanakkale’de palamudun tanesi 45-50 liraya satılıyor. Palamudun fiyatında boy ve ağırlık da etkili oluyor. Balıkçı Erdoğan Durmuş, “Denizdeki görüntüye bakarsan bu sene palamut da hamsi de çok olacak. Bugün palamudun çifti 120 lira. İlerleyen zamanda havalar iyi giderse 50-60 lira bandına düşer. Tekirin kasası 125-175 lira arasında” dedi. Hal esnafı Hasan Erol ise “İstavrit biraz pahalı, şu anda az çıkıyor. 5 kiloluk bir istavritin kasası 500-600 lira civarı” diye konuştu.

10 GÜNE UCUZLAR

Çanakkale’de balıkçılık yapan Onur Öğet de “10 gün içinde bütün çeşitler gelir, fiyatlar düşer” dedi. Çanakkale balık halinde palamut 50, levrek 170, çipura 170 liradan satılıyor. Balıkesir’de de palamudun tanesi 45 lira, küçük sardalya ve hamsinin kasası 400 liradan alıcı bulurken, büyük boy sardalyanın kasası 1.000 liradan satıldı. Balıkçı Şahin Duman, “Herkes ekmeğinin peşinde, kimse evine gitmiyor, herkes teknede yatıyor. Bu sene hamsi ve palamudun bol olacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ZİRAAT’TEN İŞLETME KREDİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise dün katıldığı Su Ürünleri Av Sezonu açılış töreninde balıkçılara kredi imkanı sunulduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bugünkü politika faizi olan yüzde 13.5 üzerinden balıkçı kardeşlerimize Ziraat Bankası bir işletme kredisi kullandıracak, buna da 1 Eylül’den itibaren başlayacak” dedi.