Ekonomi TMO fındık alımına başlıyor

TMO fındık alımına başlıyor

Paylaş
TMO fındık alımına başlıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık alımı için her türlü teknik altyapı, depolama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamladı.

22 Ağustos’ta ilk etapta 11 noktada 70 ekiple fındık alımları başlayacak. Yoğunluk oluşması durumunda ise alım noktalarının sayısı 45-50’ye kadar artırılacak. TMO, yeni sezon kabuklu fındık alım fiyatlarını yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre; Giresun kalite için kilosu 53 TL, Levant kalite için 52 TL, Sivri kalite için ise 51 TL olarak belirledi.

Haberin Devamı

765 BİN TONLUK REKOLTE

Alım yapılacak noktalar, Kocaeli Başmüdürlüğü’ne bağlı Düzce, Adapazarı, Kocaali; Samsun başmüdürlüğe bağlı Çarşamba Şeker; Ordu Başmüdürlüğe bağlı Altınordu, Fatsa, Ünye; Giresun Başmüdürlüğe bağlı Tirebolu, Merkez; Trabzon Başmüdürlüğe bağlı Arsin Çelebi ve Ankara Başmüdürlüğe bağlı Alaplı olarak belirlendi. Türkiye’deki rekolte sayımına göre fındık üretiminin bir önceki sezona oranla yüzde 12’lik artış ile 765 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

RANDEVULU YAPILACAK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, alımların önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacağını ve randevuların TMO’nun internet sitesinden alınabileceğini belirtti. TMO’nun fındık sektörünün en önemli kuruluşlarından biri haline geldiğini vurgulayan Bakan Kirişci, “Bu değerli kurumumuz sağlıklı ve sürdürülebilir bir piyasa ortamı oluşturulmasına yönelik önemli katkılar sağlamakta. Bundan böyle de katkılarını sürdürecek. Biz bütün kurumlarımızla üreten herkesin yanındayız” dedi.

Haberin Devamı

2 MİLYAR DOLAR GELİR

Bakan Kirişci, fındığın, Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünlerinden birisi olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 65’ini gerçekleştiriyor. Ürettiğimiz fındığın yüzde 80’i ihraç ediliyor. Her yıl sağladığı 2 milyar dolar civarındaki ihracat geliri ile tarımsal ürün ticaretimizin en önemli ürünü olma vasfına sahiptir. Hedefimiz, ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak” ifadelerini kullandı.