Ekonomi 'Togg' çok akıllı olacak

'Togg' çok akıllı olacak

Paylaş
'Togg' çok akıllı olacak

Türkiye’nin 60 yıllık hayalini gerçeğe dönüştüren Togg, bir otomobilden çok daha fazlasını sunacak. Yani ‘çok’ akıllı olacak. Projeyi hayata geçiren 5 babayiğitten biri olan Turkcell’in Genel Müdürü Murat Erkan, aracın yapay zeka teknolojileriyle donatılacağına işaret ederek, “Araçta dijital cüzdan, eğlence sistemleri, yüz tanıma, duygu analizi gibi uygulamalar olacak. Togg, bir otomobilden daha fazlasını sunacak” dedi. Erkan, Togg fabrikasını da 5G ile donatmak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin küresel ölçekli teknoloji markası Togg’un Gemlik Teknoloji Kampüsü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı. Martta yollara çıkacak olan Togg’un kurucu ortaklarından biri de Turkcell. İlk günden beri Togg’a destek verdiklerini belirten Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “İlk başta ‘Turkcell’in bu projede ne işi var?’ denmişti. Biz sadece GSM operatörü değiliz. Biz bu projeye bir otomobil üretimi için girmedik. Togg, akıllı bir cihaz. Kullanım esnasında tüm ihtiyaçları karşılayacak teknolojik donanıma sahip olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKA İLE DONATILACAK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Girne şehrinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, şu bilgileri paylaştı: “Togg’un dijital ekosistemindeki tüm ödeme hizmetlerini, Paycell’in gerçekleştirmesiyle sağlayacağız. Örneğin şarj olduğunda ödeme otomatik yapılacak. A noktasından B noktasına giderken bu cihazlarla birçok şey yapılıyor. Aracın içinde dijital cüzdan var. Şarj ettiğinizde şarj, yoldaki alışveriş vs. ödenebilecek. Bilgi ve eğlence ekranına da katkı sunuyoruz. Fizy ile entegre olacak. Yapay zeka teknolojilerini de bu otomobile koyacağız. E-mobiliteye ciddi yatırım yapıyoruz. Yüz tanıma sistemi, duygu analizi de Togg’da olacak. Hatta yaş/cinsiyet tespiti yapıp ona göre müzik ve eğlence hizmetleri önerebilecek.”

Haberin Devamı

GEMLİK YERLEŞKESİNE 5G

Murat Erkan, Togg’a destek vermeye devam edeceklerinin altını çizerek, “Togg, bizim ve ülkemizin gururu. Togg’un Gemlik yerleşkesinin 5G altyapısını yapmak istiyoruz, bu konuda gerekli yasal izinleri bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Erkan, Türkiye’nin 5G’ye geçişinin doğru zamanda, doğru teknolojilerle (yerli) olması gerektiğini vurguladı. Otonom sürüş konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Erkan, “Harika bir otonom araç yapabilirsiniz. Ancak regülasyonlar da burada çok önemli” dedi.

KUZEY KIBRIS’TA DİJİTAL ATILIM

Turkcell’in iştiraki Kuzey Kıbrıs Turkcell, gerçekleşen 4G/5G ihalesinde, ihale bedeli olarak toplamda KDV dahil 19.1 milyon dolar ödeyerek 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz ve 3600 MHz frekanslarında toplam 247 MHz bant genişliğinde 4G lisansını 18 yıl, 5G lisansını ise 20 yıl süreli olarak almaya hak kazandı. Murat Erkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sürecin başından beri Kuzey Kıbrıs’ın dijitalleşmesi için ihaleye iştirak ettik. İhale sonuçları çerçevesinde planlamalarımızı ve çalışmaları başlatıyoruz” diye konuştu.

SON 3 YILDA 6 MİLYON MÜŞTERİ KAZANDI

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, şirketin finansalları hakkında da bilgi verdi. Son dönemde yaşanan jeopolitik faktörler, enerji ve emtia fiyatlarına bağlı enflasyonist baskılara rağmen olumlu bir performans sergilediklerini söyleyen Erkan, “Bunun sonucu olarak 2019’da başlattığımız ‘her yıl 1 milyon yeni müşteri’ hedefimiz doğrultusunda 2020’den bu yana 6 milyon müşteri kazanmayı başardık” dedi. TV+, Lifebox ve fizy gibi yeni nesil dijital servisleri çatısı altında bulunduran Turkcell, tekil ücretli kullanıcı sayısını da geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 milyon artırarak 4.8 milyon kullanıcıya çıkardı” dedi. Turkcell, büyümesini hızlandırarak 2022 yılının üçüncü çeyreğinde (temmuz, ağustos ve eylül dönemi) geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 57 artışla 14.7 milyar TL gelir elde etti. Fiber yatırımlarına aralıksız devam eden şirket, son 3 ayda 240 bin, yılın ilk 9 ayında ise 711 bin yeni hane erişimi ile toplam fiber hane erişimini 5.2 milyona ulaştırdı. Fiber müşteri sayısı da böylelikle toplam 2.1 milyona çıktı.

Haberin Devamı

PAYCELL’E AVRUPALI ORTAK ALMANYA’DA OFİS

Haberin Devamı

Dijital ödeme sistemlerinin yaygınlaştığı süreçte Turkcell tarafından geliştirilen Paycell’in, techfin alanında ülkemizdeki en önemli girişimlerinden biri olduğunu belirten Murat Erkan, şunları söyledi: “Paycell’in, Avrupa ülkelerindeki faaliyetleri ve büyüme planı kapsamında, ekim ayında Avrupa’da finansal çözüm sağlayıcılarından Solaris ile işbirliğine gittik ve Almanya’da ilk ofisimizi açtık.

İlk fazda uluslararası para transferi hizmeti ile başlayacağımız servislerimizi dijital cüzdan, yatırım, kart ve kredi aracılığı gibi pek çok yenilikçi finansal çözümleri hedefliyoruz. Paycell’deki 3 aylık aktif kullanıcı sayımız 7.3 milyona ulaştı ve gelirlerimiz yüzde 105 büyüyerek 244 milyon TL oldu. Paycell’in tüm servislerinden geçen işlem hacmi yıllık bazda 3 katına çıkarak 10.4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.”