Ekonomi TOKİ indirimine en yüksek talep! 38 bin 532 kişi borcunu kapattı

TOKİ indirimine en yüksek talep! 38 bin 532 kişi borcunu kapattı

Paylaş
TOKİ indirimine en yüksek talep! 38 bin 532 kişi borcunu kapattı

250 bin konut, 1 milyon arsa ve 10 bin işyerinin dahil olduğu ‘İlk Evim İlk İşyerim’ hamlesi kapsamında bir yandan başvuruları toplayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bir yandan da mevcut durumda ev, işyeri ve arsa sahibi olanların ödemelerine kolaylık sağlıyor.

Meltem Kara Söyleyenoğlu / Posta - Her yıl 2 kez indirim kampanyası düzenleyen TOKİ, geçmiş dönemlerde yüzde 20 ve yüzde 22 indirim uygularken, bu kez bu oranı yüzde 25’e çıkarmıştı. İndirim oranı artınca talep de yükseldi.

Haberin Devamı

EN FAZLA YARARLANMA

Konut ve işyeri sahipleri için 23 Eylül-19 Ekim arasında düzenlenen ‘borcunu erken ödeyene yüzde 25 indirim’ kampanyasından 38 bin 532 kişi yararlandı. Bir önceki dönemde kampanyadan 26 bin 306 konut ve işyeri alıcısı faydalanmıştı. Bütün borcunu kapatanların sayısı ise 35 bin 257 oldu. Bu kişiler tapularını almaya da hak kazandı. 30 Haziran 2021’den önce satışı yapılmış ve geri ödeme taksitleri en geç 30 Haziran 2021’den önce başlamış olan konut ve işyeri sahipleri için yapılan kampanya, bugüne kadar en fazla kişinin yararlandığı kampanya oldu.

KISMİ ÖDEME İMKANI

Kampanya kapsamında bütün borç bakiyesini kapatamayacak konut ve işyeri alıcıları için borç bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla esnek ödeme planı da sunuldu. Kampanyaya katılan 3 bin 275 konut ve işyeri alıcısı yaptıkları kısmi ödemelerle yüzde 25 indirimden faydalandı. Kampanyadan yararlananların yüzde 83.87’si ise borçlarını kendi tasarrufları ile kapattı. Geriye kalan kısım ise kredi imkanından yararlandı. Kampanya kapsamında konut için 120 ay vadeye kadar yüzde 1.29, işyeri için yüzde 1.57 oranlı kredi imkanı sunulmuştu.

Haberin Devamı

AVANTAJI NEDİR?

  • Hem borcu erken kapatmak hem de daha az ödeme yapmak mümkün.
  • Devam eden sosyal konut hamlesinde taksitlerin her yıl memur maaş artış oranına göre artacak olması eleştirilmişti. Kampanyadan yararlanarak ödemesini bitirenler, taksit artışlarından etkilenmiyor.
  • Borcunu kapatmak için kredi kullananlar taksitleri sabitleyebiliyor.
  • Ödemesini bitirip tapusunu alanlar, devir hakkını elde edebiliyor.

ARSADA DA FIRSAT SUNULDU

Kampanya kapsamında arsa alıcılarının borçları üzerinden de yüzde 12.5 indirim sağlandı. Satışları 2021 sonuna kadar gerçekleştirilmiş ve taksitleri 2021 yılı sonu itibariyle başlamış olan arsalar için 23 Eylül’de başlayan indirim kampanyası 14 Ekim’de son buldu. Arsa indirim kampanyasından 55 arsa alıcısı yararlandı.