Ekonomi TPAO’dan Gabar petrolü açıklaması! Yeni keşif potansiyeli yüksek

TPAO’dan Gabar petrolü açıklaması! Yeni keşif potansiyeli yüksek

Paylaş
TPAO’dan Gabar petrolü açıklaması! Yeni keşif potansiyeli yüksek

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndan (TPAO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu Cudi-Gabar'da bulunan petrolle ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye'de kara alanlarında şimdiye kadar yapılan en büyük keşif olma özelliğindeki sahanın yerinde petrol miktarı yaklaşık 1 milyar varil olarak hesaplanmakta olup petrol arama-üretim sektörü açısından bakir bir bölge olan Cudi-Gabar bölgesinde yeni keşif potansiyeli de yüksektir” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Konya'da, Cudi Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulduklarını ve kuyuya şehit öğretmen Aybüke Yalçın'ın adını verdiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili, TPAO'nun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Şehit Aybüke Yalçın-1 arama kuyusunun Cizre'nin 20 kilometre kuzeybatısında yer aldığı ve günde yaklaşık 10 bin varil üretimle Türkiye'nin en çok üreten petrol sahası olan Şehit Esma Çevik sahasının 7 kilometre kuzeydoğusunda yer aldığı belirtilerek, "Şehit Aybüke Yalçın-1 kuyusu 2 bin 609 metrede rezervuar seviyeye girmiş, 2 bin 771 metre derinlikte sondaj tamamlanmış ve Kretase Karbonatları içerisinde 41° API graviteli hafif petrol içeren 162 metre kalınlıktaki rezervuar keşfiyle sonuçlanmıştır. Türkiye'de kara alanlarında şimdiye kadar yapılan en büyük keşif olma özelliğindeki sahanın yerinde petrol miktarı yaklaşık 1 milyar varil olarak hesaplanmakta olup petrol arama-üretim sektörü açısından bakir bir bölge olan Cudi-Gabar bölgesinde yeni keşif potansiyeli de yüksektir. Keşifler gerek Şırnak ve bölge ekonomisinin gelişimine gerekse Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefine ulaşmasına önemli katkılar yapacaktır" denildi.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KEŞFİ'

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin de konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

Bu, Türkiye'nin şimdiye kadar kara alanlarındaki en büyük keşfi ve TPAO'ya Şırnak'ta bir Bölge Müdürlüğü kurarak yerel kalkınmayı destekleme imkanı veriyor. Şehit Aybüke Yalçın ve Şehit Esma Çevik sahaları ile yeni gelecek ilave keşifleri üretime kazandırarak yalnızca Şırnak ve bölge ekonomisini geliştirmekle kalmayıp, kuracağımız son teknolojiye sahip petrol rafinerisi ile hem bölgedeki sahalarımız hem de komşu ülkelerdeki petrol sahalarının potansiyelini ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde art arda tespit kuyuları kazarak ve kuyu testlerini icra ederek 2023'ün sonuna kadar saha geliştirme planını sonlandırmayı hedeflemekteyiz. Şehit Aybüke Yalçın kuyusundan deneme üretimi nisan ayı sonu itibarıyla başlamıştır ve halihazırda devam etmektedir. Hedefimiz sahadan günlük 100 bin varil üretime ulaşarak Türkiye'nin toplam üretimini yalnızca bu sahanın katkısıyla 2 katından daha fazla artırmaktır. 2023'ün ikinci yarısında yeni keşif amaçlı kuyuların sondajı da yapılacak olup sahadaki petrolümüzü taşıyacak boru hattının ön mühendislik anlaşması da imzalanmıştır.

TÖREN DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurusunu yaptığı Şırnak’ta, Gabar Dağı’nın zirvesindeki 1 milyar varil rezerv alanına sahip şehit öğretmen Aybüke Yalçın’ın isminin verildiği petrol kuyusu, düzenlenen törenle hizmete alındı. Programa Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Vali Osman Bilgin, AK Parti Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik, 23’üncü Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil Soysal, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘ŞIRNAK’TA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ OLUŞTURDUK’

Törende konuşan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Dağlarımızda artık ekonomi, kazanç ve bereket konuşulmaya başlandı. Şehit Aybüke Yalçın 1 kuyusuyla beraber yapılmış olan keşifte elde edilen, 41 gravite kalitede yani çok yüksek kalitedeki petrol bin 200 varillik üretimle yani Türkiye ortalamalarının 40 kat üzerinde olan bir değerdir. Üretime alınmıştır. Kuyumuz, burada bulunan tanklara depolanarak başlayan üretim süreci bugün de devreye alınacak boru hatlarıyla beraber üretilen petrolün güvenli stok sahalarına sevk edilmesi ve buradan sonraki süreci bugün devreye alınacaktır. Gösterilen üstün gayret sonuç verdi. Bu sonuç vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun. Burada elde edilen yaklaşık 1 milyar varillik petrol rezervi ülkemize, ekonomimize, Şırnak’ımıza, kazandırıldı. Boru hatları ve yatırımlar planlanarak devam edecektir. Şırnak’ta bir bölge müdürlüğü oluşturduk. Müdürlük kadrosunu hazırlıyoruz. Bölge müdürümüzü de vekaleten atadık. İşi çok yoğundur. Bundan sonra onun en büyük desteği sizler olacaksınız. Sahada 2 yıldır yürütülen saha çalışmaları sürecinde güvenlik güçlerimizin yoğun desteği ve gayreti bu sonucu üretmiştir. Güvenlik güçlerimizin bu gayretini tarih yazacaktır. Dosta ve düşmana gösterilmiştir ki; vatandaş, sivil toplum, belediyelerimiz ve devletin kurumları yekvücut olarak tek hedefe yürürse başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Bu bilinç ve inançla devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

‘BURALARI PETROLÜN MERKEZİ YAPIYORUZ’

Vali Osman Bilgin de “Son 2 yıldır burada kahraman jandarmamızla durmadan ve yorulmadan, bu dağları her yönüyle karış karış ederek, bu çalışmaların emeğini ortaya koydular. Yüz yıl önce bizden Musul ve Kerkük’ü kopardılar. Hep birlikte el ele vererek, biz onlara Cudi’yi ve Gabar’ı mezar yaptık. Terör örgütüne mezar yapmaya devam edeceğiz. Biz buraları petrolün merkezi yapıyoruz. Rahmetli Özdemir Bayraktar’ı söylemeden geçmek istemiyorum. Bu topraklar aslında bizlere huzurlu ve güvenli yapılırken, Akçay’da insansız hava araçlarını ülkemize kazandıran kahraman Özdemir Bayraktar’ın TB2’leri insansız hava araçlarını bizlere kazandırdığı topraklardır. Bu sayede biz burada huzurlu ve güvenli yaşıyoruz. Aynı zamanda petrol çıkarıyoruz. Üzerimizde biz görmesek de şu an TB2’ler uçuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız olmasaydı biz bugün burada petrol değil çıkarmak, oturamazdık. Kahraman İçişleri Bakanımıza herkes neden yükleniyor biliyor musunuz? Çünkü o bu ülkenin en büyük kahramanıdır. Şırnak sadece petrol şehri değildir. Kömür, Türkiye’nin en büyük krom, çinko yatakları da bu ildedir. İyi ki Türkiye Cumhuriyeti’nin Valisiyim. Yaşasın tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yapılan konuşmaların ardından TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Vali Osman Bilgin ile petrol kuyusunun vanasını açtı. Daha sonra kuyudan çıkan petrolün kalitesini göstermek için petrol ile ateş yakıldı.