Ekonomi Trafik sigortası şubat ayında da yüzde 10 artacak

Trafik sigortası şubat ayında da yüzde 10 artacak

Paylaş
Trafik sigortası şubat ayında da yüzde 10 artacak

Trafik sigortası; yaşanılabilecek bir kaza sonucunda karşı tarafın aracına, üçüncü şahısların malına ya da bedeni (sakatlık ve ölüm) zararlarına karşı olan yükümlülüğünüzü poliçenizin kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak ödüyor.

TAVAN FİYAT VAR

Haberin Devamı

Trafik sigortası yasal olarak zorunlu. Zorunlu trafik sigortasında fahiş fiyatları kontrol altına almak için 12 Nisan 2017’den itibaren ‘tavan fiyat’ uygulamasına geçilmişti. Tavan fiyat da her ay belli oranda artıyor.

YETKİSİNİ KULLANDI

Her ay yüzde 2 artan trafik sigortası tavan fiyatları, 2024’ün ilk 4 ayında aylık yüzde 5 artırımlı uygulanacaktı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) bu oranları 2 katına kadar artırma yetkisi bulunuyordu. Ocak ayında bu yetki kullanıldı ve artış yüzde 10 olarak gerçekleşmişti. SEDDK, araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primlerin Şubat 2024 için de yüzde 10 artırılmasına karar verdi.

İstanbul’da en ucuz trafik sigortası primi (8’inci basamak) 3 bin 706 liraya çıkmıştı. Yeni tarifeye göre bu rakam şubatta 4 bin 76 lira olacak. En riskli grupta yani sıfırıncı basamakta yer alan sürücülerin ödeyeceği tutar da 22 bin 236 liradan 24 bin 460 liraya çıkacak.

Haberin Devamı

MAYISTA HASARA GÖRE

Öte yandan Mayıs 2024’ten sonra fiyatlar artık hasar maliyeti endeksine göre belirlenecek. Bu endeksi de asgari ücret artış oranı, enflasyon ve parça fiyatları belirleyecek. Trafik sigortasında, hiç kaza yapmayanlar 8’inci basamağa kadar çıkıyor ve ödeyecekleri prim düşüyor. Sık kazaya karışılması durumunda, basamak 0’a kadar iniyor ve sigorta pahalanıyor.