Ekonomi Trafik sigortasında değişiklik! Asgari ücret ve parça ayarı

Trafik sigortasında değişiklik! Asgari ücret ve parça ayarı

Paylaş
Trafik sigortasında değişiklik! Asgari ücret ve parça ayarı

Zorunlu trafik sigortasında değişikliğe gidildi. 7 yıldır trafik sigortasında prim artışlarını Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) belirliyor. Zam için illere ve basamaklara göre bir tavan fiyat belirleniyor ve poliçeler bu rakamın üzerinde satılamıyor. 1 Mayıs itibarıyla uygulama değişti. Artış oranı yeni oluşturulan maliyet endeksine göre belirlenecek.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEYİCİ

Haberin Devamı

Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası olacak endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanacak. Böylece ödenecek prim tutarında, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de etkili olacak.

HESAPLAMA TARİFESİ

Maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak, asgari ücret artış oranının yüzde 45’i, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı harcama endeksinde yer alan yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının yüzde 30’u, aynı endeksteki motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15’i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının yüzde 10’u dikkate alınacak.

Haberin Devamı

MAYISTA ARTIŞ YÜZDE 3 OLACAK

Trafik sigortasına ocak-şubat aylarında yüzde 10, mart-nisan aylarında yüzde 5’er zam yapıldı. İlk 4 ayda zam oranı yüzde 30’u aştı. Yeni uygulamayla yani hasar maliyet endeksiyle mayıs ayı zam oranı üst sınırı yüzde 3 olarak belirlendi.