Ekonomi Tropikal atak

Tropikal atak

Paylaş
Tropikal atak

Türkiye mango, avokado ve ananas gibi yurt dışından ithal edilen tropik meyvelere her yıl milyonlarca dolar ödüyor.

Türkiye’nin bu alanda üretici ve hatta ihracatçı konuma gelmesini isteyen çiftçiler ise tropikal meyve yatırımlarını hızlandırdı. Mango Meyve ve Fidancılık’ın ortağı Mustafa Ezici de 7 yıldır ar-ge (araştırma-geliştirme) çalışması yaptığı mangonun fidanlarını satışa sundu.

Haberin Devamı

YAKINLIK AVANTAJ

Tropik meyvelerin tanıtıldığı 12’nci Gazipaşa Tarım Fuarı’nda Antalyalı çiftçileri mangoyla tanıştıran Mustafa Ezici, “Dünyada 4 milyar dolarlık mango ihracatı yapılıyor. Mangonun en büyük alıcısı ise Avrupa Birliği (AB). AB ülkelerinin ithal ettiği mangolar Güney Amerika’dan 25 günde geliyor. Nakliye nedeniyle fiyatı da pahalı oluyor. Tanesi 5 Euro’ya satılıyor. Türkiye ise AB ülkelerine 2-3 gün uzaklıkta. Bu durum ihracat açısından çok büyük fırsat” diye konuştu.

1 YILDA 30 MEYVE

Mustafa Ezici, şunları söyledi: “Mango 30 yıldır İspanya Malaga’da ticari olarak yetişiyor. Malaga’nın enlemi, Datça yarımadasından Hatay’ın kuzeyine kadar olan bölgeden geçiyor. Gazipaşa da bu alanlardan biri. Ayrıca Türkiye’deki mango hasat zamanı olan ağustos-ekim, mangonun dünyada az bulunduğu bir döneme denk geliyor. Bu durum ticaret açısından bir avantaj. 3 yaşında bir mango fidanı ekildiğinde 1 yıl sonra yaklaşık 30 tane mango veriyor.”

Haberin Devamı

5 KAT FAZLA GELİR

Mango üreticisinin, muz, portakal, mandalina gibi ürünlerin 4-5 katı fazla gelir elde edeceğine dikkat çeken Mustafa Ezici, 'Şu anda elimizde, iki ve üç yaşlarında fidanlar bulunuyor. Fiyatları 150 lira ile 250 lira arasında değişiyor. Proje ortaklarım Veli Çelik ve İlhan Alçar'la birlikte fidanın yanı sıra mango da üreteceğiz.' dedi.

HÜLYA ÇAYLAK/ POSTA