Ekonomi Tüketici hakem heyetine başvuru sınırı arttı

Tüketici hakem heyetine başvuru sınırı arttı

Paylaş
Tüketici hakem heyetine başvuru sınırı arttı

Son yıllarda özellikle internetten yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte birçok vatandaş dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Ancak vatandaşların çoğu uğraşmak istemediği için haklarının peşine düşmüyor.

Tüketici hakem heyetleri ise tam da bu noktada devreye giriyor. Tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetler, bir ürün satın alan vatandaş ile satıcı arasındaki sorunların hızla ve kolayca çözülmesine olanak tanıyor.

Haberin Devamı

104 BİN TL’YE ÇIKARILDI

Tüketici hakem heyetlerine başvuru için her yıl yasal bir parasal sınır belirleniyor. Buna göre, 2022 yılı için 66 bin liranın altında olan tüm anlaşmazlıklarda heyetlere başvurmak mümkünken, dün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle bu tutar yeniden değerleme oranında yüzde 58.46 artırılarak 2024 yılı için 104 bin liraya yükseltildi. Yani vatandaş, değeri 104 bin TL altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilecek. Bu sınır, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

OLDUKÇA YETERLİ BİR TUTAR

Belirlenen yeni meblağın vatandaşlar açısından oldukça iyi bir tutar olduğunu vurgulayan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu tutar tüketiciler için büyük bir avantaj. Çünkü bugün bir evin ihtiyacı olan beyaz eşya veya mobilya gibi yoğun kullanılan ürünlerin bedellerini rahatça karşılayabilecek bir tutar. Dolayısıyla vatandaşlar arabulucu ya da mahkeme masrafına katlanmadan sorunlarını çok kolay şekilde çözebilecekler” dedi. Tüketici hakem heyetleriyle ilgili bilgi veren Ağaoğlu, şunları ekledi:

Haberin Devamı

BAŞVURULAR ÜCRETSİZ VE ONLINE

“Heyetlere kaymakama ya da il ticaret müdürlüğüne gitmeden, Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden online ve ücretsiz olarak başvuru yapılabiliyor. Heyetlerin kararı mahkeme kararı hükmündedir. Azami 6 ay içerisinde bir karara varılır. Tüketici haksız bulunsa dahi herhangi bir fiyat yansıtılmıyor. Ancak satıcı haksız bulunursa posta masrafından bilirkişi ücretine kadar tüm masraflar tahsil edilir. Kararı beğenmeyen 15 gün içinde itiraz edebiliyor.”

AİDATSİZ KREDİ KARTI VERMEYENE CEZA

Öte yandan tüketicilere aidat ödemesi bulunmayan kredi kartı sunulmaması halinde ilgili kuruluşlara uygulanacak idari para cezası 55 milyon 6 bin 905 liraya yükseltildi. Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, kanunun cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt hükümlerini ihlal eden, ayrıca tüketicilere kredi kullanma karşılığı olarak haksız ve yersiz sigorta, ücret ve masraf talep eden kredi verenlere her bir aykırı işlem için 10 bin 978 lira idari para cezası kesilecek. Ayrıca perakende işletmelerde satışa arz edilen malların fiyat etiketi ve listelerine ilişkin tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilmesi için belirlenen yasal yükümlülüklere uyulmaması durumunda her bir aykırılık için 2 bin 172 lira idari para cezası verilecek.

Haberin Devamı