Ekonomi Tüketici ve konut kredisine sigorta ayarı

Tüketici ve konut kredisine sigorta ayarı

Paylaş
Tüketici ve konut kredisine sigorta ayarı

Tüketici ve konut kredileriyle ilgili önemli düzenlemelere gidildi. Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin hazırladığı ‘Tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair düzenlemeler’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlık düzenlemeye ilişkin bir de açıklama yaptı. Buna göre; kredi sözleşmeleri sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak. Uygulama 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak.

4 GÜNDE CAYMA HAKKI

Haberin Devamı

AÇIKLAMADA VE DÜZENLEMEDE ÖNE ÇIKAN DETAYLAR ŞÖYLE:

  • Tüketicilerin finansal okuryazarlığının düşük olması nedeniyle cayma hakkı kullanımı için gerekli olan bildirim yapılmadan 14 gün içinde kredi borcunun tamamını erken ödemeleri durumunda da cayma hakkını kullandıkları kabul edilerek, işlemiş faizle kamu kurumları veya üçüncü kişilere ödenmiş ücretlerin dışında iadesi gerekli ücretler tüketicilere iade edilecek.
  • Kredi kartı veya kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde yapılan faiz oranı indiriminin uygulanabilmesi için 30 gün öncesinde bildirim yapılması şartı kaldırılıp, akdi faiz oranının düşürülmesi durumunda da bu değişikliğin tüketiciye bildirildiği döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren uygulanabilmesine imkan sağlandı. Böylece tüketicilerin katlanmak zorunda kalacakları faiz yükü azaltıldı.

EK MASRAFLARA ÖNLEM

  • Kredi kullanılabilmesinin şartı olarak paket şeklinde sunulan ürün ve hizmetler ile sigortalar, tüketici şikayetlerine neden oluyordu. Yapılan düzenlemeyle farklı faiz oranlı kredi tekliflerinden indirimli olanın seçilebilmesi için kredi verenin şart koştuğu kredi bağlantılı sigortalar dışında tüketicinin ihtiyaç duymadığı ve yararlanmayacağı yan finansal ürün veya hizmet alım şartı yasaklandı. Kredi nedeniyle tüketicilerin katlandığı maliyetler ve uyuşmazlıklar azaltıldı.
  • Düzenlemeye göre; tüketicinin yazılı olarak açık talebi olmadan kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. vKredi bağlantılı sigortanın kredi konusu ile uyumlu olması zorunlu olacak. Krediye ilişkin aynı teminatı içeren birden fazla sigorta yaptırılamayacak. Kredi tutarını aşan sigorta yapılması da yasaklandı.
  • Tüketici istediği sigorta şirketinden kredi bağlantılı sigorta yaptırabilecek. Bu durumda kredi koşulları değiştirilemeyecek.