Ekonomi Tüm enerjisini doğadan alacak

Tüm enerjisini doğadan alacak

Paylaş
Tüm enerjisini doğadan alacak

Turkcell, bu yılın nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrek finansal sonuçlarını ‘sürdürülebilirlik’ temasıyla KKTC’de açıkladı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, gelecek üç yıl içinde 300 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerini (GES) devreye alacaklarını söyleyerek, 2026’da yıllık tüketimlerinin yüzde 65’ini, 2030’da ise yüzde 100’ünü yeşil enerjiden karşılamayı hedeflediklerine dikkat çekti. Erkan, “O süreye kadar buraya 240 milyon dolar yatırım yapacağız. Hedefimiz, yeşil enerji üreten şirket olmak” dedi.

Geçen yılın sonu itibarıyla toplam 650 baz istasyonunda güneş enerjisine dayalı bir alternatif çözüm olan Greensite’a (Yeşil Saha) geçildiğini ifade eden Erkan, şöyle devam etti: “Bu istasyonlarda şu ana kadar yaklaşık 680 bin kWh enerji tasarrufu sağladık. 2023 sonuna kadar ek 750 adet daha Greensite projesi hedefimiz var. Çevreci kaynak odaklı enerji verimliliği projeleriyle 2022 ve 2023’te yaklaşık 131 GWh enerji ve 406 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağladık.” 

Haberin Devamı

1 YILDA 1.4 MİLYON MÜŞTERİ KAZANDI

Turkcell’in istikrarlı büyümeye devam ettiğine vurgu yapan Erkan, şu bilgileri verdi: “Bir yıl içinde 1.4 milyon yeni müşteri kazandık. Toplam müşteri sayısı ise 42 milyona yükseldi. Turkcell’in grup gelirleri yıllık bazda yüzde 73.5 büyüyerek 21.7 milyar TL, net kâr ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70.1 artışla 3.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Dijital servis ve çözümler, dijital iş servisleri ve techfin gibi stratejik odak alanlarında büyüme ivmesi yakalandı.”

‘GÖNÜL BAĞI’ PROJELERİ

Murat Erkan, 6 Şubat depremlerinden sonra Turkcell’in başlattığı ‘Gönül Bağı’ projeleri kapsamındaki faaliyetlere de değindi. Erkan, “Mart ayında afet bölgesi için 1100 kişilik istihdam hedefiyle seferberlik başlattık. Hatay’da bir ‘Çağrı ve Mesleki Eğitim Merkezi’ kuruyoruz. Turkcell Akademi ile 5 bin depremzedeyi teknik ve kişisel gelişim programlarıyla destekleyip meslek edindireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KKTC’YE 4.5G EYLÜLDE GELİYOR

Murat Erkan, eylül ayında gerçekleştirilecek lansman ile KKTC’yi 4.5G teknolojisi ile ilk defa Kuzey Kıbrıs Turkcell’in buluşturacağını açıkladı. Erkan, “Rakiplerimize oranla daha fazla frekans genişliği, daha fazla 4.5G kapasitesi ve daha yüksek hızla hizmet vereceğiz” dedi.

FREKANSLA İLGİLİ İHTİYACIMIZ YOK

Geçtiğimiz günlerde rakip bir operatör tarafından gündeme getirilen 5G’ye geçiş sürecinde, 700 MHz’lik boş frekansın kullanıma sunulması talebine ilişkin de Erkan, şu açıklamayı yaptı: “Bizim öyle bir talebimiz yok, ihtiyacımız da yok. Yatırıma başlarken doğru planlama çok önemli. Planlarımızı ve stratejimizi doğru yaptık, şu an kapasitemiz de frekanslarımız da bizim için yeterli. Kimin neye ihtiyacı varsa onu söylüyor ama planlama önemli. Bu frekans deprem anında kullanıma açılmış olabilir ama afet anı ile normal hayatı birbirine karıştırmamak lazım. Afet anında bu frekans açılır ama sonra kapatılması lazım, yoksa rekabet dışı olur.”