Ekonomi Turizm sektörü 100 milyar dolara koşuyor! Kişi başı gelirde hedef 118 dolar

Turizm sektörü 100 milyar dolara koşuyor! Kişi başı gelirde hedef 118 dolar

Paylaş
Turizm sektörü 100 milyar dolara koşuyor! Kişi başı gelirde hedef 118 dolar

Hem Kurban Bayramı hem de yaz sezonunun başlamasıyla turizm sektörü hareketlendi.

Bu yıl turizmde 56 milyar dolar gelir hedeflerinin olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Her yıl ülkemizi ziyaret eden ziyaretçi sayısı ve elde ettiğimiz gelir artıyor. Kişi başı gecelik gelir de artıyor. 2017’de 61-62 dolarlara kadar düşen kişi başı gecelik gelir, geçen sene 90 dolara çıktı. Beş yıllık planda da 118 dolara kadar kişi başı gecelik gelirini artırmayı hedefliyoruz. Bu doğal olarak esnafa da yansıyacak. Gece başı harcaması artan turist, esnaftan da alışveriş yapacak” dedi.

Haberin Devamı

1 YILDA 713 KAZI

Bakan Ersoy, “Türkiye’nin turizmde önü açık. Bizim petrolümüz aslında turizm. 2028’e kadar 100 milyar dolar gelir hedefimiz var. Buna da her yıl aşama kaydederek ulaşacağız” dedi. Bakanlığın Türkiye genelinde önemli çalışmalar yaptığını belirten Ersoy, “Özellikle önümüzdeki ay açacağımız dijital müzeler. Dijital müzelerin Türkiye geneline yayılması başka bir çalışma. Ayrıca Türkiye’de geçen sene 713 noktada kazı ve arkeolojik çalışma yaptık. Bu sayı hem Türkiye hem de dünya için bir rekor. Dünyada hiçbir ülke bu sayıda kazı ve arkeolojik araştırmayı bir yıl içinde yapabilecek kapasiteye sahip değil” diye konuştu.

OTEL DOLULUKLARI YÜZDE 100’E YAKLAŞTI

ÇİFTE BAYRAM

Kurban Bayramı dolayısıyla turizm sektöründe çifte bayram yaşandığını söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, konaklama tesislerinde doluluk oranlarının yüzde 100’e yaklaştığını açıkladı. İşler, “Tatilin dokuz güne çıkması pozitif bir etki sağladı. Turizmciler bunu olumlu karşıladı. Özellikle bu dokuz gün içerisindeki rezervasyonlarda, beşer günlük bir yoğunlaşma görüyoruz. Kimi yerlerde ilk beş gün kimi yerlerde son beş güne doğru bir tepe nokta görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

EN İYİ YIL

İç turizmde en çok rağbet gören bölgenin Ege olduğunu kaydeden İşler, şunları söyledi:

“İki ana pazarımız olan Almanya ve Rusya’daki rezervasyon akışları arttı. Akdeniz bölgesinde aynı çanakta olduğumuz İtalya’nın 2023 yılı oda rezervasyonlarının artışı da dikkat çekiyor. Geçen yıla oranla İtalyanlarda yüzde 75 artış var. Bu konuda da turizm pazarındaki çeşitliliğimizi yavaş yavaş artırarak bağımlı olduğumuz iki ana pazarın dışında diğer pazarlarda da yeni artışlara başladık. ’2023 yılı tüm zamanların en iyi yılı olacak’ diye biz şu anda hedefimizi koymuşken, bayram da son derece bereketli geçecek gibi gözüküyor.”

VATANDAŞLARI UYARDI

Vatandaşların rezervasyonlarını mutlaka bildik acentalardan yaptırmaları gerektiğini ifade eden Mehmet İşler, şu uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

“Ayrıca oteli arayarak teyit edebilirler. Bu acentenin otelle çalışıp çalışmadığını kontrol etsinler. Çünkü her bayram özellikle rezidans, villa ve otel kiralamalarında hacker’ların sahte site yaparak vatandaşlarımızı dolandırdıklarını görüyoruz. Bu konuda da bayram vesilesiyle bir kez daha kendilerini uyarmak isteriz.”