Ekonomi Turizmde sevindiren 2024 beklentisi

Turizmde sevindiren 2024 beklentisi

Paylaş
Turizmde sevindiren 2024 beklentisi

Küresel ekonomiye dair 2024 yılı öngörülerini hazırladığı bir raporla paylaşan Mastercard Ekonomi Enstitüsü (MEI), 2024 yılında Avrupalı turistin Türkiye’ye olan ilgisinin devam etmesinin beklendiğini duyurdu.

Ödeme teknolojileri markası Mastercard’ın Ekonomi Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, 2024 yılında çoğu ekonomide enflasyon baskılarının hafifleyeceği öngörülüyor. 2024 yılında küresel enflasyonun (tüketici fiyat endeksi) 2023 yılındaki yüzde 6,0 seviyesinden yüzde 4,9'a gerilemesi bekleniyor. Enflasyon daha düşük olsa da, pandemi öncesi trend olan yüzde 2,7'nin üzerinde, 2023'te yüzde 3,0 olan reel küresel GSYH büyümesinin ise yüzde 2,9 olacağı belirtiliyor. 

Haberin Devamı

EKONOMİK DENGE

Tüketicilerin işgücü piyasasındaki güç sayesinde harcama yapmaya devam etmesi ve fiyat enflasyonunun ücret enflasyonundan daha fazla düşmesiyle satın alma gücünün artması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda; raporda para politikasında kısmi bir normalleşmeye gidilebileceğini belirtiliyor. Tüketicilerin ve şirketlerin, göreceli fiyat farklarının değiştiği ve borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bir ortamda harcamalarını ve yatırımlarını nasıl önceliklendirecekleri konusunda dikkatli olacakları anlamına geliyor. Bu makro dinamiklere, tüketicilerin nasıl ve neden alışveriş yaptıklarına dair devam eden davranış değişiklikleri de ekleniyor. Dalgalanmaya devam eden küresel bir ekonomide güçlenen tüketiciler, fiyatları ve önceliklerini değerlendirerek dengelerini buluyor. 

Haberin Devamı

E-TİCARET KONTROLÜ TÜKETİCİLERİN ELİNDE

2024'te, tedarik zincirindeki son gelişmelerin etkisiyle tüketiciler, satın alma zamanlaması ve iade sıklığı üzerinde daha fazla kontrole sahip olacak. MEI, ülkeler arasında farklılıklar olmakla birlikte, e-ticaret işlemlerindeki getiri oranlarının, yüz yüze işlemlere göre daha yüksek olduğunu buldu. Pandemi dünya çapında e-ticaret penetrasyonunu hızlandırdı fakat tüketiciler hâlâ mağazadan alışverişe değer veriyor. MEI, harcamaların büyük bir kısmının mağazada kaldığını ancak sektöre göre değiştiğini belirtiyor. 

ABD’DE GENEL BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA OLABİLİR

Tüketicilerin son birkaç yıldır gösterdiği direncin devam etmesi bekleniyor ancak genel büyümede bir yavaşlama olabilir. Enflasyonist baskı büyük ölçüde azalarak tüketicilerin satın alma gücünü desteklemiş olsa da perakende fiyatlandırma gücü azaldı. Yüksek faiz oranları ekonomiye yansıdıkça, şirketler ve tüketicilerin daha yüksek borçlanma maliyetlerine giderek daha fazla tepki vermesi bekleniyor. 

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE GSYİH ILIMLI ŞEKİLDE BÜYÜYECEK

GSYİH büyümesinin 2024 yılında çoğu ülkede ılımlı bir şekilde seyredeceği öngörülüyor ancak trendin altında kalmasını bekleniyor. İmalat ve hizmet sektörlerindeki büyüme oranlarının 2023 yılına kıyasla 2024 yılında birbirine yaklaşacağı tahmin ediliyor. Tüketici harcamalarının isteğe bağlı kategorilerdeki payı arttıkça, özellikle göreli fiyat farkları hesaba katıldıktan sonra, mallar için muhtemelen daha fazla harcama yapılacağının altı çiziliyor. 

Haberin Devamı

Körfez İşbirliği Konseyi'nde (KİK) genişlemeci maliye politikası GSYH büyümesini desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Türkiye ve Mısır makroekonomik dengesizlikleri azaltmak için politikalarını sıkılaştırıyor. Turizmin muhtemelen bölge ekonomileri için parlak nokta olmaya devam edeceği ifade ediliyor. 

TÜRKİYE, EN HIZLI BÜYÜYEN DESTİNASYONLAR ARASINDA

Mastercard’ın yayınladığı 2023’ün ilk 9 aylık harcama verilerine göre yabancı turistlerin kartla yaptığı harcamalar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 artarken, turist sayısındaki artışa bağlı olarak işlem yapan kart sayısında ise yüzde 25 artış görülmüştü. Türkiye, Mısır, Tunus ve BAE, 2022'ye kıyasla Avrupalılar için en hızlı büyüyen ilk 10 destinasyon arasında yer alırken, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'a yapılan rezervasyonlar aynı dönemde daralmıştı. MEI, en çok seyahat eden grup olan orta sınıf Avrupalıların mortgage ödemelerine öncelik vermek zorunda kalması nedeniyle bu eğilimin 2024 yılında hızlanmasını bekliyor. Raporda Türkiye ve Mısır’ın, yaz tatillerini Güney Avrupa'da yapmayı tercih etmeyen Avrupalılar için daha uygun destinasyonlar olarak fayda sağlamaya devam edeceği öngörülüyor.

Haberin Devamı