Ekonomi Turizmde yeşil destinasyonu Türkiye'ye yayıyor

Turizmde yeşil destinasyonu Türkiye'ye yayıyor

Paylaş
Turizmde yeşil destinasyonu Türkiye'ye yayıyor

Turizmde sürdürülebilirlik temalı bir dönüşüm hikayesi olan “Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM)” Projesi, yeşil destinasyon modelinin ikinci merkezini Ayvalık Küçükköy’den sonra İzmir’in tarihi Birgi Köyü’nde hayata geçiriyor.

Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi’nin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) ortaklığıyla güçlenen proje kapsamında Birgi köyü, turizmin sürdürülebilir yeşil destinasyon merkezi olacak.

Haberin Devamı

PAZARLAMA VE MARKALAŞMA

Sabancı Vakfı ve HiltonSA otellerinin destekçi, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kaymakamlığı’nın ise yerel ortakları arasında yer aldığı projenin hedefleri arasında Birgi’nin Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterleriyle uyumlu bir destinasyona dönüşmesine öncülük etmek, iklim risk değerlendirmesi ile gelecekte turizm destinasyonunu etkileyecek riskleri ve uyum tedbirlerini belirlemek, ziyaretçi taşıma kapasitesi çalışmasıyla sosyal, çevresel, kültürel miras üzerinde baskı yaratmayacak şekilde ziyaretçi planlaması yapmak bulunuyor. Ayrıca Birgi için pazarlama ve marka stratejisi de oluşturulacak.

BİSİKLET YOLU YAPILACAK

Proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve gençlerin istihdam edilebilirliği, turizm meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine yönelik staj imkanlarının belirlenmesi gibi konularda durum analizlerinin yapılması, eylem planlarının hazırlanması ve kapasite geliştirme çalışmalarının yürütülmesi amaçlanıyor. Yürüyüş ve bisiklet rotalarının oluşturulmasının yanı sıra çevre dostu ulaşımın teşvik edilmesi, konaklama tesisleri ve kamu binalarında enerji etütlerinin yapılması planlanan SENTRUM modeli ile geçim kaynaklarına yönelik fırsatlar da arttırılacak.

Haberin Devamı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ

Basın toplantısında konuşan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından olan turizm sektörünün sürdürülebilir uygulamalar ve yenilenebilir enerjiyle dönüşebileceğini SENTRUM ile daha önce Ayvalık Küçükköy’de ispat etmiştik. Bundan sonra Birgi’de de daha iyi bir gelecek için çalışacağız” dedi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu da “Kültür ve Turizm Bakanlığı, TGA, UNDP ve Enerjisa paydaşlığında hayata geçen proje kapsamındaki çalışmalar ülkemizin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak” diye konuştu.