Ekonomi Turizmin rekor yolu

Turizmin rekor yolu

Paylaş
Turizmin rekor yolu

Ekim 2021'de İstanbul Beyoğlu ile başlayan, 2022'de5 şehirde yapılan Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl 11 şehre yayıldı. Şu ana kadar 7 festival tamamlanırken, son durak İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Dünya turizminin gözbebeği İstanbul attığımız adımlar neticesinde, 2023 yılının ilk 8 ayında önemli bir rekora imza attı” dedi.

Yerel ve uluslararası sanatçıları, kültürel mirası, tarihi değerleri ve lezzetleri bir araya getiren Türkiye Kültür Yolu Festivalleri (KYF), bu yıl da devam ediyor. Ekim 2021’de İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan, 2022 yılında Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya da dahil edilerek 5 ayrı şehirde yapılan Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl 11 şehre yayıldı. 5-13 Ağustos’ta Nevşehir Kapadokya ile başlayan festivallerde Trabzon Sümela, Erzurum Palandöken, Çanakkale Troya, Gaziantep Gastroantep, Ankara Başkent ve Konya Mistik Müzik Festivali duraklarının ardından sıra İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı

1000’DEN FAZLA ETKİNLİK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ne yönelik bilgi verdi. Bakan Ersoy, yeniden yapımının ardından 2 yılda 2 bin 556 etkinlikte 2 milyon 300 bin ziyaretçi ağırlayan AKM’nin, 30 Eylül-15 Ekim aralığında gerçekleştirilecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında 1 milyon ziyaretçiyi ağırlayacağını, sene sonunda bu yılki ziyaretçi sayısının 2 milyona ulaşacağını öngördüklerini söyledi. Ersoy, “Festival, İstanbulluları 50’den fazla noktada 1000’den fazla etkinlikle buluşturacak. Festivalin açılışı, İstanbul devlet opera ve bale sanatçılarının hazırladığı açılış gecesi konseriyle gerçekleşecek” dedi.

Haberin Devamı

MARKA DEĞERİ ARTIYOR

“Dünya turizminin gözbebeği İstanbul attığımız adımlar neticesinde, 2023 yılının ilk 8 ayında önemli bir rekora imza attı” diyen Bakan Ersoy, İstanbul’un turizm verileri hakkında şunları söyledi: “Bu süreç içerisinde İstanbul 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçiyi ağırladı. İstanbul’a gelen yabancı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.20 artış gösterdi. İstanbul’u ziyaret eden yabancı ziyaretçiler sırasıyla Rusya, Almanya ve İran oldu. Onları ABD ve Suudi Arabistan izledi. Güzel yurdumuzun marka değerini her geçen yıl daha da ileri taşımak için çalışmalarımız sürüyor.”

2024’TE 15 İLDE OLACAK

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali devam ederken 14 Ekim’de de Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’nin başlayacağını ifade eden Ersoy, şöyle konuştu: “Tamamlanan restorasyonu sonrası nisan ayında hizmete açtığımız Tarihi Tekel Binası’nın odak noktası olacağı Efes Kültür Yolu Festivali’ni de 28 Ekim- 5 Kasım arasında İzmirlilerle buluşturacağız. 11 duraklık festivalimizi 4-12 Kasım arası gerçekleştireceğimiz Antalya Kültür Yolu Festivali’yle sonlandıracağız. Festivalleri bitirdik diye dinlenmek yok. Hemen gelecek sene için hazırlıklara başlıyoruz. 2024 için hedefimiz 15 ilde festivalleri gerçekleştirmek, 2028 yılında ise festival coşkumuzu 35 ile çıkaracağız.”

Haberin Devamı

İZMİR VE BODRUM’DAKİ MICHELIN YILDIZLARI KASIMDA AÇIKLANACAK

Destinasyon seçiminde her 3 turistten 2’sinin dikkatle takip ettiği Michelin seçkisinde Türkiye’nin ağırlığını artırmak için adımlar attıklarını ifade eden Bakan Ersoy, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl İstanbul’daki 53 restoran Michelin Rehberi’nde yerlerini aldı. Restoranlar arasında bir tanesi 2 Michelin yıldızı, 4 tanesi 1 Michelin yıldızı, 1 tanesi ise sürdürülebilirlik değerinde öne çıkarak 1 yıldızın yanı sıra yeşil yıldız almaya hak kazandı. Şu an itibarıyla hak ettiğimiz noktada değiliz ama hedeflerimiz var. Bu yıl imzaladığımız ek protokol ile Michelin Rehberi Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u da dahil etti. 9 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek özel bir törenle duyuracaklar. Protokol kapsamında Michelin Rehberi’nin İstanbul ve İzmir’i kapsayan değerlendirmeleri 5 yıl boyunca devam edecek ve rehber her yıl güncellenecek.”

SANATIN PROVOKASYON İÇİN KULLANILMASINA KARŞIYIZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin Altın Portakal Film Festivali programına alınmasının ardından Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekildiğini açıklamıştı. Konuyla ilgili konuşan Bakan Ersoy, “En başından beri Bakanlığımızın tavrı çok net. Bakanlık olarak kültür ve sanatın her daim destekçisiyiz ancak sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılmasına da son derece karşıyız” dedi. 

Haberin Devamı