Ekonomi Türkiye büyük oyuncu! 5 şirket 333 milyon dolarlık yatırım aldı

Türkiye büyük oyuncu! 5 şirket 333 milyon dolarlık yatırım aldı

Paylaş
Türkiye büyük oyuncu! 5 şirket 333 milyon dolarlık yatırım aldı

Bu yılın ilk altı ayında beş yerli oyun şirketine 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Yıl sonuna kadar yeni bir unicorn çıkması bekleniyor. Yabancıların yoğun ilgisi Z kuşağının oyun geliştirme iştahını kabarttı. Binlerce genç, stüdyolara kapandı. Murat Gülderen'in haberi...

Son üç yılda yerli oyun şirketlerinin 2 milyar doların üzerinde yatırım alması, özellikle mühendislik eğitimi alan Z kuşağının ilgisini tamamen bu yöne çekti. Fırsatını bulan on binlerce genç, oyun geliştirme hevesiyle stüdyolara kapandı. Öyle ki kısa sürede oyun geliştime stüdyo sayısı 3 bine yükseldi. Dünyanın en büyük oyun ihracatçıları arasında yer alan İngiltere’de bile stüdyo sayısı 2 bin 200’de kaldı.

Haberin Devamı

6 AYDA REKOR YATIRIM ALDI

Yaklaşık 45 milyon kişinin oyun oynadığı Türkiye’de oyuncu yaşı 70’i geçti. Ayrıca 2022 yılının yalnızca ilk 6 ayında Türk oyun girişimleri 333 milyon dolar yatırım alarak Avrupa’nın oyun alanında en çok yatırım alan ülkesi konumuna ulaştı. Türk oyun sektörü 2021 yılında 236 milyon dolar, 2020 yılında ise 13 milyon dolar yatırım almıştı. Yani her yıl artan bir ivme var.

BU YIL 5 ŞİRKET YATIRIM ALDI

Digital Advice Lab Üst Yöneticisi (CEO) Berk Kuşaksız da “2022’de yatırım alan oyun şirketlerini şöyle sıraladı: Ikinci oyun unicorn’u Dream Games (255 milyon dolar), Spyke (55 milyon dolar), Metaverse Games (10 milyon dolar), Fomo Games (5 milyon dolar) ve Revel (4.5 milyon dolar). Kuşaksız, “Bu sayılar da bize oyun sektörünün daha da büyüyeceğinin göstergesidir” dedi. Öte yandan kısa sürede gösterdikleri başarılarla bu yıl Ace Games ve Spyke Games de unicorn olmaya en büyük adaylar arasında. 2023 yılında da Inventuna Games, Funverse Games ve Metaverse Game’in unicorn olacağı tahmin ediliyor

Haberin Devamı

YENİ DEVLER ÇIKACAK

5000’den fazla öğrencisi, 3000’den fazla aktif oyun geliştiricisi ve 70’ten fazla bağımsız stüdyosu ile Türkiye’nin en büyük oyun geliştirme topluluğu olan Game Factory’nin Operasyonlardan Sorumlu Başkanı (COO) Erdal Sarı, oyun pazarının son durumunu ve hedefleri açıkladı. Yılsonuna kadar Türk oyun şirketlerinden yeni bir unicorn (1 milyar dolar değerin üzerindeki girişimler) görmenin sürpriz olmayacağını söyleyen Sarı, “Geldiğimiz noktada Türkiye’de iki kişiden biri oyun oynuyor” dedi.

SATINCA İŞ BİTMİYOR

Türk oyun sektörünü global pazara taşıyan ilk büyük sıçramanın Peak’in 2020’de 1.8 milyar dolara satılması olduğunu hatırlatan Sarı, şunları söyledi: “Peak halen Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket. Ayrıca Peak’in eski çalışanları 28’i oyun şirketi olmak üzere toplamda 65 tane yeni girişim kurdu ve bu girişimler de Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yani bu tür satın alımlar, sektörün ivmeli bir şekilde büyümesi için inanılmaz önemli. Böylece yabancı yatırımcılar gözlerini özellikle son 2 yılda Türk oyun sektörüne çevirmiş oldu.”

Haberin Devamı

KALİFİYE ELEMAN

Şirket olarak Google’ın dünyadaki ilk ve tek oyun alanındaki partneri olduklarının da altını çizen, Sarı, şöyle devam etti: “Böylece Türk oyun sektörünün en önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli iş gücü konusunda da Google ile birlikte çalışarak hızlandırma programları yürüttük. 3 yıl içerisinde 5000’den fazla kişiyi ve 70’i aşkın oyun stüdyosunu sektöre kazandırdık. Oyunları oynamaya ilgi duyan gençler bir süre sonra oyunları üretmeye de ilgi duyuyor ve böylece ülkemizdeki oyun üretimi ve yatırımlar artıyor.”

PAZARIN HACMİ 175 MİLYAR DOLAR

2021 yılı verilerine göre global oyun pazarının 175 milyar dolara ulaştığını kaydeden Sarı, “Bu pastanın yüzde 50’sini Asya ve Pasifik ülkeleri oluştururken Kuzey Amerika yüzde 24’lük bir dilime, Avrupa ise yüzde 18’lik bir paya sahip. Büyüme oranları göz önüne alındığında global oyun sektörünün 2025 yılında 225 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Bu yılın ilk yarısında Türk oyun sektörüne yapılan 333 milyon dolarlık yatırımın yıl sonunda 500 milyonu aşacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı