Ekonomi Türkiye havacılıkta zirveye uçtu

Türkiye havacılıkta zirveye uçtu

Paylaş
Türkiye havacılıkta zirveye uçtu

Pandemi sürecini çok iyi yöneten İGA İstanbul Havalimanı, rekorlara koşan Türk Hava Yolları’yla birlikte küresel havacılığın en prestijli buluşmasını Cumhuriyet’in 100’üncü yılında İstanbul’a getiriyor. / Hakan Çelik- Las Vegas

Küresel havacılık sektörüne kısa süre önce katılmasına rağmen, kapasitesi, olanakları ve hizmet kalitesiyle dünya havalimanları arasında hızla zirveye doğru yükselen İGA İstanbul Havalimanı, uluslararası çapta en önemli etkinliklerden biri olan Routes World 2023’e ev sahipliği yapmak üzere kolları sıvadı. 2020’de başvuru süreci başlayan organizasyon için 5-6 şehir arasında ciddi yarış yaşandı. En iddialı ülkelerden biri de Çin’di. Ancak Türkiye öne çıktı.

Haberin Devamı

100’ÜNCÜ YILA ÖZEL

Havacılığın en prestijli organizasyonu olarak kabul edilen Routes World 2023; İGA İstanbul Havalimanı, Türk Hava Yolları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle 15-17 Ekim 2023 tarihinde Türkiye’de düzenlenecek. Ülkenin önemli kurumları, Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında Türkiye’ye yakışacak bir organizasyon olabilmesi için Routes World 2023 için güç birliğine gidiyor.

DEVİR TESLİM YAPILDI

Bu yıl Routes World 2022 ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenleniyor. Buradaki organizasyonda 2023’te Las Vegas’tan İstanbul’a geçecek zirve için bir devir teslim faaliyeti düzenlendi. Etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman, İGA İstanbul Havalimanı Üst Yöneticisi (CEO) Kadri Samsunlu ve Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur da katıldı.

Haberin Devamı

KARGODA GLOBAL MERKEZ

Havalimanımız uluslararası kargo için globalde en önemli merkezlerden biri. En önemli yatırımlarımızdan biri de kritik bir bölgede bulunan kargo şehrimizin büyütülmesi ve kargo süreçlerinin dijitalleşmesinin sağlanması anlamında yapacağımız yatırımlar olacak. Uluslararası bir firmamız daha kargo operasyonları için depolama tesisini kargo şehrimizde konumlandıracak.

DÜNYANIN EN İYİSİ

  • Haziran ayında ACI World’de oldukça önemli bir görev bize tevdi edildi. Dünya havacılığında söz sahibi 28 kişiden biri olmuştum. Bu görev, büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor.
  • Seyahat ve yaşam dergisi Conde Nast Tr aveler’ın gerçekleştirdiği dünyanın en prestijli ödüllerden biri olan Okuyucuların Seçimi anketinde “Dünyanın En İyi Havalimanları” listesinde birinci olduk.
  • Regional Air Transport Awards 2022 ödüllerinde İGA İstanbul Havalimanı, Kurumsal Ödül’e uzanma başarısını yakaladı.
  • Skytrax’ın değerlendirmesinde 2020’de kazandığımız “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne bu yıl da layık görülürken, “Dünyanın En Aile Dostu Havalimanı”, “Dünyanın En İyi Alışveriş Deneyimi Sunan Havalimanı” ve “Güney Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödüllerinin de sahibi olduk.

PANDEMİ SONRASI HIZLI NORMALLEŞME

Samsunlu ve Olmuştur, Routes World bünyesinde düzenlenen etkinlikte pandemi sonrasında havacılığın ne yönde gelişeceğini dair konuşmalar yaptılar. Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı’nın dünyada pandemi normalleşmesini en hızlı gerçekleştiren meydan olduğunu ve çok dinamik bir performansla takdir topladığını anlattı. Teknoloji, inovasyon ve iyi planlamayla İstanbul Havalimanı’nın fark yarattığını, Türkiye’nin havacılıkta küresel bir üs haline geldiğini ifade etti. Uzun süredir THY’de çok önemli bir pozisyonda görev alan Ahmet Olmuştur’un konuşması da uluslararası katılımcılar tarafından dikkatle dinlendi.

Haberin Devamı

Kadri Samsunlu ile Las Vegas ve Arizona Grand Canyon’u kapsayan ziyaretimizde kapsamlı şekilde sohbet etme fırsatı buldum. Kadri Samsunlu, Türkiye’nin büyüleyici coğrafyasını Amerikalılara tanıtmak ve ABD’den yakın gelecekte rekor sayıda ziyaretçi çekmek istediklerini söyledi.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİREREK YATIRIM YAPTIK BUGÜN MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ

79 HAVAYOLU ŞİRKETİ

Kadri Samsunlu, ABD’deki sohbetimizde şu noktalara dikkat çekti:

  • İGA İstanbul Havalimanı olarak, küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirmek ve ülkemizin bu büyük potansiyelini göstermek için sabırsızlanıyoruz.
  • Koronavirüs sağlık krizinde uyguladığımız kurallarla, tüm dünyaya örnek olduk. Güvenli uçuş sertifikası, havalimanlarına girişteki kontroller, sosyal mesafe kuralları havacılık sektörümüzün ayakta kalmasını sağladı. Aldığımız önlemler sayesinde pandemi süreci başarılı şekilde yönetildi.
  • 2021’in sonu itibarıyla İGA İstanbul Havalimanı’nda faaliyet gösteren toplam havayolu sayısı 73’tü. Koronavirüsten önce 66 şirket bulunuyordu. 2022 itibarıyla toplamda 79 havayolu şirketi hizmet veriyor.

PERSONEL ÇIKARMADIK

  • Pandemi döneminde Avrupa’da ve ABD’de havayolu sektörünün durma noktasına geldiğini gördük. Bunun ardından yaşanan keskin toparlanma sonrasında ise çoğu havalimanında personel sıkıntısı ve grevlerle karşı karşıya gelindiğini hepimiz takip ettik.
  • Avrupa ve ABD’deki havalimanları ve havayolu şirketleri, yer hizmetleri, güvenlik personeli ve uçuş görevlileri dahil olmak üzere tüm alanlarda ciddi bir personel yetersizliğiyle mücadele etti, etmeye de devam ediyor.
  • O dönemde çalışanlarımıza kimseyi işte çıkarmayacağımızı deklare ettik. Krizi fırsata çevirerek yatırım yaptık. Bugünse bu yatırımların meyvelerini topluyoruz

PANDEMİYİ TAMAMEN ARKAMIZDA BIRAKTIK

  • Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) açıkladığı temmuz, ağustos ve eylül verilerinde ortalama 1350’nin üzerinde yaptığımız uçuş sayısıyla üst üste Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduk.
  • Avrupa’daki havayolu şirketlerinin grev ve iş bırakmalar paralelinde en zorlu havacılık sınavlarından birini verdiği temmuz ayında, günlük 1422 uçuşla tarihi rekorumuzu kırdık.
  • Yılın son çeyreğindeyiz. Trendlerimiz gösteriyor ki 2019 yılı yolcu ve uçuş rakamlarımızı, 2023 yılına kalmadan yakalayabileceğiz. Dolayısıyla koronavirüs pandemisini tamamen arkamızda bıraktık diyebiliriz.

4 BİNE YAKIN PROFESYONEL İSTANBUL’A GELECEK

Routes World sayesinde global havacılık sektöründen 4 bine yakın üst düzey yönetici 15-17 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul’u ziyaret edecek. 1995 yılından bu yana dünyanın önde gelen havalimanları ve destinasyonları, Routes etkinliklerine ev sahipliği yapmak için zorlu sınavlardan geçiyor. 2023 yılında 28’inci defa gerçekleştirilecek olan bu önemli buluşma, İstanbul’a küresel bir aktarma merkezi olmanın ötesinde, doğrudan destinasyon olma ve özellikle düşük maliyetli havayolu şirketlerini cezbetme fırsatı da sunacak.

Haberin Devamı

İLK TAM KAPSAMLI ETKİNLİK

Türk havacılık tarihi ve Türkiye ile birlikte İstanbul’un uluslararası arenada tanıtımı adına önemli bir ev sahipliği olan Routes World 2023 ayrıca, koronavirüs sürecindeki ilk tam kapsamlı Routes World etkinliği. Bu etkinlik ayrıca İstanbul’un tarihini, kültürünü, gizli cevherlerini ve yabancı turistlerin odak noktası olma potansiyelini gözler önüne serecek. Bugün İGA İstanbul Havalimanı’ndan 128 ülkeye, bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları ile beraber uçabiliyoruz. Buradaki slotların serbestliği ve bolluğu havalimanımıza başta THY olmak üzere birçok hava yolunun gelmesine de imkan sağlıyor.

İstanbul, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 15-17 Ekim 2023 tarihleri arasında Routes World zirvesine ev sahipliği yapacak. THY, İGA, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Las Vegas’ta oluşturulan fuar alanıziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.

GÖBEKLİTEPE’DEN KAPADOKYA’YA

TGA Genel Müdür Yardımcısı Elif Balcı Fisunoğlu, Routes World’ün Türkiye’ye gelmesiyle 1 yıl İstanbul’un konuşulacağını, bunun da turizme katkı sağlayacağını belirterek, “Gelecek misafirlere Göbeklitepe’den Kapadokya’ya her türlü destinasyonu da tanıtabiliriz” dedi. 

Haberin Devamı