Ekonomi Türkiye turizmde son 5 yılda fark attı

Türkiye turizmde son 5 yılda fark attı

Paylaş
Türkiye turizmde son 5 yılda fark attı

Finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren Visa, Avrupa’nın Akdeniz’e kıyı ülkelerinde seyahat eden yabancı turistlerin kart kullanımı trendlerine dair içgörüler sağlayan Visa Akdeniz Turizm Analizi’nin 2023 yılı sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2023’te Türkiye’de turizm alanında gerek ziyaretçi sayısı gerek yabancı kart kullanımında yüksek çift haneli büyüme kaydedildi ve tüm zamanların turizm rekoru kırıldı. Son bir yıla bakıldığında ise Türkiye’de 2023’te kartlı ziyaretçi sayısı 2022’ye göre yüzde 20’ye yakın, turistlerin kartlarıyla yaptığı harcamalar ise döviz bazlı yüzde 16’dan fazla arttı.

AKDENİZ’İN YILDIZI

Haberin Devamı

Visa Akdeniz Turizm Analizi, Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz’e kıyısı olan İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Malta ve Hırvatistan’daki turistlerin kart kullanımlarını da mercek altına alarak Türkiye’nin turizm alanında rekabetçi olduğu alanlara da işaret etti. Rakamlar son 5 yılda Akdeniz’in turizmde büyüyen yıldızının Türkiye olduğunu gösteriyor. Analize göre son 5 yılda ortalama yabancı kart harcamaları Akdeniz havzasında yaklaşık 2 katına çıkarken aynı dönemde Türkiye 2018 seviyesinin 3 katına yakın büyüklüğe ulaştı. Analizin diğer verileri ise şöyle:

HER 5 TURİSTTEN 1’İ YİNE GELİYOR

* 2022’de Türkiye’yi ziyaret eden her 5 turistten biri 2023’te yine Türkiye’yi tercih ederken, Türkiye’ye ikinci defa gelen turistlerin kart kullanımı ortalamanın yüzde 59 üzerine çıktı.
* Sağlık harcamaları toplam turizme Türkiye’de Akdeniz havzası ortalamasının 3 katı daha katkı sağlıyor.
* 2023’te sağlık turizmi Akdeniz havzasında turizm harcamalarının ortalama yüzde 2’sini oluştururken, bu rakam Türkiye’de turist harcamalarının yüzde 6’sına denk geliyor.
* Turistlerin Türkiye’de yaptıkları harcamalarda perakende alışverişler açık ara ile önde geliyor (yüzde 40’a yakın).
* 2023’te turistlerin kart kullanımında öne çıkan iller 2022’ye göre değişmedi. Kart kullanımında ilk sırada gelen İstanbul’u sırasıyla Antalya ve Muğla takip ediyor.

Haberin Devamı