Ekonomi Türkiye'de 10 milyon kripto yatırımcısı var

Türkiye'de 10 milyon kripto yatırımcısı var

Paylaş
Türkiye'de 10 milyon kripto yatırımcısı var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İSO 2024 yılı ilk olağan toplantısında kripto piyasalarla ilgili düzenleme yapılacağını duyurdu. Bakan Şimşek, “Kripto düzenlemesini yakın zamanda Meclis’e gönderiyoruz” dedi.

Paribu CEO’su Yasin Oral, yeni düzenlemeye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Oral, “Görüldüğü kadarıyla ana paydaş Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) olacak. SPK’ya yetki tanınması yaklaşımı doğru bir yaklaşım. Kripto paralarla ilgili bankaların görevlendirilmesi de gündemde. Asıl önemli olan kullanıcı varlıklarının akıbeti. O sebeple bu alanda hizmet veren şirketler arasındaki rekabetin doğru kurgulanması lazım. Regülasyon yurt dışı ile rekabette lehimize avantaj sağlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

SERMAYESİ 500 MİLYONA ÇIKTI

Türkiye’de kriptoya erişen 10 milyon insan olduğunu ve 2021’de 2 milyar dolara kadar çıkan işlem hacminin şu anda 100-150 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Yasin Oral, 2017’de işleme açılan Paribu’nun 7’nci yılında 6 milyondan fazla kullanıcıya hizmet verdiğini, daha önce 40 milyon TL olan ödenmiş sermayelerinin 500 milyon TL’ye yükseldiğini söyledi. 2019-2023 yılları arasında ödedikleri toplam verginin 180 milyon doların üzerinde olduğuna işaret eden Oral, şöyle dedi: “Paribu, 700 milyon TL’yi aşkın kurumlar vergisi ile kendi faaliyet alanında 2021’in vergi rekortmeni oldu. 2021’in Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesinde Paribu 23’üncü sırada yer alıyor.”

Haberin Devamı

DİJİTAL PARA HAMLESİ

Merkez Bankası’nın dijital para çalışmalarına da değinen Yasin Oral, “Faz 2’de neler olacağını daha net görebileceğiz ama iyi bir ilerleme kat ediliyor. Türkiye’nin teknolojiye adaptasyonu çok iyi. Buradaki asıl mevzu dijital paranın her aşamasının izlenebilir olması” diye konuştu.