Ekonomi Türkiye'den uzaya ilk büyük adım

Türkiye'den uzaya ilk büyük adım

Paylaş
Türkiye'den uzaya ilk büyük adım

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte uzay istasyonuna giden isimlerden biri olacak ve Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olarak adını tarihe yazdıracak. 14 gün sürmesi planlanan yolculuk Türkiye açısından da tarihi bir öneme sahip.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzay programıyla ilgili en son bilgileri paylaştı. Türkiye’nin uzay programıyla aynı zamanda büyük bir teknolojik ve bilimsel birikim elde etmeyi hedeflediğini belirten Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Amerika Birleşik Devletleri’nde fırlatma için son hazırlıklarını yaptığını, şimdiye kadar 100 testi geçtiğini söyledi. Gezeravcı, NASA ve Axiom Space şirketi işbirliğiyle hazırlanan program çerçevesinde Elon Musk’ın Space X kuruluşu tarafından uzaya gönderilecek. Fırlatma 17 Ocak 2024’te Florida saatiyle 17.11’de gerçekleşecek (Türkiye saatiyle 18 Ocak 2024, saat 01.11’de).

Haberin Devamı

İLHAM KAYNAĞI OLACAK

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu için Türkiye Uzay Ajansı ve PTT tarafından bir hatıra pulu da tasarlandı. Bakan Fatih Kacır, “Özellikle astronot misyonunda desteğinizi bekliyoruz. Bu bizce Türk çocuklarına, Türk gençlerine ilham kaynağı olacak bir iş. Ve bir ilk. Nedeni devamının gelecek olması. Sadece uluslararası uzay istasyonuna astronot göndermekle kalmayalım. Teknolojik olarak bu projeleri kendi imkanlarımızla geliştirebilecek noktalara da gelelim. Hiç bir devlet yoktur ki bu alanlarda bir başarı elde ettiğinde bu başarıyı şunlar yaptı, bunlar yapmadı diye içeride bir ayrım olsun. Bizim de bunlara milletçe sahip çıkmamız lazım” değerlendirmesini yaptı.

PROGRAMLAR DEVAM EDECEK

Haberin Devamı

Bakan Kacır, Türkiye’nin uzay programlarının Ay’a sert iniş, Ay’a yumuşak iniş ve uydu programlarıyla devam edeceğini halen Stanford Üniversitesi’nden Türk bilim insanı Prof. Dr. Arif Karabeyoğlu’nun koordinasyonunda milli hibrid roket motoru geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Kacır, bu sayede kritik sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştireceklerini vurguladı. Uzay programı için hazırlanan ilk tanıtım filmini de paylaşan Bakan Kacır, filmin duygusal kurgusuyla büyük ilgi göreceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

ÇIĞIR AÇACAK GİRİŞİMLER

Bakan Kacır, uydu programları konusunda da şu bilgileri verdi: “Uydu teknolojileri Türkiye için bir başka fırsat penceresidir, bu alanda dünyada bir paradigma değişimi yaşandı. 10 yıl önce yılda 100 uydu uzaya gönderilirken, şimdi yılda 2 bin uydunun uzaya gönderildiği bir dönemdeyiz artık. Özellikle uyduları uzaya taşıyan roketlerin geri kazanılması, tekrar-tekrar vazife görebilir hale gelmesi aslında uzaya erişimi çok çok ucuzlattı. Bu da özellikle alçak yörüngeye yüzlerce, binlerce uydunun gönderildiği bir döneme adım atmamızı sağladı.”

İLK 10 ÜLKE ARASINDA

“20 yıldır Türkiye’de uydu geliştiren ve üreten bir ülkeyiz” diyen Kacır, “2000’lerin başında BİLSAT Gözlem Uydusu’nda ortak üretimle başladık, RASAT’ı yerli olarak ürettik. Göktürk’ü ve nihayetinde İMECE’yi yerli ve milli olarak geliştirdik, ürettik. İMECE’de neredeyse tüm kritik alt sistemleri, elektro optik kamera dahil olmak üzere yerli ve milli olarak geliştirdik, ürettik. Metre altı çözünürlüklü olarak İMECE hâlihazırda nisan ayından bugüne görevini sürdürüyor. Önümüzdeki yıl TÜRKSAT- 6A’yı uzaya göndereceğiz ve böylelikle ilk milli haberleşme uydumuzu da üretmiş olacağız. Dünyada haberleşme uydularını yerli olarak geliştirebilen, üretebilen 10 ülkeden biri haline geleceğiz” diye konuştu. Kacır, “Türkiye’nin milli sistemlere sahip olması gerekliğini düşünüyoruz, aynı zamanda Milli Uzay Programımız kapsamında bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi dahil kritik uydu altyapılarını da yerli ve milli olarak geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

19 BİN 583 ADET SATTI

Türkiye’nin Otomobili Togg’un da pazar lideri olduğunu belirten Kacır, “2018 yılında kurulan şirket Mayıs 2023’te ilk teslimatı yaptı. 2023’te 19 bin 583 Togg satıldı. Elektrikli araç lideri oldu, en çok satan SUV unvanını aldı” dedi. Kacır, yatırım çekmeyi hedefledikleri kilit teknolojileri de şöyle sıraladı: “Çip, Veri merkezi, Petro Kimya, Elektrikli Araç – OEM.”

Haberin Devamı

HEDEF SANAYİYİ ANADOLU’YA YAYMAK

Türkiye sanayi master planı hazırlandığını anlatan Bakan Kacır, “Sanayi alanını 5 yılda iki katına 10 yılda ülkemiz yüzölçümünün yüzde 1’ine çıkaracağız” dedi. Milli Teknoloji Hamlesi’nin Akıllı Ulaşım, Tarım ve Gıda, Sağlık, İmalat, Enerji ve İklim Değişikliği, Haberleşme, Uzay, Yazılım, Savunma ve Havacılık başlıklarını kapsadığını anlatan Bakan Kacır’ın 2024 Sanayi Vizyonu’yla ilgili diğer satır başları şöyle: 

Türkiye askeri insansız hava aracında dünyada 1. sırada,

Güneş paneli, ticari araç, çimento, beyaz eşya üretiminde Avrupa’da 1. sırada,

Geçen yıl otomotiv ihracatı 35 milyar doları buldu, k 2023 kimya ürünleri ihracatı 30.5 milyar dolara ulaştı.