Ekonomi Türkiye'nin 60 yıllık hayali gerçek oldu! Devrim'den devrin otomobiline

Türkiye'nin 60 yıllık hayali gerçek oldu! Devrim'den devrin otomobiline

Paylaş
Türkiye'nin 60 yıllık hayali gerçek oldu! Devrim'den devrin otomobiline

Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un seri üretiminin yapılacağı Bursa Gemlik’teki Teknoloji Kampüsü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle dün Cumhuriyet’in 99’uncu yılında açıldı. Törende konuşan Erdoğan, “Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler devrin otomobilini engelleme konusunda başarılı olamayacaklar. Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin Togg” dedi. Togg, gelecek yıl mart sonunda yollara çıkacak, fiyatı ise ön siparişin alınacağı şubatta belirlenecek.

İlk otomobil (Devrim) girişiminin gerçekleştiği 29 Ekim 1961 yılından sonra tüm hakları Türkiye’ye ait doğuştan elektrikli yerli otomobil Togg’un üretileceği Bursa Gemlik’teki Teknoloji Kampüsü dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle, Cumhuriyet’in 99’uncu yılında açıldı. Bu tarihi günde Togg’un ilk akıllı cihazı C SUV, 1300 Togg çalışanının alkışları arasında banttan indi. Montaj tesisindeki tarihi ana tanıklık eden Erdoğan, seri üretim bandından inen Anadolu kırmızısı rengindeki ilk araçla, tören alanına geldi. Erdoğan’ı sahnede Togg hissedarları karşıladı. Erdoğan hatıra fotoğrafı çekiminin ardından açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

AVRUPA’YA DA SATILACAK

“Hala yapamazsınız, üretemezsiniz diyenler varsa, şu otomobillere iyi baksınlar” diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Seri üretim bandından indirip huzurlarınıza çıkardığımız ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Devrim otomobilinin akıbetini yaşamasını isteyenlere de rastladık. ‘Hani bunun fabrikası nerede’ diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. İşte fabrika burada. Tayfun füzeleri atılmaya başlandı Yunan’ın gündemine girdi. Daha durun bunun arkası gelecek. Togg Avrupa’nın yollarına girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. ‘Çılgın Türkler geliyor’ diyecekler. Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler devrin otomobilini engelleme konusunda başarılı olamayacaklar.”

Haberin Devamı

Togg, kabin içi kamerasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürüş sırasında fotoğrafını çekti. Cumhurbaşkanı’nın sürüş keyfi, akıllı cihaz tarafından Togg’un Twitter hesabından anlık olarak sosyal medyada paylaşıldı.

BATARYA FABRİKASI GELİYOR

Salgın şartlarına rağmen rekor hızda inşa edilen Gemlik tesisinin 1.2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip bir eser olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Burada her yıl 175 bin araç üretilirken, 4 bin 300 kişiye doğrudan 20 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlanacak. 2030’a kadar üretilecek 1 milyon araçla milli gelirimize 50 milyar dolar, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız. Togg, lityum iyon bataryalarının üretimi konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştı. Togg’un batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Biz bu yola çıkarken Türkiye elektrikli araçların üssü olacak demiştik” diye konuştu.

FİYATI ŞUBATTA BELLİ OLACAK

Erdoğan, Togg’un satışı ve fiyatı konusunda da şu bilgileri verdi: “Togg aracısız bir şekilde alıcılarıyla bulaşacak. Satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirilecek. Togg siparişleri şubat ayında ön siparişe açılacak. Togg’un fiyatının piyasada rekabet edebilecek bir seviyede olacağına babayiğitlerle birlikte karar vereceğiz. Önümüzde yılın mart ayında yollara çıkacak ürünün fiyatının şimdiden açıklamak doğru olmayacaktır. Şubat ayında herhalde fiyatı da açıklamış oluruz.”

Haberin Devamı

SİPARİŞİNİ TEKRARLADI

Erdoğan, Togg’un ilk tanıtımında ilk siparişi vermişti. Dünkü törende siparişini tekrarladı. Erdoğan, “Alacağımız otomobilin rengini Emine Hanım’la istişare edeceğiz” dedi. Erdoğan, kamu ve özel sektör bankalarının yöneticilerine vatandaşın Togg’u rahatlıkla alması için ellerini taşın altına koyması çağrısı da yaptı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü gezdikten sonra Togg aracını test etti. Teste eşi Emine Erdoğan da eşlik etti. Erdoğan, ziyaret sırasında ‘5 Babayiğit’ ve 1500 fabrika işçisiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

7 GÖKDELENE EŞİT ÇİMENTO

  • Fabrikanın inşasına 18 Temmuz 2020’de başlandı.
  • 1.2 milyon metrekarelik alan üzerinde inşa edilen tesis için 7 adet 50 katlı gökdelene eşit miktarda çimento kullanıldı.
  • Yerli otomobillerin üretiminde 250 adet robot görev yapacak.
  • Avrupa’nın en çevreci üretim tesisi olacak.
  • Togg’a 15 yılda 22 milyar TL’lik yatırım yapılması planlanıyor.

5 BABAYİĞİT’LE DEVAM

24 Mayıs 2017 tarihine gelindiğinde TOBB Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan “Montajcılık bu millete yakışmıyor. Gelin yüzde yüz yerli otomobili ‘Made in Turkey’ olarak çıkartalım” ifadelerini kullanmıştı. 2 Kasım 2017’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (Togg) Tanıtım Toplantısı gerçekleştirilmişti. Togg, Anadolu Grubu Holding, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB’un güçbirliğiyle çalışmalarını sürdürüyor. Anadolu Grubu, BMC, Turkcell ve Zorlu’nun hisseleri yüzde 23, TOBB’un hissesi ise yüzde 8.

Haberin Devamı

SUV’DAN SONRA SEDAN, CUPE...

İlk akıllı cihaz C-SUV’u diğer modeller takip edecek. Bu modeller C-Sedan (2025’in ilk yarısı) ve C-X Coupe (2026’da) olacak.

3 DAKİKADA BİR OTOMOBİL

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Gemlik’teki Togg Kampüsü açılış töreninde Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. 2023 yılı üretim hedefinin 20 bin adet otomobil olduğunu söyledi. Kacır, talep ve ihtiyaçlara göre bu sayının artabileceğine işaret etti. Fatih Kacır, “Herkesin aklında kolay kalsın diye şöyle ifade ediyorum, Türkiye’nin yerli, milli otomobili 3 dakikada bir banttan inecek” diye konuştu.

Törende (soldan), Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Tosyalı Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu birlikte hatıra fotoğrafı çektridi.

Haberin Devamı

‘OTOMOBİLDEN FAZLASI DERKEN CİDDİYDİK’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank törende yaptığı konuşmada, “Togg otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek. Otomobile dair her şeyi unutun, Togg bir otomobilden fazlası derken ciddiydik. Togg’un sürekli öğrenmesi, bize uygun çözümler sunmasını mümkün kılıyor. Togg projesinin direksiyonunda Hans, George yok, Ayşe Mehmet var, Türkiye var” dedi.

İLKLERİN OTOMOBİLİ OLACAK

  • Fikri sinai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye’ye ait .
  • 2030’a kadar 5 modelde toplam 1 milyon araç üretilecek.
  • İki çeker 200 beygir ve dört çeker 400 beygir olmak üzere iki alternatif olacak.
  • Ev, ofis ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek.
  • Otomobil merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
  • 300 ve 500 kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak.
  • Arıza durumunda araç servis ekibi uzaktan müdahale edebilecek.
  • Otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Kendiliğinden dur-kalk yapabilecek.
  • İlk kez üç boyutlu gösterge ekranı olacak.
  • Kendi sınıfında en geniş iç hacme ve en yüksek performansa sahip olacak.

Togg’un Twitter adresinden “Dün, bugün, gelecek… Devrim mühendislerine saygıyla. Yeni Lig şimdi Gemlik” paylaşımı yapıldı. Paylaşımda, Devrim otomobili ile Togg’un SUV ve sedan araçlarının yan yana fotoğrafına yer verildi.