Ekonomi Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı

Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı

Paylaş
Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Mersin. Güney’de uzakta bir kent olsa da Mersin, ülke ekonomisi açısından stratejik bir noktada.

BİLAL EMİN TURAN

Haberin Devamı

Kent, özellikle limanlarıyla ve lojistik üs olma özelliğiyle öne çıkıyor. Mersin Limanı’ndan; Tunus’a Sidney ve Liverpool’a, Panama’dan Odessa’ya, Amerika, Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralya kıtalarının sayısız limanlarına düzenli seferler ve ticari bağlantılar yapılıyor. Kentten ihracat yapılan ülke sayısı 169. Yılda 8.5 milyar dolarlık ihracat sadece Mersin üzerinden gerçekleşiyor. Adana ve Konya’da üretilen ürünler dahi Mersin üzerinden ihraç ediliyor. Cari açığın kapanmasında çok önemli bir misyona sahip.

TİCARETİN CAN DAMARI

Bir başka deyişle Mersin, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük dış ticaret kenti. Türkiye’nin en büyük ikinci limanına, Türkiye’nin ilk Serbest Bölgesi’ne sahip. Serbest Bölge’de 9 binin üzerinde işçi çalışıyor. Kentte iki tane de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. Birisi Silifke’de, diğeri de Mersin’le Tarsus’un ortasında. Bu OSB’lerde 100’e yakın sanayi tesisi var ve yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Haberin Devamı

BAŞKANIN ENERJİSİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, göreve gelir gelmez kentin altyapısına ağırlık vermiş. Hem ulaşım hem imar konusundaki ihtilafların giderilmesi kentte ekonomik faaliyetlerin hızla artmasında etkili olmuş. Bunun da etkisiyle kent adeta cazibe merkezi haline gelmiş. Mersin, limanlarıyla ve sanayi bölgeleriyle adından söz ettirse de tarım konusunda da parmakla gösteriliyor. Adeta gıda ambarı olan kent tam bir narenciye deposu ve tek başına Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 65’ini karşılıyor. Seracılık bölge halkının en önemli geçim kaynağı.

ESNAFTA DÖVİZ ETKİSİ

Son dönemde ekonomide görülen yavaşlama, dövizdeki dalgalanma Mersin halkını da ister istemez etkilemiş durumda. POSTA ekibi olarak Tarsus ve Mersin’i gezerken esnafın da nabzını tutmaya çalıştık. Esnaf, geçmiş yılları mumla arar hale gelmiş. Özellikle yerli turist sayısında ciddi bir düşüş yaşanmış. Turist gelse de eski cirolara ulaşamadıklarından dert yanan esnaf, "Geçen yıl kafileler halinde gelen turistlere günde 800-850 liralık ürün satarken, şimdilerde 50-100 liralık satış yapamaz hale geldik" diyor.

Haberin Devamı