Ekonomi Türkiye'nin en büyük cep fabrikası kuruldu

Türkiye'nin en büyük cep fabrikası kuruldu

Paylaş
Türkiye'nin en büyük cep fabrikası kuruldu

Geçen yılın başlarında yüksek maliyetler nedeniyle İstanbul Tuzla’daki fabrikasındaki üretimini durduran Çinli telefon üreticisi Oppo’nun tüm Türkiye üretim ve operasyon haklarını kısa bir süre önce Mıstaçoğlu Holding şirketlerinden AGM üstlendi.

Mıstaçoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Mıstaçoğlu, yeni dönemdeki tüm hedeflerini POSTA’ya anlattı. Mıstaçoğlu, “Aynı bölgede 52 bin metrekarelik bir fabrika kurduk. Mevcut tesis buraya taşınacak. Toplam yatırım 100 milyon doları buluyor. Burasını Türkiye’nin telefon üretim üssü yapacağız. Mobil iletişimde İhracatı artırıp ithalatı azaltmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

1700 KİŞİ ÇALIŞACAK

Dağıtım ve diğer operasyonel servislerle birlikte toplam Oppo çalışan sayısının ise 1700 kişi olacağını söyleyen Mıstaçoğlu, şu bilgileri verdi: “Üretim mart ayında, satışlar ise nisan ayında başlayacak. Fabrikada 1000 kişiyi istihdam edeceğiz. Ayda ortalama 70 bin adet telefon üreteceğiz. İlk 3 ay ayda toplam 200 bin adet üretim yapacağız. İlk etapta 4 farklı model olacak. Türkiye’de yılda 12 milyon adet telefon satılıyor. Bu fabrika iç pazar için fazla bile. 2025 yılı sonrasında ihracata da başlayacağız. Hedefimiz iki yıl içinde Oppo’nun en başarılı üçüncü pazarı konumuna ulaşmak.”

FOXCONN MODELİ OLACAK

Bu fabrikayı dünyanın en büyük telefon, tablet, bilgisayar ve modem üretisici Foxconn gibi bir hale getirmek istediklerine dikkat çeken Mıstaçoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’ye girebilmek isteyen üreticiler burada fabrika kuruyor. Maliyetler yüksek. Biz Apple ve Samsung dışındaki markaları burada üretmeye talibiz. Yani Türkiye’nin yüzde 40 akıllı telefon üretmini yapabilecek potansiyele sahibiz. Burası bizim kendi yerimiz. Kira gibi ekstra masraflarımız da yok. Kapasiteyi çok rahatlıkla karşılayabiliriz. Her bir katta farklı bir markayı üretebiliriz.”

Haberin Devamı

ÇİN’İN ALTERNATİFİ

Kendisinin aynı zamanda DEİK Kırgızistan İş Konseyi Başkanı olduğunu da hatırlatan Mıstaçoğlu, şu an dünyanın pek çok yerinde lojistik probleminin ve tedarik sorunlarının olduğuna da vurgu yaptı. Mıstaçoğlu, şöyle konuştu: “Özellikle Kızıldeniz’de büyük lojistik sıkıntıları var. Çin, ayrıca ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kalıyor. Çin’in acil bir ‘B’ planına ihtiyacı var. Çin’in en büyük alternatifi Türkiye’dir. Lojistik ve coğrafi konum olarak en doğru hub noktası burasıdır. Biz burdan tüm Avrapa’ya, Afrika’ya, Türki cumhuriyetlere 3 saatte ulaşım sağlayabiliyoruz. Kalifiye iş gücü sorumunuz yok. Ne ABD’nin ne de Rusya’nın güdümündeyiz. Kendi ayaklarımız üzerinde duran bir ekonomiyiz.”

YERLİYE SAHİP ÇIKILMALI

Türkiye’nin yapması gereken en önemli şeyin yerli markaları desteklemek olduğunun altını çizen Mıstaçoğlu, “Bu bilinci öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarından başlatmak gerekiyor. Ayrıca iş dünyası da yerli üretimi desteklemeli. Ticari milliyetçilik kavramı böylelikle tüm Türkiye’ye aşılanır. Bu fabrikayı kurarken devletten hiç destek almadık. Bizim rakiplerimiz dünyanın en büyük devleri. Bunlarla kısayısa rekabet edebilmemiz için devletin desteği şart” dedi.

Haberin Devamı

KİLOSU 1000 DOLAR

Türkiye operasyonlarını yürüttükleri Singapurlu Omix markasını da 6 ay kadar önce komple satın aldıklarını hatırlatan Aydın Mıstaçoğlu, Omix’i de yine elbette burada üreteceğiz. Bu markamızla ilgili ciddi bir atılım yapacağız. Pazar payımızı artırıyoruz. En önemli şey ihracat. Türkiye ihracatının kilo başına düşen değeri 1.5 dolar. Fakat bizim ihracatımızda kilo başına düşen değer 1000 dolar. Katma değerli teknoloji üretmemiz gerekiyor. Fabrikamız yılda 4 milyon 800 bin cihaz üretecek” dedi.