Ekonomi Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri

Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri

Paylaş
Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, şirketlerin 2019-2021 arası 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışması sonuçlandı.

Cirosunu 2 yılda yüzde 6 bin 628 oranında (yaklaşık 66 kat) artıran Adana merkezli AFM Gıda Kimya Limited Şirketi ilk sırayı aldı. İstanbul firması Tobio Novelfarma İlaç Sanayi yüzde 5 bin 631 büyüme oranıyla (yaklaşık 56 kat) ikinci, Aydın merkezli Ada İnşaat Mermer ise yüzde 1.744 büyüme oranıyla üçüncü oldu.

Haberin Devamı

ÇOĞU İHRACAT YAPIYOR

Sonuçlar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Ankara’da düzenlenen ödül töreniyle açıklandı. En hızlı büyüyen şirketlerin 23’ü İstanbul, 19’u Ankara, 9’u ise Adana’dan çıktı. Listede 27 farklı ilden ve 35 ayrı sektörden şirketler yer aldı. İlk 100’deki şirketlerin, 2019-2021 döneminde iki yılda ortalama büyüme oranı yüzde 569 oldu. Şirketlerin bu dönemde nominal gelirlerindeki artış oranı, Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 8 katı oldu. Şirketlerin 71’i ihracat yapıyor.

YENİ İŞ FIRSATLARI SAĞLAYACAK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu ödüllerin, hem bireysel hem de ulusal düzeydeki ilerlemenin somut bir kanıtı olduğunu belirterek, “Gelecekte daha fazla yenilik ve uluslararası başarıya olan inancımız pekişiyor. Bu başarıların, sürdürülebilir büyüme ve yenilikçilikle daha da ileri taşınacağına dair güvenim tam. Ödüller şirketlere yeni ufuklar açacak. Ulusal ve uluslararası arenada daha fazla tanınırlık kazanmaya yardımcı olacak. Bu başarı, iş ağlarınızı genişletmenize, yeni pazarlara adım atmanıza olanak sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

CEO’LAR HEP GENÇ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, şunlara dikkat çekti: “100 şirketin, ortalama ciro büyümesi yüzde 569. Bu çok çarpıcı bir rakam. Çünkü Türkiye’deki milli gelir artışının 8 kat üzerinde bir performans gösterdiler. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 71’i, 76 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımı da oldukça dikkat çekici. Anadolu’nun yükselişi, burada da açık bir şekilde görülüyor.” 100 listesinde en fazla yoğunluk, toptan ticaret, bilgisayar programlama ve danışmanlık ile mühendislik alanlarında görüldü. Bu şirketlerdeki CEO’ların yaş ortalaması ise 46.