Ekonomi Türkiye'nin tam ortasında öğrenci dostu bir şehir

Türkiye'nin tam ortasında öğrenci dostu bir şehir

Paylaş
Türkiye'nin tam ortasında öğrenci dostu bir şehir

Afyonkarahisar, barınma ve yaşam maliyetleri açısından gönül rahatlığı ile tercih edebilecek öğrenci dostu bir şehir. 2023 YKS sonucunda Afyonkarahisar’daki üniversitelere yerleşen 9 bin öğrenciden başvuranların tamamı, devlet yurtlarına yerleştirildi. İl genelinde KYK’nın 14 bin, özel yurtların ise 3 bin 500 yatak kapasitesi b ulunuyor. Şehirde, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi olmak üzere 2 üniversite bulunuyor. Bu 2 devlet üniversitesinde, yaklaşık 43 bin öğrenci okuyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 31 yıllık eğitim yolculuğunu geri bıraktı. Şimdiye kadar 170 bin mezun veren AKÜ’de; 13 fakülte, 3 enstitü, 1 devlet konservatuvarı, 3 yüksekokulu ve 14 meslek yüksekokulunda 35 bine yakın öğrenci eğitim alıyor. Turizm Fakültesi ile çarpıcı bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Turizm Fakültemizin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ile Turizm Rehberliği programları, ‘Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu’nca akredite edildi. Fakültemizin, yatak kapasitesi açısından Türkiye’nin en büyük termal turizm kentinde olması Turizm Fakültesi öğrencilerimiz ve mezunlarımızın istihdamı anlamında büyük avantaj sağlıyor. ‘Michelin Yıldızı’na sahip restoranların mutfaklarında görev alan Turizm Fakültesi mezunlarımız var. Bu için ayrı bir gurur kaynağı” dedi.

Haberin Devamı

HAYVAN HASTANESİ

Afyonkarahisar, büyükbaş hayvancılık ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri. Veteriner Fakültesi’nde eğitim gören öğrenciler, uygulama ve araştırma merkezleri ile AKÜ Hayvan Hastanesi’nde pratik yapma imkânı buluyor. Üniversitenin en önemli birimlerinden biri de AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokol ile yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonları bu merkezde yapılıyor.

JEOTERMAL İLE ISITILIYOR

Üniversitenin en büyük yerleşkesi olan Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ndeki 10 fakülte başta olmak üzere, 51 bina çevreye zararı olmayan jeotermal su ile ısıtılıyor. Türkiye’de jeotermal ile ısıtılan en büyük eğitim alanına sahip olduklarını söyleyen Rektör Karakaş, “İnşaatı devam eden İlahiyat Fakültemiz de ana kampüsümüze geldiğinde doğa dostu jeotermal enerji ile ısıtılan alan büyüklüğümüz yaklaşık 250 bin metrekare olacak” diye konuştu. AKÜ, Erasmus+ değişim programı kapsamında son 4 yılda 1000’den fazla öğrenci ve personeli yurtdışına gönderdi. Ayrıca, 2023 Erasmus+ Staj konsorsiyumlarında, Türkiye’de konsorsiyum çeşitliliği en fazla olan ve en yüksek hibe almaya hak kazanan üniversite.

Haberin Devamı

TERMALİN MERKEZİNDE MODERN SAĞLIK EĞİTİMİ

2018’de Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden ayrılarak kurulan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), 5 bin 299 mezunu çalışma hayatına kazandırdı. Eczacılık Fakültesi ise bu sene ilk mezunlarını verecek. AFSÜ’nün bünyesinde 1 lisansüstü eğitim enstitüsü, 4 fakülte (Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi) ve 3 sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu bulunuyor. AFSÜ’de şu anda 7 bin 932 öğrenci eğitim görüyor. Bu yıl tüm kontenjanlarda yüzde 95 doluluğa ulaşarak, en çok tercih edilen üniversitelerden biri oldu.

SAĞLIK ENDÜSTRİ BÖLGESİ’NE KATKI

Afyonkarahisar’ın en önemli projelerinden biri olan Sağlık Endüstri Bölgesi’nde; hasta bakım, iyileştirici bakım, tedavi süreçleri birbirini tamamlayıcı şekilde tasarlanacak. Sağlık Endüstri Bölgesi’nde; fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinden SPA’ya, dişimplant malzemeleri üretim tesislerinden kaplıca kür merkezlerine kadar sağlıkla ilgili birçok birimin yer alması planlanıyor. Sağlığın, termal ile buluşacağı bu projede, AFSÜ’nün de aktif olarak rol oynayacağını belirten Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Üniversitemiz, ilgili bütün akademik ve idari birimleri ile araştırma-geliştirme, eğitim, danışmanlık ve kalifiye personel istihdamı noktasında bu endüstri bölgesinin kurulmasına ve işleyişine katkı sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

ÖNE ÇIKAN PROJELER

AFSÜ’nün öne çıkan projeleri şöyle:

Biyoyararlanım, Biyoeşdeğerlik ve Faz Çalışmaları Klinik ve Laboratuvarı ile Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama Merkezi’nin yapımı sürüyor.

İlaç geliştirme çalışmaları için AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde, Klinik Araştırmalar Birimi kuruldu. Uluslararası 5 ilaç şirketi ile 11 milyon TL değerinde araştırma anlaşması imzalandı. Klinik çalışmalar için Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin inşaatı da devam ediyor.

Haberin Devamı

Yapımı tamamlanan Tıbbi Mantar Üretim Tesisi’nde, birkaç ay içinde tıbbi mantar üretimine başlanacak.

‘Tıbbi Etil Alkol Üretim Tesisi’ kuruldu. Tesis, ülkemizin tıbbi etil alkol ihtiyacının 5 milyon litresini karşılayacak kapasiteye sahip.

ORGANİZE SANAYİDE ÜCRETSİZ ÖZEL OKUL

Afyonkarahisar’ın 67 yıllık sanayicisi İsmail Palalı ile fizik öğretmeni Önder Artuk’un 2014’te kurduğu ‘Özel AOSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji’, kentin önemli eğitim kurumlarından. Afyon’daki tüm lise öğrencilerinin yüzde 15’i bu okulda eğitim görüyor. OSB’de özel bir meslek lisesinin tutmayacağı söylemlerine aldırış etmeyen bu iki girişimci, 5 bin öğrenciyi akademik ve mesleki anlamda en üst noktaya taşıyarak mezun etmiş. Kuruculardan Önder Artuk ile okul hakkında konuştuk.

HER YIL 400 YENİ ÖĞRENCİ

Özel AOSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji’nde, şu anda 1600 öğrenci eğitim görüyor. Önder Artuk, devlet teşviği alan öğrencilerin hiçbir ücret ödemeden okuldan mezun olduğunu söyledi. Her yıl ortalama 400 yeni öğrenciyi okula kabul ettiklerini anlatan Artuk, “Çocuklarda hâlâ Anadolu lisesine gitme algısı var. Her yıl milyonlarca öğrenci, üniversite sınavına giriyor. İyi bir üniversitede okumadıkları sürece gençlerin çok fazla şansı yok. Teknik eğitim alan öğrencilerimiz çok iyi yerlerde çalışma imkanına sahip” dedi.

Haberin Devamı

SKODA’DAN İŞ TEKLİFİ

Mezunlarının işe yerleşme oranının yüzde 100 olduğunu belirten Artuk, “Sahada oldukça fazla ihtiyaç var. Okulumuzda Elektrik Elektronik Teknolojisi, Makine ve Tasarım Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Motorlu Taşıtlar Teknolojisi ve Endüstriyel Otomasyon (Mekatronik) Teknolojisi alanları mevcut. Bu alanlardan mezun olan öğrencilerimiz hem işyeri açma hem de ustalık belgesi alıyorlar. Avrupa Birliği projeleri kapsamında, şu anda 20 öğrencimiz Prag’da, önümüzdeki ay 20 öğrencimiz de Fransa’ya gidecek. Çek otomobil üreticisi Skoda, geçen yıl Prag’a giden öğrencilerimize iş teklifinde bulundu. Teklif kapsamında, konaklama ücretinin de karşılanacağı söylendi” dedi.

ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALAN OKUL

Okul, ‘yenilenebilir enerji’ konusunda da örnek. Okulun çatısına yerleştirilen güneş panelleri ile okulun enerjisi, tamamen güneşten karşılanıyor. 7 bin 200 metrekare kapalı olmak üzere toplam 15 bin metrekare alana sahip olan okul, 5 ayrı bloktan oluşuyor. Bu 5 blokta, 60 derslik ve 20 atölyede öğrenciler eğitim görüyor.

DİSLEKSİ TEDAVİSİNDE UMUT IŞIĞI

Türkiye’de 2 ilde bulunan 2 farklı yükseköğretim kurumu Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi ortaklığında kurulmuş ilk teknopark Zafer Teknopark. Bu teknopark, 12 ortaklı bir yapı ve bünyesinde 30 firma çalışıyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ndeki Zafer Teknoparkı ziyaret ettik. Teknoparkın çalışmalarını Genel Müdür Prof. Dr. Tuğrul Kandemir’den dinledik.

150 ŞUBEDE UYGULANIYOR

Prof. Dr. Kandemir, “Türkiye’deki aktif 87 teknoparkta olmayıp, Zafer Teknopark’ta olan projeler var. Bu projelerden birini de 3D Zekâ Yetenek firması geliştirdi. 3D Zekâ Yetenek’i ben ve üniversitemizin hocalarından Prof. Dr. Yusuf Karaca birlikte kurduk. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, atipik otizm ve disleksi (öğrenme güçlüğü) başta olmak üzere nörolojik problemlere yönelik bir program geliştirdik. Bu program ile disleksiyi 6 ayda tedaviyi ediyoruz. Ülkemizde bunun benzeri yok. Tamamı psikolog ve doktorlardan oluşan 60 ildeki 150 şubemizde bu program kullanılıyor“ dedi.

YERLİ YAZILIM VE ÜRETİM

Bu iddialı projenin detaylarını ise Prof. Dr. Yusuf Karaca anlattı. Proje kapsamında geliştirilen cihazların patenti, yazılımı ve tasarımının 3D Zekâ Yetenek’e ait olduğunu belirten Prof. Dr. Karaca, “Biz bilinen bir yöntemi, kendi birikimimizle ürettik. Projede kullandığımız cihazlarımızdan Neurosound, yüksek frekanslı ses modülasyonu yoluyla nöral sistemi çok yönlü uyaran bir dinleti cihazı. Bu cihaz, çocukta dikkat eksikliği, odaklanma, depresyon ve kaygı gibi problemlerin çözümünde de son derece güçlü bir etkiye sahip“ diye konuştu.

YAN ETKİSİ YOK

Yöntemin faydasını kanıtlayan pek çok klinik çalışma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaca, “Bu alanda 5 ulusal ve uluslararası bilimsel yayınımız var. İnsan sağlığı açısından herhangi bir risk veya yan etkisi yok. Çünkü bir kulaklık yardımıyla müzik dinlemek kadar basit ve kolay bir uygulamadan ibaret“ ifadelerini kullandı.

TİBBİ BİR TEDAVİ DEĞİL

Projede kullanılan ikinci cihazın da MentalTimer olduğuna belirten Prof. Dr. Karaca, “Disleksi çocuklarda hem Neurosound ve MentalTimer’ı birlikte kullanmamız gerekiyor. Bu bir paket program. Bu program sayesinde disleksi tanısını ortadan kaldırıyoruz. MentalTimer’ın eller, ayaklar ve bazen de el ve ayakların senkronize bir biçimde hareket etmesi esasına dayanan bir program. MentalTimer tıbbı bir tedavi değil“ dedi.