Ekonomi Türkiye'yi uçuracak tekno anlaşmalar

Türkiye'yi uçuracak tekno anlaşmalar

Paylaş
Türkiye'yi uçuracak tekno anlaşmalar

Mobil Dünya Kongresi, Barselona’da tüm hızıyla devam ederken yerli teknoloji devi Turkcell de dijital dönüşüm hamleleri noktasında önemli anlaşmalara imza attı. Fuarda insansı robotlar, hologram teknolojileri, ay araçları ve sağlık takibi yapan yüzükler dikkat çekti.

İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi (MWC2024), Türkiye’nin teknoloji atılımı noktasında da dev işbirliklerine sahne oluyor. Etkinlikte 3 alanda işbirliği protokolü imzalayan Turkcell ve Huawei, önümüzdeki dönem 5.5G, yeşil teknolojiler ve yapay zeka destekli yeni nesil şebekelerin geliştirilmesi odaklı çalışmalar gerçekleştirecek. Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, “İnovasyon çalışmalarımızın kapsamını genişletiyoruz. Yapılan anlaşmaları, telekomünikasyon alanında yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi için de önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HIZ REKORU KIRILDI

Huawei Başkan Yardımcısı Phillip Gan da “Amacımız yaptığımız işbirlikleriyle yeşil kalkınmayı da göz önünde bulundurarak ortak başarıyı yakalamak. Turkcell ile geliştirdiğimiz yeni teknolojilerle insanların hayatlarını kolaylaştırmayı ve sürdürülebilirliğe de katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diye konuştu. İki şirket, 5G test laboratuvarında gerçekleştirdiği denemede 5.5G teknolojisini kullanarak saniyede 10 Gigabit veri indirme hızını aştı.

6G İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Turkcell ayrıca Ericsson ile de 6G alanındaki Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmak için işbirliği gerçekleştirdi. Anlaşma, Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör ile Ericsson Orta Doğu & Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın arasında imzalandı. Anlaşma kapsamında Ericsson’un 16 küresel araştırma merkezi arasında Orta Doğu ve Afrika Pazar Bölgesi’ndeki (MMEA) tek merkezi olan İstanbul’daki Ericsson Araştırma Merkezi, halihazırda 6G laboratuvarına sahip Turkcell ile birlikte ikili araştırma girişimlerini teşvik edecek. Anlaşma, gelişmekte olan teknolojiler hakkında önemli bilgilerin paylaşılmasını da içeriyor.

Haberin Devamı

AYA ÇIKACAK ARAÇ FUARDA GÜN SAYIYOR

Venturi Astrolabs’ın ay aracı Flex Rover da fuarda tanıtıldı. Cihaz, 2026 yılında Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in Starship’i ile aya gidecek. Şu ana kadar üretilen en büyük ay aracı olan cihaz, özel ay lastikleri ile donatıldı. Güneş panellerine sahip elektrikli araç, 1500 kilograma kadar yük taşıyabiliyor.

KALP ATIŞINI ÖLÇEN YÜZÜK

Samsung’un uyku takibi yapabilen, nabız ölçen ve kalp atışlarını izleyen yapay zekalı akıllı yüzüğü Galaxy Ring de görücüye çıktı. Gümüş, altın ve siyah renk seçenekleriyle gelen cihaz, akıllı telefonlar ile de etkileşime geçebiliyor ve gelen bildirimleri nazik titreşimler ile size bildirebiliyor. Cihazın şarjı 9 güne kadar dayanabiliyor.

ARABALAR SESLE ÇALIŞABİLECEK

Dimensity Auto adlı teknoloji şirketi, otomobillerin sesle kontrol edilmesini sağlayan özel bir yapay zekalı sesli asistan sistemi geliştirdi. Sistem sayesinde araç camlarının açılıp kapanması, gidiş hızı ve durması sesle kontrol edilebiliyor.

Haberin Devamı

HUAWEI 5.5G ATILIMI YAPTI

Huawei de fuarda 5.5G, F5.5G ve Net5.5G özelindeki ürünlerini tanıttı. 5.5G’nin 2024 yılında ticari olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor. Huawei 5.5G’ye geçişi keşfetmek için dünyanın dört bir yanındaki operatörlerle birlikte çalışma taahhüdünü yineledi.

HER SORUYA YANIT VEREN İNSANSI ROBOT

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli teknoloji firması Etisalat’ın, her soruya net ve mantıklı yanıtlar veren, üzüntü, sevinç, mutluluk gibi insansı jest ve mimiklere sahip yapay zekalı ‘Ameca’ adlı robotu da fuarda büyük ilgi gördü. Espri yapma yeteneği de gelişmiş olan robot, “Sevgilin var mı?” sorusuna “Şu an yok ama arıyorum” yanıtını veriyor.

HOLOGRAM ARKADAŞ EVLERE GELİYOR

Deutsche Telekom, alışveriş yapmaktan finansal yönetimine kadar günlük hayatın pek çok alanında kullanıcısına yardımcı olan özel bir hologram teknolojisi geliştirdi. ‘Hologram Telephony’ adlı yapay zekalı cihaz, kullanıcıyla arkadaş gibi sohbet ediyor. Wi-Fi algılama, bilgisayar görüşü ve Web 3 gibi yeni teknolojileri bir araya getiren cihazın kısa süre içinde hizmete sunulması bekleniyor.

Haberin Devamı