Ekonomi Türkler konutta rotayı yurt dışına çevirdi

Türkler konutta rotayı yurt dışına çevirdi

Paylaş
Türkler konutta rotayı yurt dışına çevirdi

Türkler, konut alımında rotayı yurtdışına çevirdi. Yükselen fiyatlar, kredi faizleri, deprem korkusu ve vize avantajı nedeniyle yurtdışını tercih etmeye başlayan Türk vatandaşları, Yunanistan, İngiltere ve Miami’ye talep gösteriyor. Peki, yurtdışında yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli, hangi ülkeler hangi programı sunuyor? İşte detaylar...

Türkiye’de geçen yıl 1 milyon 225 bin konut satıldı. Yükselen fiyatlar, artan konut kredisi faiz oranları, kredilere yönelik sınırlamalar gibi etkenlerle satışlar bir önceki yıla göre yüzde 17.5 geriledi. Yurtiçinde böyle bir tablo varken, küresel talep oldukça hareketli. Son dönemde Türklerin yurtdışında konut talebi de artışa geçti. Döviz bazlı kira getirisi, vizesiz serbest dolaşım hakkı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ticaret ve çalışma hakkına sahip olunması yatırımcıları yurtdışından gayrimenkul almaya teşvik ediyor. En çok talep gören ülkeler arasında Yunanistan, İngiltere ve ABD’de Miami ilk 3’te yer alıyor.

Haberin Devamı

KÜRESEL TALEP VAR

Yurtdışında yatırım danışmanlığı sunan Vesta Global’in Kurucu Ortakları Teuta Narazan ve Armağan Akyüz ile Türklerin konut tercihlerini konuştuk. Dünyada farklı ülkelere yatırım yapma isteğinin öne çıktığını anlatan Narazan, “Bugün Amerikalılar bile Avrupa’da oturum izni almanın yollarını araştırıyorlar. İngilizler de Avrupa’daki oturum izni programlarına yoğun ilgi gösteriyor. Hatta Asya’dan Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin vatandaşları da Batı’ya geçmek istiyor” diye konuştu.

VİZESİZ SEYAHAT

Vatandaşlık programlarıyla birçok ülkenin, ulusal fonlara bağış yapma veya gayrimenkul yatırımı yoluyla yatırımcılara ve birinci derece akrabalarına anında ikinci bir pasaport alma imkanı sunduğunu anlatan Narazan, bu sayede yatırımcıların dünya genelinde vizesiz seyahat edebildiğine, aynı zamanda ülkelerin sunduğu vergi avantajlarından da faydalanabildiğine değindi. Golden Visa programlarında ise programdan faydalanan aileler ve yatırımcılar, bir yandan gayrimenkul yatırımlarından Euro bazlı kira elde edebilirken; diğer yandan da AB ülkelerinde ticaret yapma ve çalışma hakkına sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

KİRA GELİRİ ETKİLİ

Türkiye’de yüzde 25 kira sınırı gibi kısıtlamaların ve uzun vadeli kiralama kontratlarının, yurtdışında yatırıma yönlendirdiğini ifade eden Armağan Akyüz, “Türklerin yurtdışında yatırım yapma talebi eski zamanlardan beri vardı ancak son birkaç yılda Türkiye’deki konut fiyatlarındaki artış, kira sınırlamaları, vize kısıtlamaları sebebiyle bu talep daha da arttı” diye konuştu. Türkiye’deki fiyatların Yunanistan’daki malikane fiyatlarıyla kıyaslandığında oldukça yüksek olduğunu söyleyen Akyüz, yazlık olarak Yunanistan’ı tercih eden kişi sayısının arttığını belirtti. Akyüz, “Türkiye’ye yakın adalarda mülk edinmeye izin verilmese de Girit ve Atina’ya yakın adalarda uygun fiyatlı ve cazip projeler bulunuyor. İngiltere’de de özellikle 2’nci ve 3’üncü bölgelerde bahçeli evler daha uygun fiyatlarla satılıyor” dedi.

VATANDAŞLIK PROGRAMLARI

Karayip Adaları, hızlı vatandaşlık ve pasaport hakkı sağlayan programlar sunuyor. Program, 100 bin dolardan başlayan iade garantili devlet fonlarını içeriyor. k Malta’nın vatandaşlık programı 600 bin veya 750 bin Euro hibe, gayrimenkul yatırımı veya kira sözleşmesi gibi şartlar gerektiriyor. Başvuru sonrası oturma izni ve vatandaşlık imkanı sağlanıyor. k Amerika’da EB-5 vizesi (GreenCard ve Vatandaşlık programı), 800 bin dolarlık doğrudan EB-5 yatırımını içeriyor ve 5 yıl sonra yatırımın iadesini sağlıyor. ABD’de çalışma ve ikamet izni, 5 yıl sonra kalıcı GreenCard ve ABD vatandaşlığı imkanı sunuyor.

Haberin Devamı

GOLDEN VISA PROGRAMLARI

Yunanistan Golden Visa programı, 500 bin Euro veya 250 bin Euro’luk gayrimenkul yatırımı ile 5 yıl geçerli oturma izni sağlıyor. k Portekiz Golden Visa programı da 250 bin Euro kültürel miras projelerine hibe veya 500 bin Euro fon yatırımı seçenekleri sunuyor. k İspanya Golden Visa programı 500 bin Euro gayrimenkul yatırımı gerektiriyor. Yılda 1 kere ziyaret şartı bulunuyor. k Malta Golden Visa programı 300 bin Euro değerinde mülk satın almak ve 70 bin Euro hibe ile daimi oturma izni sağlıyor.

Haberin Devamı

YATIRIM YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yatırımcıların dikkat etmesi gereken konulara değinen Armağan Akyüz, şunları söyledi: “Gri alanlara karşı dikkatli olmak, özellikle yurtdışından gayrimenkul alırken çok önemli. Çünkü yatırımcının kendini koruması için faturaların ve sözleşmelerin mutlaka okunması ve anlaşılması gerekiyor. Ayrıca yatırım için kullanılan paranın resmi bir kaynaktan gönderilmiş olması ve her adımın noterden imzalı vekaletname ile belirlenmesi önem arz ediyor.”