Ekonomi Ülke tarımının gözbebeği Ege'nin verimli toprakları

Ülke tarımının gözbebeği Ege'nin verimli toprakları

Paylaş
Ülke tarımının gözbebeği Ege'nin verimli toprakları

İklimin, yer şekillerinin ve toprak yapısının kısa mesafelerde bile değişim göstermesi nedeniyle Ege Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri çeşitleniyor. Bölgede tarım öylesine önemli ki, bazı tarım ürünlerinin üretim miktarında Ege, ülke lideri konumunda yer alıyor.

Ege, verimli toprakları ve Akdeniz iklimi ile bakliyat, sebze ve meyve yetiştiriciliğinde öncü konumda bulunuyor. Ege Bölgesi’nde çiftçiler, çoğunlukla zeytin yetiştiriciliği yapıyor. Zeytini ve zeytinyağı ile ünlü olan bölge, ülkemizin zeytin üretiminin neredeyse yarısını gerçekleştiriyor. Ayrıca dünya zeytin ihracatında üst sıralarda yer alan Ege’de, kıyıdan 50-100 kilometre kadar iç kısımlarda zeytin üretimi yapılabiliyor.

Haberin Devamı

İNCİR VE ZEYTİN

Bölgedeki ekili-dikili topraklar, bölge yüz ölçümünün yaklaşık 3’te 1’ini oluştuyor. Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason geliyor. İncir ve zeytin üretiminin yüzde 70’ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlıyor. İç Batı Anadolu Bölümü’nde karasal iklimin etkisiyle tahıl, şekerpancarı ve haşhaş üretiliyor. Ege Bölgesi, Türkiye’deki üzüm üretiminin yüzde 40’ını sağlıyor. Ülkemizde en çok üzüm üretilen yer olan bölge, kurutularak piyasaya sunulan çekirdeksiz üzümde tekel pozisyonda bulunuyor. Özellikle Gediz Ovası, Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları, üzüm yetiştiriciliği için tercih ediliyor. Akdeniz iklimi meyvelerinden olan ve kış ılıklığı isteyen incir, yüzde 82 gibi büyük bir oranda Ege’de yetişiyor. Büyük, Küçük Menderes ve Gediz Ovası sınırları içinde incir yetiştiriciliği yoğunlaşıyor. Özellikle Aydın, yurt dışına ihraç edilen incirin başkenti konumunda yer alıyor.

Haberin Devamı

AKDENİZ’İN ARDINDAN İKİNCİ

Ege Bölgesi’nde yetiştirilen bir diğer meyve grubu ise turunçgil çeşitleri. Kış ılıklığına gereksinim duyan meyveler, çoğunlukla İzmir’in güneyinde üretiliyor. Türkiye’deki turunçgil üretiminin yüzde 10’luk kısmını üstlenen Ege, Akdeniz Bölgesi’nin ardından ülkemizin en büyük ikinci sırada konumlanıyor. Bölgede özellikle Muğla, Bodrum ile mandalina üretiminin öne çıkan adresi oluyor. Bu meyvelerin yanı sıra çilek ve kiraz da Ege Bölgesi’nde üretilerek iç ve dış piyasaya ulaşıyor.

DOMATESTEN BİBERE KEREVİZDEN PATATESE

Domates, biber, patlıcan, pırasa gibi birçok sebze, Ege’nin bereketli topraklarında üretiliyor. Ayrıca kereviz, patates ve salatalık gibi sebzelerde de Ege Bölgesi’nin üretici olduğundan söz edilebiliyor. Akdeniz iklimi etkisindeki bölge, hem kaliteli hem de verimli üretim için uygun koşulları sağlıyor.Ege’de yetiştirilen diğer önemli tarım ürünleri arasında tütün ve haşhaş yer alıyor. Tütünün Türkiye’deki üretim payının yüzde 50’si Ege Bölgesi’nden karşılanıyor. Özellikle Bakırçay Ovası, tütün açısından verimli özelliği ile tütün yetiştiriciliği için merkez konumunda yer alıyor.

Haberin Devamı

HER BİRİ BEREKETLİ OVALAR

Zeytin, Kuzey kısımlarda, Edremit, Ayvalık ve Burhaniye civarında yoğunluk kazanıyor. Üzüm, daha çok İzmir, Denizli ve Manisa civarında yetişiyor. Haşhaş, Afyon başta olmak üzere Uşak, Kütahya, Denizli ve Manisa’da varlık gösteriyor. Tütün için Ege’nin batısında Manisa, İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli çevrelerine bakmak gerekiyor. İncir meyvesinin, en fazla Aydın çevresinde, Büyük ve Küçük Menderes Ovaları’nda tarımı yapılıyor.

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR’DEN KIRSAL KALKINMAYA DESTEK

Denizli’de belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kırsal kalkınmaya da büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların desteklenmesi, tarım ve hayvancılıkta yüksek ürün veriminin elde edilebilmesi amacıyla bugüne kadar 50’den fazla proje hayata geçirdi. Kırsaldaki desteklerini artırarak sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi, tohum desteğinden bal ormanına, damızlık koç ve teke hibesinden, mera ıslahına çiftçi ve üreticinin birçok ihtiyacına çare oldu. Bu kapsamda bugüne dek kent genelinde; 290 bin metre tarımsal sulama borusu desteği veren, meralarda hayvanların sulaması için de 18 adet rüzgar gülü inşa eden Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 400 arı yetiştiricisine ekipman desteği sağladı, bunun yanında kentte arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin kalitesinin artırılması amacıyla Tavas ve Çal’da bal ormanı kurma projesini hayata geçirdi.

Haberin Devamı

ZARARLILARA KARŞI MÜCADELE

Beyağaç ilçesinde günlük 60 ton kapasiteli Zeytinyağı Üretim Tesisini hizmete alan Denizli Büyükşehir Belediyesi, Serinhisar ilçesinde Flake Üretim Tesisi yapımında sona geldi, Denizli Ticaret Borsası işbirliği ile Denizli Merkez ve Çivril Lisanslı Depoculuk Tesisi inşası ise devam ediyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi daha sağlıklı, kaliteli ve verimli tarımsal üretim yapılması için kimyasal ilaçlama yerine biyoteknik mücadele destekleri verdi. Çiftçilere yönelik makine ve ekipman desteğine de büyük önem veren Büyükşehir bu kapsamda tohum eleme, silaj paketleme, ceviz soyma, ceviz kurutma, ceviz tasnifleme ve ilaçlama makineleri ile su tankeri, süt soğutma tankı, katı gübre dağıtma römorku ve küçükbaş hayvan yıkama makinesini üreticilerin hizmetine sundu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve DTB işbirliğinde üreticilere yüzbinlerce ceviz fidanı dağıtan Büyükşehir Belediyesi, ayrıca çiftçilere sertifikalı yağlık ayçiçeği, silajlık mısır, buğday, arpa, tritikale, macar fiği ve nohut tohumu ile zeytin fidanı desteği verdi.

Haberin Devamı

HAYVANCILIK UNUTULMADI

Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan üreticilerin sürülerinde verim ve kalitenin düşmesine engel olmak için 700 aileye toplam bin 400 baş damızlık koç ve teke desteği veren Büyükşehir Belediyesi, BVD/MD hastalığına karşı 2 bin 500 büyükbaş hayvan için aşı uygulaması gerçekleştirdi. Alabalık yetiştiren üreticilere daha sağlıklı yetiştiricilik yapmaları amacıyla 10 bin 300 litre dezenfeksiyon desteğinde bulunan belediye, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların mineral ihtiyacının karşılanması için toplamda 140 bin adet mineral yalama taşı verdi. Binlerce dekarlık mera ıslah çalışması için gübre desteği veren Büyükşehir Belediyesi, süt üreticisini büyük bir dertten kurtaran Süt Analiz Laboratuvarı kurdu. Çiftçilerin ürün verimini artırarak gübre maliyetlerini düşürmek için toprak analiz desteği de veren Büyükşehir Belediyesi, doludan zarar gören binlerce üreticiye verim kaybını önlemek için bakır preparat desteği sağladı.

2024’TE DE DEVAM EDECEK

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Denizli Seralarında Sarı-Mavi Görsel Yapışkan Tuzak, Denizli Mera Islahı, Yem Bitkilerini Geliştirme (Silajlık Mısır ve Macar Fiği Tohumu), Nohut Tohumu, Toprak Analizi Desteklenmesi, Zeytin Fidanı, Alabalık Üretim Tesislerinde Dezenfektan Kullanımı ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Verimliliği Artırma projeleri 2024’ün ilk destek projeleri olacak.

ÖNCÜLÜK YAPAN PROJELER

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, sanayi ve turizm şehri Denizli’nin aynı zamanda çok önemli bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu vurguladı. Denizli’nin büyükşehir olmasıyla birlikte kentin dört bir tarafında kırsal kalkınma destekleri vermeye başladıklarını anlatan Başkan Zolan, “Denizlili üreticilerimize nefes aldıracak ve öncülük yapacak 50’den fazla proje hayata geçirdik. Kırsal kalkınmayı desteklemek için vatandaşlarımızın tüm ihtiyaç ve taleplerini yerine getirmeye gayret ettik. Çiftçimizin ve üreticimizin mutlu olmasını istiyor, ‘Üretim sizden, destek bizden’ diyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bu destekler şehrimizin tarım ve hayvancılık üretimine katkı sağlamaya devam edecek. Kazanan yine Denizlimiz olacak” diye konuştu.