Ekonomi Uluslararası ticari davaların adresi İstanbul oldu

Uluslararası ticari davaların adresi İstanbul oldu

Paylaş
Uluslararası ticari davaların adresi İstanbul oldu

Uluslararası uyuşmazlıklara tahkim merkezlerinde çok hızlı bir şekilde çözüm bulunuyor. Bu merkezlerden biri de İstanbul’da. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) yönetimi geçtiğimiz günlerde Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirirken, yeni dönem için hedef büyüttü.

ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, ISTAC’ın artık uluslararası tahkim liginin iddialı merkezlerinden biri haline geldiğini vurguladı. Merkezin ulaştığı dava hacmi ve dosyaları sonuçlandırma hızının önemini vurgulayan Akıncı, “ISTAC Türkiye için çöldeki vaha gibi” dedi.

Haberin Devamı

1 YILDA 140 DAVA GELDİ

Ziya Akıncı, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen sene genel kurulumuzu yaptığımız ekim ayından bugüne 1 yıllık faaliyet dönemimizde ISTAC’a 140 dava gelmiştir, bu dava sayısı genç bir tahkim merkezi için ciddi bir rakamdır. Yıllık bazda ulaştığımız bu dava yoğunluğu ile Londra, Paris, İsviçre’yi bir tarafa bırakacak olursak Avrupa’nın en büyük tahkim merkezlerinden bir tanesi olduk.”

İNŞAAT VE ENERJİDE TALEP ÇOK

Davaya konu olan parasal değerlerin de gitgide yükseldiğine işaret eden Akıncı, “Özellikle inşaat ve enerji alanındaki davalarla çok ciddi meblağlarda uyuşmazlıkların merkezimizde çözüldüğünü memnuniyetle söylemek isteriz. Artık Avrupa’daki birçok tahkim merkezinden çok ileriyiz. Bu yılki davalarımızdan 25 tanesi uluslararası özellikte, hatta hiç Türkiye ile alakası olmayan tarafların uyuşmazlıkları da ISTAC’a geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

KAMU DA TERCİH EDİYOR

Hem kamunun hem de özel sektörün ISTAC’a başvurduğunu ifade eden Ziya Akıncı, şu bilgileri verdi: “Gerek kamu ihalelerinde gerekse özel sektörde binlerce sözleşmeye ISTAC klozu (şartı) giriyor. Özellikle kamu ihale sözleşmesindeki değişiklik kamunun davalarımıza katılma sayısını artırdı. Belediyeler, KİT’ler, bakanlıklar bizim davalarımızda yer alıyorlar, çünkü ISTAC tahkimi ile uyuşmazlıkları çok hızlı çözümleniyor. Bizim asıl iddialı olduğumuz seri tahkimde, davaların yüzde 92’si 3 aydan önce sonuçlanıyor. Avukat meslektaşlarımız bilir, mahkemelerde ticari davalarda 3 ayda hakimi göremiyoruz. Oysa ISTAC’ta 3 ayda ilamlı icrayla karar elde edilebiliyor. Yani bu imkânı kullananlar, bu deneyimi yaşayanlar ISTAC’tan vazgeçmiyorlar.”