Ekonomi Ve büyük gün geldi! 3 adımdan oluşacak

Ve büyük gün geldi! 3 adımdan oluşacak

Paylaş
Ve büyük gün geldi! 3 adımdan oluşacak

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi için beklenen gün geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün saat 14.00’da projenin detaylarını açıklayacak. Dar gelirli aileleri ev sahibi yapma hedefiyle oluşturulan projede 250 bin konut satışa çıkacak. İsteyen de arsa projelerine başvurarak kendi evini yapabilecek. İşte projeden yeni ayrıntılar...

81 ilde vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlayacak projede, 362 milyar liralık yatırımla 250 bin konut, 100 bin altyapılı arsa ve 10 bin işyeri olan sanayi tesisi yer alacak. Proje, 1.5 trilyon liradan fazla ekonomik hacim oluşturacak, 100 bin kişiye de istihdam sağlanacak.

Haberin Devamı

3 ADIMDAN OLUŞACAK

Konut hamlesi, üç adımdan oluşacak. Birinci adımda, TOKİ eliyle 81 ilde sosyal konutlar inşa edilecek. Konut, konut arsası, sanayi siteleri satılacak. İkinci adımda Emlak Konut öncülüğünde gayrimenkul firmalarıyla konut kampanyası yapılacak. Üçüncü adımda İstanbul genelinde 10 bin, ülke genelinde 40 bin arz fazlası kiralanamayan ya da satılamayan 50 bin ofis dönüştürülerek konut yapılacak.

ÖZEL KONTENJANLAR

Proje kapsamında gençlere, emeklilere, şehit yakınlarına, gazilere, engellilere özel kontenjan ayrılacak. İlk kez kontenjan ayrılan genç kategorisine 1991 Eylül ayından sonra doğanlar başvurabilecek. Kira öder gibi ev sahibi olunabilmesi için aylık taksitler, asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak. Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmaması bekleniyor. 240 aya (20 yıl) kadar vade imkanı sunulacak.

Haberin Devamı

BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

Konutlara proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, daha önce TOKİ’den ev satın almamış, 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvurabilecek. Her haneden tek başvuru alınacak. Aylık hane halkı gelirinin İstanbul için en fazla net 16 bin lira, diğer illerde ise en fazla 14 bin lira olması şartı aranacak.

Arsalar için başvuru yapanın kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir arsa payına sahip olmama şartı aranırken, sanayi sitelerindeki işyerleri için başvuru yapacakların, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması şartı aranacak.