Ekonomi Yangın sonrası Manavgat ayağa kalktı! Afet köyleri yeniden inşa ediliyor

Yangın sonrası Manavgat ayağa kalktı! Afet köyleri yeniden inşa ediliyor

Paylaş
Yangın sonrası Manavgat ayağa kalktı! Afet köyleri yeniden inşa ediliyor

Antalya Manavgat’ta yaşanan yangınlardan sonra köyler yeniden ayağa kaldırıldı. Bakan Murat Kurum, “Bir yıl içinde yöresel mimariye uygun 910 köy evinin inşası başladı ve 550’si teslim edildi. Mayıs sonuna kadar tüm köy evleri teslim edilecek” dedi. Öte yandan 11 ili etkileyen deprem bölgesinde de Ramazan Bayramı’nda köylerde yapılan tek katlı konutlar teslim edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yalnızca deprem sonrası değil sel, yangın gibi doğal afetlerde de hayatı normale çevirmek için yeni konut, işyeri ve köy evlerini hızlıca inşa ederek teslim ediyor. Bugüne kadar bakanlık eliyle afet bölgelerinde yapılan 45 bin birim tüm sosyal donatılarıyla birlikte teslim edildi. Depremi yaşayan Elazığ’da, Malatya’da, İzmir’de, seli yaşayan Kastamonu’da, Sinop’ta olduğu gibi, Antalya Manavgat’ta yangın sonrasında hayata geçirilen konutlar da teslim ediliyor.

Haberin Devamı

257 KİŞİLİK EKİPLE TESPİT

Antalya Manavgat’ta tarihin en büyük yangınlarından biri olarak kabul edilen afet, 28 Temmuz 2021 günü başlamıştı. Bakanlık, 257 kişilik ekip ve mobil laboratuvarlarla, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak hasar tespit çalışmalarını hızlıca tamamladı. İlk etapta 50 bin liraya kadar eşya ve kira yardımı yapıldı ve vatandaşların güvenli yerlere taşınması sağlandı.

YÖRESEL MİMARİYE UYGUN

Bir yandan da yeni köylerin inşası için çalışmalar sürdürüldü. Yeni evlerin yöresel mimariye uygun bir şekilde planlaması yapıldı. İhale sürecinin kısa sürede tamamlanmasının ardından köy evlerinin yapılmasına başlandı. 210 milyon liralık destekle İller Bankası altyapı-üstyapı çalışmalarını gerçekleştirdi. İçme suyu hatları çekildi, elektrik direkleri yenilendi.

Haberin Devamı


 

MAYIS SONUNA KADAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Manavgat’taki çalışmalardaki son durum hakkında şu bilgileri verdi: “Bir yıl içinde, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde 2+1, 3+1 olarak yöresel mimariye uygun 148 adet tek katlı, 762 adet çift katlı olmak üzere 910 köy evinin inşası başladı ve 550’si teslim edildi. Mayıs ayının sonuna kadar tüm köy evleri sahiplerine teslim edilecek.”

DEPREM BÖLGESİNDE İLK TESLİMLER BAYRAMDA

Bakanlık, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde de kalıcı konutlar için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bakan Kurum, “11 ilimizin birbirinden farklı özellikleri var. Hem iklim şartları, kültürel değerler, ihtiyaçlar farklı. O yüzden 4 ilimizi 4 ayrı mimara verdik. Oralarda yeşil yollar, toplanma alanları yapılacak. Depremin üzerinden 3 ay geçer geçmez Ramazan Bayramı’nda köylerde yaptığımız, biten tek katlı konutları Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Gaziantep’te bir köyümüzün tamamında konutlar bayrama kadar bitecek” ifadelerini kullandı.


 

SOSYAL ALANLARLA BİRLİKTE YAPILIYOR

Bakan Kurum, şöyle devam etti: “Bakanlıkça hak sahibi olarak konut talep eden vatandaşlara, ihaleleri tamamlanan ve TOKİ eliyle yapımı devam eden 910 konuttan, Manavgat’ta 486 konut ve 1 adet köy konağı, Akseki ilçesinde 64 adet konut, 1 adet köy konağı ile 1 adet şadırvan olmak üzere toplam 550 konut 2 adet köy konağı, 1 adet şadırvan ve çocuk oyun alanları-spor sahaları gibi sosyal yaşam alanları ile yapıldı. Bu alanlarla birlikte, sosyal konut kapsamında 222 konut, 1 millet bahçesi tamamlanarak teslimleri yapılmıştır.”

Haberin Devamı


 

1 YILDA 2 MİLYON GÜVENLİ KONUT

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, sahada 250 bin konutun kentsel dönüşüm süreci fiilen devam ediyor. İlk Evim, İlk İş Yerim projesi kapsamında 250 bin sosyal sosyal konut ve 1 milyon konut amaçlı arsanın yapımına devam ediliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan hasar tespitler sonucunda köy evleriyle birlikte 650 bini aşkın konutun yapımı ile birlikte son bir yıl içerisinde ülkemize 2 milyonu aşkın yeni, sağlam ve güvenli konut kazandırılarak yapı stoku güçlendirilmiş olacak.

66’NCI GÜNDE 100 BİN KONUT

Bakan Kurum, 6 Şubat depreminin 66’ncı gününde 100 bin konutun yapımını başlatmış olacaklarını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle temel atmaya devam edeceğiz. Bu süreçte de yapılması gereken iş ve işlemleri an ve an takip ediyoruz. Depremin üzerinden 66 gün geçmesine rağmen 100 bin konutu başlatmış oluyoruz. Bu önemli başarı. 100 bin konutu 4’le çarptığınızda 400 bin kardeşimizin evi, yuvası, mutluluğu demek. Depremzede vatandaşlarımızı 1 yıl içerisinde başlayacağımız konutları etap etap teslim edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı