Ekonomi Yardımlar kesintisiz sürüyor

Yardımlar kesintisiz sürüyor

Paylaş
Yardımlar kesintisiz sürüyor

Türkiye, son yüzyılın en büyük felaketi olarak adlandırılan ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken, İGA İstanbul Havalimanı depremin en çok etkilediği illerden olan Hatay’da evsiz kalan afetzedelerin barınması için bir konteyner kent kurmak üzere harekete geçti. Hatay İl Jandarma Komutanlığı’nın yanında yer alan ve Hatay Valiliği tarafından İGA İstanbul Havalimanı’na tahsis edilen 30 dönüm arazi üzerinde kurulacak 350 konteynerlik kentin, 350 aileye yuva olması bekleniyor.

Tüm işlemlerini İGA İstanbul Havalimanı’nın üstlendiği kentin, inşaatına 13 Şubat’ta başlanarak bu ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. İstanbul’dan sevkiyatı 20-26 Şubat’ta yapılacak 21 metrekarelik konteynerlerde mobilya, duş, tuvalet ve mutfak tezgahı mevcutken, konteynerler 5-6 kişilik bir ailenin geçici barınma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olacak. Oluşturulacak olan kampüste ayrıca yemekhane, mutfak, çamaşırhane, üç ayrı yaş grubuna özel olarak kategorize edilen üç farklı çocuk oyun alanı ve mescit gibi sosyalleşme mekanları da yer alacak. Konteyner kentte ayrıca revir de bulunacak.

Haberin Devamı

KREDİ VE KART BORÇLARI SİLİNDİ

  • Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), bölgedeki vatandaşların temel ihtiyaçlara erişimi için yardım TIR’larını afet bölgesine sevk etti. Ayrıca MESS üyesi şirketlerden 620 kişilik arama kurtarma ekibi de afet bölgesindeki çalışmalara destek veriyor.
  • Halkbank Finans Grubu, deprem bölgesine 16 milyar TL’lik destek sağladı. Bunun yanı sıra kredi geri ödemelerini faizsiz olarak 6 ay erteledi. Depremde hayatını kaybedenlerin borçlarını, anapara ve faizleriyle birlikte sildi.
  • Garanti BBVA, depremde ağır hasara uğrayan müşterilerin borçlarını 6 ay faizsiz erteledi. Ayrıca depremde vefat eden müşterilerin kredi ve kredi kartı borçlarını anapara dahil sildi. Banka AFAD’a ilk etapta 10 milyar TL’lik bir finansman desteği sağlayacağını açıkladı.
  • Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, deprem bölgesine yardımların devamını sağlamak amacıyla Almanya ve Türkiye arasında hava köprüsünü oluşturduğunu duyurdu. Böylece bireysel bağışların Almanya’dan Türkiye’ye düzenli olarak ulaştırılması sağlanacak.
  • İzocam, afet bölgelerindeki çadır kentlere yüksek mukavemetli ısı yalıtım malzemesi desteğine başladı.

BÖLGEYE ÖZEL ÜRETİM YAPIYOR

  • Un üreticisi Pakun, şu ana kadar 1 milyon 300 bin roll ekmek yapımında kullanılan un TIR’larını Samsun merkez fabrikasından bölgeye sevk etti. Ayrıca içerisinde temel gıda malzemelerinin bulunduğu 1 TIR kumanya ile 250 çuval unu da Çorlu Fabrikası’ndan ivedilikle bölgeye ulaştırdı.
  • Yerli oyuncak markası Let’s Be Child, oyuncak seferberliği kampanyasıyla depremzede çocukların yaralarının sarılmasına katkıda bulunuyor.
  • Dagi, bölgeye acil ihtiyaç olan battaniye, mont ve iç giyim ürünleri göndermenin yanı sıra, vardiya sayısını artırıp depremzedelere özel kadın, erkek ve çocuk iç giyim üretimi başlattı.
  • Pilot Garage Otomotiv, insani yardımların yanı sıra Hatay Defne’de bir çadır kent kurulmasına destek veriyor.
  • Gençpa, ayni ve nakdi yardımlarına devam ederken bir yandan da bünyesindeki her türlü yazılım ve teknolojiyi 10 il için ücretsiz seferber ediyor.

ÇOCUKLAR UNUTULMADI

  • Sabri Ülker Vakfı, depremde ailelerini kaybeden çocuklara destek oluyor. Ayrıca vakıf, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından koruma altına alınan refakatsiz çocukların iyileşme süreçlerine destek olmak için oyuncak gönderdi.
  • Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER), jeneratör, arazi aracı, operatör desteği, çadır, medikal malzeme, battaniye, yatak, yorgan, yastık, giyim, gıda malzemesi, yakacak ve soba başta olmak üzere birçok ihtiyaç malzemesini deprem bölgesine ulaştırdı.