Ekonomi Yatırımcının yönü arsaya çevrildi

Yatırımcının yönü arsaya çevrildi

Paylaş
Yatırımcının yönü arsaya çevrildi

Pandemi sonrası izole yaşama olan talep ve sonrasında artan fiyatlarla birlikte konuta erişim zorlaşınca, arsaya olan ilgi artıyor. Bu talep sonucunda konut dışı gayrimenkulün payı hızla artıyor.

Gayrimenkul pazarında ilk defa bu yıl temmuzda konut dışı gayrimenkul oranı yüzde 60’a dayandı. Ocak-temmuz döneminde el değiştiren 1 milyon 617 bin 812 gayrimenkulün 675 bin 327’si konut, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul oldu. Konut dışı gayrimenkul oranı yüzde 58 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

KONUTTA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Hem ev sahibi olmak isteyenlerin hem de yatırımcıların yön değiştirdiğini, konut yerine arsanın öne çıktığını anlatan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, şunları söyledi: “Konutta satış trendinde düşüş devam ediyor. Konutta maliyetlerin geldiği nokta nedeniyle arzda sıkıntı var. Önümüzdeki birkaç sene de önemli bir talep olmasına rağmen arz sıkıntısından ve finansmana ulaşamamadan kaynaklı konut ihtiyacının karşılanamadığını göreceğiz. Toplam satışlar içerisinde en az etkilenecek ürün arsa ve tarla olacak.”

İĞNEADA SATIŞA AÇILDI

Çanakkale Assos, Kırklareli Lüleburgaz ve Ankara Beynam’ın en çok talep alan arsalar olduğunu anlatan Erden Timur, şöyle dedi: “Nef Arsa Demirciköy İğneada satışa açıldı, sırada yine doğa ile iç içe cazip lokasyonlar var. Tüm lokasyonlarda yüzde 0.99 banka kredisi ve 24 aya varan vadeden yararlanmak mümkün. Tüketiciye daha ulaşılabilir fiyatla kademeli ev sahibi olma şansı sunuyoruz. 4-5 milyon liraya ev almak yerine söz gelimi 1-1.5 milyon liraya arsa alıp, sonra dilediğinde evini yaptırabiliyor.”

Haberin Devamı

3.5 MİLYON METREKARE

Altyapısı hazır arsa satışı yapan Nef Arsa markasıyla sektöre öncülük ettiklerini belirten Timur, “İki yılda brüt 3.5 milyon metrekare arsa sattık. Bundan iki yıl önce ciromuzun yüzde 12’si arsadan geliyordu, şu anda bu oran 3-4 katına çıktı. Geniş arsa yelpazemiz artık 30’un üzerinde satış ofisimiz aracılığıyla tanıtılıyor. Nef Arsa satış ofisleri konusunda hızlı ilerliyoruz. 30’uncu ofisimiz Nef Arsa Etiler’i de açtık. Diyarbakır satış ofisi de 24 Kasım Cuma günü hizmete açılacak” diye konuştu.

ALMAK İSTEYENLER BUNLARA DİKKAT!

Erden Timur, arsa almak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu: “Arsa yatırımında tüketicinin en çok dikkat etmesi gereken konu; yatırım yapacağı bölgenin imar belgelendirilmesine baksınlar. Ruhsatı almak satıcının sorumluluğunda. Arsa ruhsat süreçleri, bürokratik süreçler zaman alan ve bir arsa sahibinin tek başına ilerletebileceği süreçler değil. Arsa aldığınızda üzerine ev yapabilmek ya da ev yerleştirebilmek için de ruhsat çok önemli. Ruhsat olmadan tapu verilmesi arsa üzerindeki yaşamı mümkün kılmıyor.”

Haberin Devamı