EkonomiYazan-Çizen Latif Demirci sanatseverleri ağırlıyor

Yazan-Çizen Latif Demirci sanatseverleri ağırlıyor

Paylaş
Yazan-Çizen Latif Demirci sanatseverleri ağırlıyor

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, kendine özgü mizah anlayışı, çizgileri ve yarattığı karakterler ile Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin yarım asırlık sanat hayatını, 30 Haziran’a kadar ziyaret edilecek “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” sergisiyle anıyor. Küratörlüğünü sanatçının kızı Yasemin Demirci ile yakın dostu, gazeteci İhsan Yılmaz’ın yaptığı serginin tasarımını Emre Senan üstlendi.

GIRGIR DÖNEMİNDEN BAŞLIYOR

Haberin Devamı

Demirci’nin eserlerini, yarattığı çizgi karakterlerin maceraları, yayınladığı kitaplar, farklı çalışmalarıyla, kronolojik ve tematik bir düzen içinde sanatseverlerle buluşturan retrospektif sergi, sanatçının 1975’te başlayan Gırgır döneminden 2022’de yayınlanmış son karikatürüne kadarki zaman dilimini kapsıyor.

UNUTULMAZ KAHRAMANLAR

Demirci’nin, Gırgır’dan itibaren çizdiği bütün karikatürlerin orijinalleri, yayınlanmış halleri, kitaplaştırdığı albümleri, hiç görülmemiş suluboya çalışmaları ve çizim defterleri arasında yürütülen arşiv çalışmasının sonucu ortaya çıkan sergide, Muhlis Bey, Arap Kadri, Yavlum Mithat ve Mirsat, Press Bey gibi unutulmaz kahramanların yer aldığı karikatürlerin yanı sıra Nokta ve Yeni Gündem gibi haftalık dergilere çizdiği karikatürler ile Hürriyet’te uzun yıllar devam eden günlük birinci sayfa karikatürlerinden örnekler görülebilir.

Haberin Devamı

Yazan-Çizen Latif Demirci sanatseverleri ağırlıyor

ÖZEL ESERLER

Latif Demirci’nin Batı sanatının önde gelen ressamlarının eserlerini ‘Latifçe’ye çevirerek yeniden çizip boyadığı “Çeviren Latif Demirci” albümünden çizimler; Demirci’nin insan ve hayvanın gündelik hayattaki karmaşık ilişkisini hiciv, eğlence ve usta işi çizgilerle anlattığı “National Geoglathif” albümünden örnekler ve Latife Tekin’in Berci Kristin Çöp Masalları romanı için çizdiği özel eserler de bu sergide sanatseverler ile buluşuyor. Serginin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılacak kitabını ise İhsan Yılmaz hazırladı.

Yazan-Çizen Latif Demirci sanatseverleri ağırlıyor

YALIN MİZAH İNCE DETAYLAR

Yasemin Demirci, sergiyle ilgili “Babam her hikâyenin içindeki yalın mizahı ortaya çıkarır, ince detayların üzerinde dururdu. Özel eşyalarını ve çizimlerini toparlamaya başlayıncaya dek arşivinin ne denli büyük olduğunu fark etmemiştim. Daha önce hiç ortaya çıkmayan çizimleriyle birlikte bu arşivin görülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. İhsan Yılmaz da “Latif’in karikatürleri eşliğinde Türkiye’nin son 30-40 yılının çok renkli, mizahi tarihi yazılabilir” diye konuştu.

Yazan-Çizen Latif Demirci sanatseverleri ağırlıyor

“Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” sergisi, 30 Haziran 2024 tarihine kadar her gün 9.00-19.00 saatleri arasında Kibele Sanat Galerisi’nde gezilebilir.

Haberin Devamı