Ekonomi Yazlık eve dönüşte bakım tüyoları

Yazlık eve dönüşte bakım tüyoları

Paylaş
Yazlık eve dönüşte bakım tüyoları

Bayram tatili ile bütün bir kış kapısına kilit vurulan yazlık evlerin kapısı yeniden açılıyor. Uzun bir süre kapalı kalan evler, öncelikle bakım bekliyor. Peki, nasıl bakım yapılmalı, tadilat bedelleri ne, yenileme mümkün mü, usta nasıl bulunur? İşte detaylar...

Ramazan Bayramı tatili ile birlikte yazlık evlerin kapısı yeniden açılıyor. Sonbaharda okulların açılmasıyla kapısına kilit vurulan yazlık evler, yeniden kullanıma başlamadan önce bakım ve temizliğe ihtiyaç duyuyor. Özellikle rutubetli bölgelerde yer alan evlerde bakım ihtiyacı daha fazla. Yazlıklara her yıl sil baştan bakım yaptırmak masraflı olduğu kadar yorucu da... Bu nedenle yazlıklara ilk etapta önerilen bakım yöntemi yalıtım. Sonrasında tadilat, temizlik ve yenileme çalışmaları öne çıkıyor.

Haberin Devamı

YALITIM GEREKLİ

Ülkemizde ısı yalıtımı kış ve soğuk ile ilişkilendirildiğinden yazlık evlerin büyük çoğunluğu yalıtımsız. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu, “Yazlıklarda oluşmuş küf, nem gibi sorunlar için boya badana geçici bir çözüm. Sürekli tekrarlanması gereken bu işlem hem yorucu hem maliyetli. Oysa yazlıklara ısı yalıtımı yaptırmak küf ve nem gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmanın en etkili yolu. Kısaca yazlıkçıların bu yıl için kendilerine yapacakları en iyi yatırım yalıtım diyebiliriz” dedi.

ENERJİ TÜKETİMİ

Isı yalıtımının konutları hem soğuk hem de sıcak hava kaynaklı olumsuzluklardan koruduğunu vurgulayan Eruslu, “Yazlıklarda sıcak havadan korunmak için çalıştırılan klimalar, vantilatörler yüksek elektrik faturalarına sebep olabiliyor. Doğru malzeme, doğru kalınlık ve doğru işçilikle yapılmış yalıtım, ortamın havasını koruduğu için gereksiz enerji tüketimine engel oluyor ve soğutma masraflarını düşüyor” diye konuştu. Eruslu, yazlıkların çatılarında da doğru su ve ısı yalıtımının yapılması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

ZAMANINDA HİZMET VE DOĞRU FİYAT KRİTİK

Belirli bir süre kullanım dışı kalan yazlık mekanlarda altyapıdan tesisata kadar birçok noktada problem çıkabildiğini anlatan Mr Usta CEO’su Yunus Emre Kalkan, şunları söyledi: “Yazlık bölgelerde en fazla tesisat, elektrik, temizlik, klima arıza, bakım ve koltuk yıkama hizmetleri talep ediliyor. Yazlık bölgelerde usta sayısının yetersizliği sebebiyle, zamanında hizmet alımı, doğru ücretlendirme politikası ve hizmet sonrası devam eden problemlerin çözümüne muhatap bulma noktalarında sıkıntılar yaşandığını gözlemliyoruz. Bu noktada tatil için ayrılan kısıtlı vaktin, hizmet alma noktasında yaşayacak problemlere ayrılmaması için profesyonellerin tercih edilmesini öneriyoruz. Mr Usta olarak bu sezon Bodrum’da yazlık açılış paketi hizmetimizi sunacağız.”

HAVUZLARA DİKKAT

Havuzların bakımı ve kullanıma hazır hale gelmesinin de yazlıklar için öncelikli konuların başında geldiğini ifade eden Yunus Emre Kalkan, “Bu noktada, temizlik, su sızdırma kontrolü, zeminde kullanılan yapının yıpranma durumunun kontrolü, doldurma ve boşaltma ünitelerinde yaşanan problemler, havuzlar için başlıca tadilat gerektiren işlemlerdendir” dedi.

Haberin Devamı

ONLİNE ÇÖZÜMLER

Banyo yenileme sürecini A’dan Z’ye ele alan Türkiye’deki ilk e-ticaret sitesi olan Decoverse’ün Genel Müdürü Salih Yılmaz, yazlık bölgelerden gelen taleplerin nisan ayından itibaren artmasını beklediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Yazlık bölgeler özelinde, ürünlere erişimin ve çeşitliliğin şehirlere göre kısıtlı olması açısından online kanallar son zamanlarda tüketicilerin başvurduğu başlıca çözüm oldu. Rakamlara bakıldığı zaman online kanalların fiziksel kanallara göre yıllık ortalama yüzde 22 büyüdüğünü görüyoruz.”

BANYO YENİLEMENİN MALİYETİ NE?

Banyo yenilemenin özelliklerine göre farklılıklar gösterse de malzemeleri ve işçiliği dahil 2024 yılında yaklaşık 100 bin TL seviyelerinden başladığını ifade eden Salih Yılmaz, yazlık evlerde banyo yenilerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

* Şantiye başlamadan ürünlerin hazır olması oldukça önemli.
* Yazlık bölgelerde banyo kullanımı şehir hayatına göre daha fazla oluyor. Bu nedenle duş alanının fonksiyon olarak rahat ve kullanışlı olması önemli. Duş batarya seti ve duş kabini tercihleri de bu nedenle önemli kalemler.
* Havlu kullanımı çok fazla olduğu için onları depolayacak alanlar yaratılması gerekiyor.
* Seramik kalitesi ve seramiklerin kaygan olmaması da en önemli etkenlerden. Bu alanlar normale göre daha uzun süre ıslak kalabiliyor. Özellikle yer karolarının mat olmasına dikkat edilmeli.

DÜŞÜK MALİYETLERLE DÖNÜŞÜM MÜMKÜN

Yüksek enflasyon ve artan fiyatlar nedeniyle yenileme yaptıramayanlar dönüşüm çözümlerini de kullanıyor. Bianca Boya Kurucu Ortağı Veysel Feyzoğlu, “Nisan ve mayıs ayları yazlıklarda yenileme için en ideal zamanlar. Yazlıklarda en çok dönüşüm mutfaklarda daha sonra ise banyolarda yaşanıyor. Yine parke, laminant, seramik, fayans, mermer, cam gibi yüzeyler de dönüştürülen yerler arasında” dedi. Yazlık evlerde dönüşümün maliyetinin 400-450 bin TL arasında değiştiğini, dönüşüm boyası ile yapılan uygulamalarla ise en az 8-10 kat maliyet avantajı sağlandığını söyleyen Feyzoğlu, pek çok kişinin artık daha az maliyetli olması ve kaliteli sonuçların çıkması nedeniyle mutfağını, banyosunu dönüştürme yolunu seçtiğini anlattı.

Haberin Devamı

HANGİ RENKLER MODA?

Mutfaklarda farklı renk alternatifleri olmakla beraber daha çok gri renklerin tercih edildiğini söyleyen Veysel Feyzoğlu, şu bilgileri verdi: “Eski koyu renk dolaplardan sıkılan insan sayısı çok fazla. Bu gruplar daha çok açık tonları tercih ediyor. Mutfaklarda iki renk kombin istekleri de oldukça fazla. Ama beyaz her zaman olduğu gibi en çok tercih edilen renklerin başında geliyor. Antik beyaz, mistik beyaz, taş ve kepenek gri, kese kağıdı, Navy mavi, yağ ve mint yeşili en çok tercih edilen renklerin başında geliyor. Bu renkler alanı olduğundan daha ferah gösteriyor. Ayrıca fayans zemin üzerine yapılan mermer efekt ve stencil (şablon) uygulamaları son dönemlerde çok popüler oldu.”