Ekonomi Yazlıkta 'Sezon' başlıyor

Yazlıkta 'Sezon' başlıyor

Paylaş
Yazlıkta 'Sezon' başlıyor

Bayram tatili ile birlikte yazlık sezonu açılıyor. Sezonluk kiralama fiyatları bu yıl da yükselişte. Hangi bölgelerde fiyatlar ne oldu, nereler revaçta, kiralama yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Ramazan Bayramı’nda 9 güne uzatılan tatil ile yaz sezonu açılıyor. Bayram tatilinin yaklaşması ve havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte yazlık bölgeler yeniden trend oldu. Sezonluk kiralamalar için araştırmalar şimdiden başladı, fiyatlar da yavaş yavaş yükselişe geçti. Son dönemde gayrimenkul piyasası durgun olsa da yazlık piyasası bu durumdan aynı oranda etkilenmiyor, artış devam ediyor.

Haberin Devamı

ALICININ ELİ GÜÇLÜ

TÜGEM Bodrum İlçe Başkanı ve Gümüş Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucu Ortağı Sevil Ece Gümüş, satılık tarafında hareketin başladığını belirterek, şunları söyledi: “Şu anda alıcının eli güçlü ve ciddi pazarlıklar ediliyor. Fiyatlarda köpük gitti, satışlar hak edilen fiyatlara yapılıyor. Son bir aydır yazlık alıcıları da gelmeye başladı. Önümüzdeki ay da bu trend devam eder. Kiralık tarafında da yıllık kiralamalarda ağırlık var.”

BÖLGE BÖLGE FİYATLAR

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, 2023 ile 2024 yılı ilk çeyrek fiyatları kıyaslandığında birçok bölgede satış ve kira değerlerinde artış olduğunu söyledi. TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin çalışmasına göre son durum şöyle:

Haberin Devamı

Son dönemde talebi olumlu etkilenen Ayvacık ilçesinde birçok yazlık amaçlı villa ile 2-3 katlı sitelerin inşaatı devam ederken, fiyatlar da yukarı yönlü hareket ediyor. 2023 yılında 30 bin lira olan metrekare satış fiyatları bu yıl 50 bin TL seviyesinde. Haftalık kiralama bedeli de ortalama 35 bin lira.

İzmir’de Mart 2023-Mart 2024 verileri karşılaştırıldığında Foça’da birim satış artışı yüzde 70, Çeşme’de yüzde 75 ve Urla’da yüzde 72 seviyesinde gerçekleşti. Şu anda Çeşme’de metrekare satış fiyatları 175 bin lira, Urla’da 190 bin lira, Foça’da ise 75 bin lira seviyesinde.

Kiralamalara bakıldığında ise 2+1 villa tipi evler İzmir’in iki gözde tatil bölgesi Çeşme’de haftalık ortalama 50 bin lira, Urla’da 35 bin lira. Marinanın açılması sonrası yükselişe geçen Foça’da ise haftalık kira ortalama 35 bin lira.

Lüks tatilin gözdesi Bodrum, hem ortalama kira hem de satış MUĞLA fiyatında ilk sırada. Bodrum’da şu anda metrekare satış fiyatı 200 bin liraya kadar çıkıyor. Fethiye’de ise ortalama satış metrekare fiyatı 50 bin TL’ye ulaştı.

Bodrum’da villa tipi 2+1 bir yazlığın haftalık kirası yaklaşık 60 bin lira seviyesinde. Fethiye’de ise bu rakam Bodrum’un yarısı.

Havalimanı, İstanbul-İzmir otobanı ile birlikte ulaşımın kolaylaşması neticesinde talebin her geçen gün daha da arttığı Edremit’te satış metrekare bedelleri 50 bin liraya çıktı. Haftalık kiralamalar ise 15 bin lira ile dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Ayvalık’ta ise mevcut yapıların restore edilerek satışa ve kiralamaya sunulduğu görülüyor. Metrekare satış bedelleri bu sene 110 bin liraya çıkarken yazlık kiralamaları haftalık 30 bin lira seviyesinde.

İngiliz turistlerin yerleşim yeri Didim, ulaşılabilir fiyatıyla dikkat çekiyor. Bölgede yıllık fiyat artışı yüzde 80 olsa da villa fiyatları Kuşadası’na yeni yeni yetişiyor. Didim’de ortalama satış metrekare fiyatı 45 bin liraya çıktı. Haftalık kira bedeli ise 25 bin lira ile diğer bölgelere göre daha hesaplı.

Kuşadası ise şehir hayatının baskın bir hal alması nedeniyle yazlık tercihinde gözden düşüyor. Alım-satım lüks konutlarda yoğunlaşıyor. Kuşadası’ndaki artış oranları Didim’in gerisinde kaldı. Şu anda ortalama metrekare fiyatı 52 bin 500 lira, haftalık kira ise 25 bin lira seviyesinde.

Rusya- Ukrayna savaşı sonrası fiyatların hızla yükseldiği Antalya’da normalleşme başladı. Yabancıların ilk tercihi olan Alanya’ya ilgi azaldı. Şu anda Alanya’da ortalama metrekare satış fiyatı 50 bin lira. Villa tipi 2+1 bir evin haftalık kirası için istenen ortalama bedel ise 35 bin lira.

Haberin Devamı

Gelir seviyesi yüksek yabancı turistlerin ağırlıkta olduğu Kaş’ta metrekare satış fiyatı 80 bin liraya ulaştı. Villa tipi yapılaşmanın yoğun olduğu bölgede haftalık kiralar ise 60 bin lira seviyesinde.

Villa, otel, apart, pansiyon gibi turistik yapılaşmanın daha yaygın olduğu Kemer’de ortalama metrekare satış fiyatı 60 bin liraya yükselirken, haftalık kiralamalar 40 bin lira ortalamasında.

SÖZLEŞME İLE GARANTİ EDİN

EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, yazlık kiralamalarında bir takım sorunların da yaşandığına dikkat çekerek, “Mal sahiplerinin istedikleri kira değerlerinde artış yapması, daha yüksek teklif veren olması durumunda anlaşmadan vazgeçmesi, aynı tarihlere birden fazla kiralama yapılması gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor” dedi.

Ayrıca haftalık kiralamalarda gerekli hijyen koşullarının sağlanamaması gibi sorunlar da olabildiğini söyleyen Akkaya, “Bunların önüne geçmek için sözleşme yapılması, kiralama koşullarının ve cayma olanaklarının sözleşme ile garanti altına alınması önemli. Temizlik ve bakımlar da sözleşme ile garanti altına alınmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı