Ekonomi Yemek ücretleri belli oluyor! İşte masadaki zam oranı

Yemek ücretleri belli oluyor! İşte masadaki zam oranı

Paylaş
Yemek ücretleri belli oluyor! İşte masadaki zam oranı

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret belli oldu. 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Asgari ücrette, önceki döneme göre yüzde 49 artış oldu. Peki bu durumda yemek ücretlerine ne kadar zam yapılacak? İşte detaylar...

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere, toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreçte sona gelindi. Asgari ücret, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Asgari ücrette, önceki döneme göre yüzde 49 artış oldu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Tam beklendiği gibi oldu, yüzde 50 tahmin etmiştik, yüzde 50’ye çok yakın bir oran çıktı. Piyasanın kabullendiği bir orandı zaten. Bizim için sürpriz olmadı. Piyasa için de hayırlı olsun diyelim.

(TÜRK-İŞ’in 18 bin TL teklifi hakkında) TÜRK-İŞ, 2024 yılı için masada beklenen enflasyon farkını da almak istedi. İşin bir diğer dinamiği olan işveren tarafına da baktığımızda kayıt dışına yönelmemesi için işverenlerin kaldıramayacakları finansman yüküne girilmemesi için orta yol bulundu. Yeni belirlenen asgari ücretle tam orta yol bulunmuş olundu.

TÜRK-İŞ’in asgari ücretin iki kez belirlenmesi talebi haklı bir taleptir. Enflasyonun tek haneli olduğu ekonomilerde asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesi düşünülebilir fakat OVP’ye baktığınızda hükümetine enflasyon hedefinin yüzde 34 olduğunu görüyoruz. Temmuzda asgari ücretin bir kez daha belirlenmesi daha doğru olurdu. Burada işverenlerin bütçelerini sağlıklı yapabilmeleri açısından talepleri vardı. İşverenlerin talebi daha baskın çıkmış oldu. Umarım enflasyonla mücadeleye bir katkısı olur. Ekonomimiz 2023’e göre daha düzgün alımlarla ilerlemeye devam ediyor.

Haberin Devamı

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI YAPACAKLAR DİKKAT: 31 ARALIK TARİHİNE KADAR MÜRACAAT EDİN

Yeni asgari ücretle birlikte askerlik borçlanması ve doğum borçlanması yapmayı düşünenlerin 31 Aralık tarihine kadar müracaat etmelerini önemle tavsiye ediyoruz. Müracaatlarını gerçekleştirdiklerinde yüzde 50 oranında daha az prim ödeyeceklerdir. Dolayısıyla burada borçlanmayı düşünen çalışanlar 31 Aralık’a kadar müracaatlarını gerçekleştirsinler. ‘2 gün içinde bu kadar parayı nereden bulacağım?’ diye panik yapmalarına gerek yok. Paranın ödenme aşamasına gelmesi 45-60 günlük bir süreç. 2 günde müracaat edilecek ancak önlerinde 2 aylık bir süre olacak. Bu sürede borçlanmalarını yaparlarsa yüzde 50 oranında karlı çıkacaklardır.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI YÜKSELİYOR

Bir diğer değişikliğe bağlı olarak değişen en önemli rakamlardan birisi kıdem tazminatı tavanının değişiyor olmasıdır. İşten ayrılmayı düşünenler yeni yıl ile birlikte işten ayrılsınlar, bu da en az yüzde 50 oranında daha fazla kıdem tazminatı geliri elde etmelerine imkan olacaktır.

Haberin Devamı

YEMEK ÜCRETLERİ NE KADAR ARTAR?

Yemek ücretleri direkt asgari ücrete bağlı değil bunun için ayrıca Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı kararnamesi ile duyuruluyor. Beklentimiz yüzde 50 oranında bir artış olacağı şeklindedir.”