Ekonomi Yeni asgari ücret 5500 lira

Yeni asgari ücret 5500 lira

Paylaş
Yeni asgari ücret 5500 lira

Milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücrete temmuz zammı müjdesi geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, net asgari ücretin yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya çıkarıldığını duyurdu. Brüt asgari ücret ise 6 bin 471 lira oldu. Erdoğan, bunun bir ara artış olduğunu ve asıl asgari ücret tespitini yılbaşında gerçekleştireceklerini söyledi.

Ocak ayından geçerli olmak üzere 2022 yılı asgari ücret tutarı net 4 bin 250 lira (brüt 5 bin 4 lira) olarak belirlenmişti. Her zaman yıllık olarak tespit edilen asgari ücret artışında, son dönemde ara zam beklentisi oluşmuştu. Bu beklentinin oluşmasında ise ocakta yapılan yüzde 50.50 asgari ücret zammının, yüksek enflasyon nedeniyle erimeye başlaması ve alım gücünün düşmesi etkili olmuştu. Beklentileri karşılamak için hükümet, işçi ve işveren kanadından oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 29 ve 30 Haziran’da iki kez tekrar bir araya gelerek ara zam konusunda çalışmalarını tamamladı ve mutabakat sağlandı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI AÇIKLADI

Yeni ara zam rakamını ise dün İstanbul’da Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’nde taraflarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı. Düzenlenen basın toplantısına; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkilileri de katıldı.

YÜZDE 30 ARA ZAM

Milyonlara müjdeyi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 artış yapıyoruz. Buna göre net asgari ücret 5 bin 500 lira olacak” dedi. Yüzde 30’luk artış, 2022 Ocak dönemine göre net asgari ücretteki artış anlamına geliyor. Brüt asgari ücret ise 6 bin 471 lira oldu. Yeni asgari ücret 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak. Böylece geçen yılki net 2 bin 825 lira olan asgari ücrete göre artış yüzde 94.6’yı buldu. Asgari ücretten Gelir Vergisi ve Damga Vergisi alınmaması uygulaması devam edecek.

Haberin Devamı

İŞVERENE 100 LİRA DESTEK

Asgari ücrette yapılan bu artış, tüm çalışanlar bakımından da vergi istisnası tutarının artışı kadar ek gelir avantajı sağlıyor. Bunun bir ara artış olduğunu ve asıl asgari ücret tespitini yılbaşında gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, “Devlet, işçi başına işverenlere de 100 lira destek verecek” dedi. Erdoğan, asgari ücretteki artışla birlikte memurlara da Gelir Vergisi’nden dolayı 300 lira artış olacağını söyledi.

NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret; işçi, işveren kesimleri ile kamu kurumu temsilcilerinden oluşan üçlü yapı içindeki Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu; işçileri, işverenleri ve kamuyu temsilen 5’er üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşuyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımı ile toplanıyor ve oylarının çoğunluğu ile karar veriyor.

EMEKLİYE YÜZDE 40 ENFLASYON FARKI

Enflasyon, 4 Temmuz’da açıklanacak. Enflasyonun sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın en öncelikli sorunu olduğunu belirten Erdoğan, “Bizim kendi gerçeklerimiz ve alışkanlıklarımız sebebiyle ülkemizde enflasyon rakamları elbette farklı tezahür etmektedir. Dünyadaki her gelişmeyi yakından takip ederken asıl önceliğimizi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne verdik. Vatandaşların yaşadığı sıkıntıyı asla görmezden gelmedik.

Haberin Devamı

Pek çok tedbiri devreye aldık ve almaya devam ediyoruz. Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimizin maaşına yüzde 40’ın üzerinde bir enflasyon farkı zammı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerin de kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini gördük” dedi.