Ekonomi YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 2024 asgari ücreti tahmini ne kadar olur? Asgari ücret ne zaman açıklanacak?

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 2024 asgari ücreti tahmini ne kadar olur? Asgari ücret ne zaman açıklanacak?

Paylaş
YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 2024 asgari ücreti tahmini ne kadar olur? Asgari ücret ne zaman açıklanacak?

Yeni asgari ücret çalışmaları için start verildi. Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 1 Aralık Cuma günü ilk toplantısını gerçekleştireceğini belirtti. Teamül gereği komisyon en fazla 4 kez toplandıktan sonra asgari ücret açıklanacak. Peki, 2024 asgari ücreti tahmini ne kadar olur? İşte uzmanların belirttiği ayrıntılar…

Milyonlarca çalışan yeni asgari ücret beklentisi içerisinde. Normal şartlarda her sene başında bir kere zamlanan asgari ücrete, enflasyon oranlarının yüksek gelmesi nedeniyle 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında ara zam yapılmıştı. Temmuz 2023 Temmuz ayında yapılan zam ile 11.420 TL olan asgari ücret, 2024 yılında yeniden düzenlenecek. Peki, yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar…

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret için çalışmalar devam ederken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantı tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yaptığı açıklamaya göre 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek komisyon 1 Aralık Cuma günü ilk toplantısını gerçekleştirecek.

İşçi, işveren ve hükümet sözcülerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu teamül gereği en fazla 4 kez toplanabiliyor ve yeni asgari ücretin yıl başından önce açıklanması gerekiyor.

BU kapsamda 2024 asgari ücretinin ne zaman açıklanacağından dair net bir tarih bilgisi bulunmamakla birlikte, yıl başından önce açıklanmasına kesin gözü ile bakılıyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz asgari ücret ile ilgili açıklamasında, “Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu.

Haberin Devamı

Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıtdışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim” ifadelerini kullandı.

2024 ASGARİ ÜCRETİ TAHMİNİ NE KADAR OLUR?

Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu’nda 2023 yıl sonunda enflasyonun yüzde 65 olacağı öngörüldü. Orta Vadeli Program’da (OVP) da paralel bir hedef bulunuyor. Merkez’in 2024 enflasyon beklentisi ise yüzde 36. Hükümet her seferinde çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini vurguluyor.

Dolayısıyla zammın gelecek yıla ilişkin beklentinin üzerinde olacağını söyleyebiliriz. Kamu görevlileri ve emekliler için mevcut tahminlere göre yüzde 40-50 arası zam bir zam yapılacağı hesaplanıyor. Asgari ücretlinin zam oranının da bu oranlara yaklaşabileceği tahmin ediliyor.