Ekonomi Yeni asgari ücret net 8 bin 506 TL

Yeni asgari ücret net 8 bin 506 TL

Paylaş
Yeni asgari ücret net 8 bin 506 TL

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ve dolaylı olarak da tüm vatandaşları ilgilendiren 2023 yılının asgari ücretini dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı. Yeni asgari ücret net 8 bin 506 lira 80 kuruş oldu. Ocak ayında 4 bin 253 lira olan asgari ücret temmuz ayında 5 bin 500 liraya çıkmıştı. Buna göre asgari ücrete yapılan zam 3 bin 6 lira yani yüzde 54.5 oldu. Ocak ayına göre ise zam yüzde 100’ü buldu.

Milyonlarca çalışanın ve işverenin merakla beklediği, önümüzdeki yıl geçerli olacak yeni asgari ücret dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklandı. Yeni asgari ücret net 8 bin 506 lira 80 kuruş (457 dolar), brüt ise 10 bin 8 lira oldu. 2022 Ocak ayında asgari ücret yüzde 50’lik zamla 4 bin 253 lira olmuştu. Böylece asgari ücrette ocak ayına göre artış oranı yüzde 100 oldu. Temmuz ayında ise asgari ücret yüzde 30’luk ara zamla 5 bin 500 liraya yükseltilmişti. Temmuz ayına göre asgari ücretteki artış ise yüzde 54.5 olarak gerçekleşti. Böylece asgari ücret 2002 yılına göre 46 katına, dolar bazında da 20 yılın zirvesine çıkmış oldu.

Haberin Devamı

TOPLANTIDAN UZLAŞMA ÇIKMADI

Konuşmasında asgari ücretin her yılın aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın nezaretinde çalışan ve işveren kesimlerinin bir araya gelmesiyle belirlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan bir dizi toplantının ardından tarafların ortak bir rakam üzerinde uzlaşamadıklarını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Biz tüm tarafların teklifleri ve kararlarını saygıyla karşılıyoruz. Bizim için en önemlisi ülkemiz için en doğru, en sürdürülebilir rakamın ortaya çıkmasıdır. Meseleyi bu açıdan ele alarak taraflar arasında makul bir noktada uzlaşılabilmesi için samimi bir çalışma yürüttük. Türk-İş’in de aramızda olmasını isterdik. Taraflardan biri katılmadığı için asgari ücreti ortada bırakamazdık” açıklamasını yaptı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, üçüncü toplantı sonrası “Teklifimiz 9 bin lira, verirlerse imza atarız, vermezlerse masaya oturmayız” demişti.

Haberin Devamı

ARA ZAMMA YEŞİL IŞIK

Bu ayla birlikte enflasyonda hızla düşüş yaşanacağını belirten Erdoğan, “Enflasyonu yıl ortasında yüzde 30’lu, yıl sonunda yüzde 20’li rakamlara indirmekte kararlıyız. Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak geçen yıl olduğu gibi bir ara düzenleme (zam) yapmaktan da kaçınmayız” dedi. Erdoğan, “Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergelerinden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar pek çok talebini bu anlayışla çözüme kavuşturduk. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz” diye konuştu.

TARİHİN EN YÜKSEK ÇALIŞAN RAKAMI

Ne emekçilerin haklarının yenmesine ne de işverenlerin üzerine altından kalkamayacakları bir yükün indirilerek istihdamın zarar görmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Erdoğan, “Yeni asgari ücret rakamı, ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Türkiye’de yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldığımız bir gerçektir. Bugün ülkemiz 34.7 milyonluk iş gücüne karşılık 31.6 milyonluk istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır. Üstelik bu seviye kadınlarımızın iş gücüne katılımının rekor kırdığı bir dönemde yakalanmıştır. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi şekilde sarstığı bir süreçte Türkiye’nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞVERENE 250 LİRA DESTEK

Tüm ücretlilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirleri, gelir ve damga vergisi dışında tutuluyor. Bu düzenleme tüm çalışanları kapsıyor. Öte yandan işverene her bir asgari ücretli için yapılan 100 liralık destek 250 liraya çıkarıldı.