Ekonomi Yeni eve yoğun talep

Yeni eve yoğun talep

Paylaş
Yeni eve yoğun talep

İlk evini alacak orta gelirliye yönelik hayata geçirilen ‘Yeni Evim’ kampanyası dün itibarıyla başladı. 15 yıl (180 ay) vade, yüzde 10 peşinat, yüzde 0.69’dan başlayan faiz oranı, 5 milyon liraya kadar kredi ve ilk 3 yılda taksitlere destek imkanı sunulan kampanya kapsamına Türkiye’nin 81 ilindeki sıfır konutlar giriyor. / Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta

Kampanyaya ilk gününden vatandaşlar büyük talep gösterdi. Konut üreticilerinin satış ofislerinde ve krediler için banka şubelerinde yoğunluklar yaşandı.

Haberin Devamı

WEB SİTESİ AÇILDI

Vatandaşın aklındaki soruları yanıtlamak ve kampanyaya dair süreçler hakkında bilgi vermek için yenievimkampanyasi. com.tr adresindeki web sitesi de dün itibarıyla erişime açıldı. Web sitesinde kampanyaya başvuru şartları, faiz oranları, hangi bankalara başvurulacağı, finansman desteği gibi bilgiler yer alıyor. Ayrıca müteahhitlerin başvuru yapabilmeleri adına bir form sayfası da bulunuyor.

İLK ETAPTA 100 BİN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati ile açıkladığımız Yeni Evim kampanyamızda başvurular bugün (dün) itibarıyla başladı” diyerek ilk etapta 100 bin vatandaşın ev sahibi olacağını söyledi. Bakan Nebati de “Vatandaşlarımız, katılım bankalarımız dahil tüm kamu bankalarımız üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

BANKALAR PROJEYE VE ÖDEME GÜCÜNE BAKACAK

  • 15 yıl için kredi oranları 2 milyon TL’ye kadar yüzde 0.69, 2 ila 4 milyon TL arası yüzde 0.79, 4 ila 5 milyon TL arası yüzde 0.99 olacak.
  • Finansman tutarları, 1’inci bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira, 2’nci bölgedeki Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da en çok 3 milyon lira, 3’üncü bölgedeki diğer iller için ise en çok 2 milyon lira olarak uygulanacak.
  • Taksitlere ilk 3 yıl hazine desteği verilecek.
  • Konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini web sitesinde ilan edecek. Konut almak isteyenler daireyi bulacak ve finans kuruluşlarına başvuracak. Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek. Uygun olan projeler için krediyi tahsis edecek. Kişiler mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacak.
  • HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankalarına başvuru yapılabilecek.