Ekonomi Yeni Evim'e yeni şartlar

Yeni Evim'e yeni şartlar

Paylaş
Yeni Evim'e yeni şartlar

Yeni Evim adı altında ve sıfır konutları kapsayan konut finansman programına bankalarca 16 Ocak tarihinden itibaren ön başvurular alınmaya başlanmıştı. Programa ilişkin esaslar ise Resmi Gazetede yayımlandı.

Sıfır konutlarda faizi yüzde 0.69’a kadar indirip vadeyi 15 yıla uzatan ve taksitlere 3 yıl destek sunulan “Yeni Konut Finansman Programı”na başvurular 16 Ocak itibarıyla başlamıştı. Kamuoyunda ‘Yeni Evim’ kampanyası olarak anılan programa ilişkin usul ve esasları içeren Cumhurbaşkanı Kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kararla birlikte, bankalar aldıkları başvuruları değerlendirip kredi işlemlerini başlatabilecek. Başvuran kişilerin bankacılık mevzuatı ve uygulama teamülleri kapsamında yeterli ödeme gücüne sahip olması gerekecek, bu değerlendirme bankalarca yapılacak.

Haberin Devamı

270 GÜN PRİM

Kampanyadan yararlanacak kişilerin kendisi, eşi ve 18 yaş altındaki çocukları için halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor. Konut dışında herhangi bir gayrimenkulü olanlar yararlanabilecek. Herhangi bir konut tapusunda yüzde 50’den fazla hissesi olanlar da bu şartlardan yararlanamayacak. Kampanyaya yeni şartlar da eklendi. Bunlardan ilki TOKİ’den bireysel nitelikli kredi alıp taksitlerine devam edenlerin yararlanamayacağı oldu. Ayrıca son 1 yıl içerisinde yurt içinde en az 270 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmaları şartı eklendi. Genel Sağlık Sigortası prim ödemeleri bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

ÜST SINIR 9 MİLYON LİRA

Haberin Devamı

1’inci (İstanbul) ve 2’nci bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerde konut almak isteyenlerden son 1 yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacak. 3’üncü bölgedeki illerde ikamet şartı aranmayacak. Azami net hane gelirleri birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olarak belirlendi. Faiz oranları 2 milyon liraya kadar yüzde 0.69, 2-4 milyon lira arası için yüzde 0.79, 4-5 milyon lira arası için yüzde 0.99 olacak. Konut bedelleri birinci bölge için 9 milyon lira, ikinci bölge için 5 milyon lira, üçüncü bölge için 3 milyon lirayı geçmeyecek.