Ekonomi ‘Yeni iflas haberleri gelebilir’ dedi ve uyardı: Son düşüş olacak! Altında yaz havasına dikkat

‘Yeni iflas haberleri gelebilir’ dedi ve uyardı: Son düşüş olacak! Altında yaz havasına dikkat

Paylaş
‘Yeni iflas haberleri gelebilir’ dedi ve uyardı: Son düşüş olacak! Altında yaz havasına dikkat

ABD’den peş peşe gelen iflas haberleri ile birlikte yatırımcılar güvenli liman olarak görülen altına yöneldi. Altın fiyatlarının bir anda artması ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yeni iflas haberlerinin gelebilecek olduğuna dikkat çekerek, altında yaz mevsimine kadar beklenen hareketleri anlattı. Piyasa Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, ons altındaki yükselişin devam etmesi ile birlikte gram altındaki hedefin 1600 lira olduğunu söyledi.

Ömer Faruk Ekinci - Posta.com.tr ABD’de Silikon Vadisi ve Signature bankalarının iki gün arayla iflas etmesi sonrası ABD yönetiminin yaptığı güven artırıcı açıklamalara rağmen, banka hisseleri dünya çapında değer kaybetti.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde, ABD’de enflasyonda görülen düşüşle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarını yavaşlatacağı beklentileri öne çıkmış, bu durum ABD tahvil faiz oranlarındaki gerilemeye neden olmuştu. Buna bağlı olarak altının ons fiyatında yükseliş görülmüş ve 1925 seviyesine kadar yükselmişti.

EN BÜYÜK İKİNCİ BATIK

Silicon Valley Bank (SVB), daha sonra 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurdu. Bu yüzden bankanın hisseleri cuma yüzde 60’ın üzerinde düştü. Bazı girişim sermayesi yatırımcıları da şirketlere paralarını bankadan çekmelerini tavsiye edince kayıplar derinleşti ve hisse işlemleri askıya alındı. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) yaşanan gelişmeler üzerine SVB’ye kayyum atadı. Bu, 2008’deki Washington Mutual’ın iflasından sonraki en büyük batık olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

LİKİDİTE KRİZİ ENDİŞESİ

ABD’de irili ufaklı 4 bine yakın banka bulunuyor. Yaşanan gelişmelerin ardından mudiler paralarını almak için banka önlerinde uzun kuyruklar oluşturunca, bunun zincirleme etki yaratabileceğinden endişe edilmeye başlamış ve gözler ABD’deki düzenleyici kurumlara çevrilmişti. Bu konuda atılacak adımlar beklenirken ABD’den ikinci bir iflas haberi geldi. SVB’nin ardından New York merkezli Signature Bank’e de kayyum atandığı bildirildi.

ABD bankalarındaki bu değer kaybından sonra altın fiyatları yükselmeye başladı. Altın piyasasının yükselişi ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altının jeopolitik krizlere ve son gelişmelere oldukça tepki veren bir yatırım aracı olduğunu belirtti.

1 haftalık süreç içerisinde altının ons fiyatının 1807 dolardan 1925 dolara yükseldiğini söyleyen Memiş, 118 dolarlık yükselişin devam edeceğini söyledi.

“2000 DOLARIN ÜZERİNE ATAK OLABİLİR”

Yaz aylarına doğru ons altında 2000 dolar üzerine ataklar beklendiğine dikkat çeken Memiş, piyasalardaki belirsizliğin devam ettiğini, farklı bankalardan da iflas haberlerinin gelebileceğini belirtti.

Memiş, ABD’nin enflasyonla mücadele konusunda zorlandığını işaret ederek Fed’in faiz indirimine yöneleceğini ifade etti. Fed’in uyguladığı altın ‘ambargo’sunun sona ermesiyle birlikte fiyatların daha da yükselmesinin beklendiğini belirten Memiş, ons altındaki yükselişin gram altında ekranlara 78 lira yükselişle yansıdığını söyledi.

Haberin Devamı

1 hafta içerisinde 1100 liradan 1178 liraya yükselen altının Kapalıçarşı piyasasında 1195 liralara kadar yükseldiğini söyleyen Memiş, bu süreçte çok ciddi bir yükseliş yaşandığına dikkat çekti.

“YILIN SON DÜŞÜŞÜ”

Memiş, gram altında dalgalanmalar olabileceğini ancak desteğin 1150 lirada olduğunu söyleyerek bu değerin ‘Yılın son düşüşü’ olacağını belirtti.

Öte yandan gram altının yaz aylarında yaşanması öngörülen ons fiyat artışı ile birlikte 1280 liralara çıkabileceğini berlirten Memiş, “Hiçbir şey için geç değil” ifadelerini kullandı.

Uzun vadeli yatırım olarak düşünüldüğü zaman günümüzdeki fiyatların ucuz olduğunu ifade eden Memiş, “Her düşüş bir alım fırsatıdır. Bu fırsatları değerlendirmek lazım” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“MERKEZ BANKALARI ALTINA YÖNELDİ”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Posta.com.tr’ye yaptığı açıklamada, dünya genelinde insanların tedirgin olduğunu söyleyerek, “Yunanistan’ta sokak hareketleri var. Fransa, Belçika, Hollanda ve İsrail’de de aynı. Bunlar, altını destekleyen en önemli jeopolitik gelişmelerden” şeklinde konuştu.

Fed’in faiz kararını açıklayacağı 22 Mart tarihinden önce hafta sonuna doğru ons altın fiyatının 1864 liraya gerileyebileceğini söyleyen Yıldırımtürk, dünyadaki merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirmek için Çin başta olmak üzere pek çok ülkenin altın alımına yöneldiğini belirtti.

GRAM ALTINDA HEDEF 1600 LİRA

Son hafta yaşanan gelişmeler karşısında yükselen ons altın fiyatlarının 2300 dolar seviyelerini görebileceğini söyleyen Yıldırımtürk, “Piyasalarda sürekli olarak dalgalanmalar görülecek. 1950’lere çıkacak, 1870’lere inecek. Bu şekilde her iniş bir öncekinden yüksek olacak şekilde sistemli bir artış bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İç piyasada öngörüde bulunmanın oldukça zor olduğuna dikkat çeken Yıldırımtürk, ONS altında beklenen çıkışın yaşandığı senaryoda seçim öncesinde gram altın fiyatlarının 1600 liraya kadar yükselebileceğini belirtti.