Ekonomi Yeni Merkez Bankası yönetiminin ilk hamlesi TL'ye destek

Yeni Merkez Bankası yönetiminin ilk hamlesi TL'ye destek

Paylaş
Yeni Merkez Bankası yönetiminin ilk hamlesi TL'ye destek

Merkez Bankası Başkanlığı’na Fatih Karahan’ın atanmasının ardından banka yönetiminin ilk hamlesi TL’ye geçişi teşvik yönünde oldu.

Buna göre, Türk Lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan (KKM) Türk Lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli Türk Lirası mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına (hesaplardaki para karşılığı Merkez Bankası’nda tutulması gereken paraya) üç ayda bir faiz uygulanacak.

Haberin Devamı

MEVDUAT FAİZİ ARTABİLİR

Zorunlu karşılıklara uygulanacak maksimum faiz yüzde 36 olarak hesaplanıyor. Katılım bankalarının Türk Lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacak. TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faizin son dönemde gerilemeye başlayan yani yüzde 50’lerden yüzde 40-42 seviyelerine gerileyen mevduat faizlerinin bir miktar artırması bekleniyor. Bir başka ifadeyle düzenleme TL mevduatı teşvik edecek, bankalar bu yolla TL cinsi varlıklarını artırma yoluna gidecek.

DÖVİZ DÖNÜŞÜMLÜ KKM İÇİN TARİH DEĞİŞTİ

Döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) ise tarihler değişti. Merkez Bankası’nın konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; KKM hesabı kapsamında, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını TL’ye çevirebilecek. Özetle döviz cinsi KKM başlatmak için paranın hesapta görünüyor olması gereken en geç süreler güncellenmiş oldu. Bireyler Ocak 2024, şirketler Haziran 2023’e kadar elde ettikleri dövizle döviz dönüşümlü KKM açabilecekler.

Haberin Devamı

PİYASALARDAN POZİTİF KARŞILAMA

Cuma günü Hafize Gaye Erkan’dan boşalan Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna Fatih Karahan atanmıştı. Karahan’ın ilk mesajı da enflasyon düşene kadar sıkı duruşun devam edeceği yönünde olmuştu. Piyasaların Merkez’deki değişikliğe ilk tepkisi pozitif oldu. Borsa İstanbul 8 bin 781 puanla rekor kırarken günlük artış yüzde 1’in üzerine çıktı. Dolar/TL 30.55’te sakin seyretti. Son yıllarda ilk kez ekonomistler ve piyasa uzmanları hatta yabancı yatırım bankaları başkan değişikliğini olumlu karşıladı.