Ekonomi Yenilenmiş cihaz akımı büyüyor

Yenilenmiş cihaz akımı büyüyor

Paylaş
Yenilenmiş cihaz akımı büyüyor

Cep telefonu ve tabletten sonra yenilenmiş cihaz kapsamına bilgisayar, saat, oyun konsolu ve modem de dahil oldu. Bu cihazlar da sıfır gibi yenilenip 12 ay garanti ile satılacak. Yenilenmiş cihazların yüzde 30 daha ucuz olması bekleniyor.

 İkinci el elektronik pazarında yaşanan milyarlarca liralık kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi ve olası güvenlik sorunlarının bertaraf edilmesi için devlet tarafından yetkili cihaz yenileme ve satış merkezleri açılmıştı. Cep telefonu ve tablet ile başlayan programa dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte bilgisayar, akılı saat, oyun konsolu ve modemleri de eklendi. Böylece bu cihazlar da artık lisanslı servislerde sıfırı gibi yenilenerek 12 ay garanti ile satışa sunulacak. Bu cihazların ekonomiye yıllık ortalama 20 milyon dolar katkı sağlaması öngörülüyor.

Haberin Devamı

SERMAYE MİKTARI 30 MİLYONA ÇIKTI

Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, yenileme merkezleri, ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı ile yetkili servis sözleşmesi yapabilir hale geldi. Ayrıca yenileme yetki belgesi verilmesinde aranan 10 milyon TL’den az olmamak üzere ödenmiş sermaye şartı, 30 milyon TL’ye çıkarıldı. Ödenmiş sermaye tutarı 30 milyon TL’den az olanlar, 1 Ocak 2024 tarihine kadar ödenmiş sermaye tutarını buna tamamlayacaklar.

PİL DETAYINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Yeni kararla ayrıca yenilenmiş ürünlerin uzaktan iletişim araçları kullanılarak satışa sunulması halinde bu ürünlerin kullanılmamış mallardan ve diğer kullanılmış mallardan ayırt edilebilecek şekilde ayrı bir kategoride satışa sunulması zorunlu olacak. Pil kapasitesi yüzde 85’in altında olan kullanılmış cep telefonlarının yenilenmiş ürün olarak satışa sunulabilmesi için pillerinin değiştirilmesi zorunlu olacak.

Haberin Devamı


 

FİYAT FARKI YÜZDE 30 OLUR

Yenilenmiş cihaz pazarının önemli oyuncularından EasyCep CEO’su Mehmet Akif Özdemir, vatandaştan bu cihazlara yönelik ciddi derecede talepler aldıklarını belirterek, kararı olumlu karşıladıklarını söyledi. Özdemir, bu cihazları da sıfırı gibi yenileyerek satacaklarını belirterek, “Sıfırıyla aralarındaki fiyat farkı en az yüzde 30 olur. EasyCep internet sitemizde yer alan ‘cihaz sat’ sayfamızda bu ürünlere yönelik olarak halihazırda bir fiyat teklif altyapımız bulunuyor” dedi.

YÜZDE 1 KDV DESTEĞİ ÖNEMLİ

Özellikle pandemi zamanında başta bilgisayar ve oyun konsolları olmak üzere tüketici elektroniğine yönelik talepte önemli artış olduğuna dikkat çeken Özdemir, şöyle devam etti: “Bu ürünlerde fiyat avantajı, diğer tüm elektronik ürünlerde de olduğu gibi tercihlerde belirleyici öncelik haline geldi. Yenilenmiş telefonlarda uygulanan yüzde 1’lik KDV desteği ilerleyen süreçlerde genişleyerek bu cihazları da kapsadığında taleplerin daha da artacağına inanıyoruz.”