Ekonomi Yerinde Dönüşüm için ofisler açıldı

Yerinde Dönüşüm için ofisler açıldı

Paylaş
Yerinde Dönüşüm için ofisler açıldı

Depremden etkilenen 11 ilde, hibe ve kredi vererek vatandaşların evlerini, iş yerlerini yerinde dönüştürmelerine destek olan ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine, başvurular dün itibarıyla başladı.

Proje hakkında vatandaşların bilgi alması için hayata geçirilen Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’nin resmi açılışı da dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla Hatay’da gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

ETKİLENEN 22 NOKTADA

Ofisler, 22 farklı noktada hayata geçirildi. Depremden yoğun bir şekilde etkilenen illerde ofislerin kurulduğu noktalar şöyle: “Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu, 12 Şubat, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ve Afşin, Malatya’da Yeşilyurt, Akçadağ, Battalgazi ve Doğanşehir, Adıyaman’da Merkez, Gölbaşı, Besni ve Kahta, Hatay’da Antakya, Defne, İskenderun/Belen, Kırıkhan, Samandağ ve Hassa, Gaziantep’te İslahiye ve Nurdağı.” Ayrıca, ALO 181’den de bilgi alınabiliyor. Proje için başvurular ise e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

 

 

İŞTE EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi ile ilgili merak edilenleri yanıtlayan bir rehber de hazırladı.

Haberin Devamı

Projenin amacı nedir?

Depremden etkilenen şehirlerin kültürünü koruyarak bölgeyi güvenli ve hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak.

Kırmızı çizgiler neler?

Fay hatlarının /kırıklarının üzerinde yapılaşma olmayacak. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaştırmaya izin verilmeyecek. Dere yataklarında imara izin verilmeyecek.

Projeyle vatandaşlar kendi yapılarını kendileri yapabilecek mi?

Vatandaşlar, Bakanlıkça belirlenen standartlar çerçevesinde ve tüm aşamaları bakanlık denetimlerinde olacak şekilde kendi yapılarının yerinde dönüşümünü gerçekleştirebilecek.

Yapısını kendi yapmak isteyenlere destek verilecek mi?

Konutlar için 500 bin TL hibe, 500 bin TL ile 800 bin TL kredi, iş yerleri için 250 bin TL hibe, 250 bin ile 500 bin TL arası kredi verilecek.

Kredi ödemeleri nasıl olacak?

Krediler 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli 0 faizli olacak.

Kimler, hangi koşullarda yararlanabilecek?

Mülkiyeti tüzel kişilere ait olanlar da hibe ve kredi desteğinden faydalanabilecek. Birden fazla dairesi olup evli, çocukları bu dairelerde oturanlar da hak sahibi sayılacak. Bütün binaya sahip olanlar, bir dairesi için hibe alabilecek, diğerleri için 3 daireye kadar kredi alabilecek.