Ekonomi Yerli üreticiler 5G geçişine hazır

Yerli üreticiler 5G geçişine hazır

Paylaş
Yerli üreticiler 5G geçişine hazır

Mobil internette 4.5G’ye göre en az 10 kat daha fazla hız sunan 5G için yerli teknoloji üreticileri A’dan Z’ye tüm alt ve üst yapı donanımlarında iddialı olduklarını duyurdular.

Mobilfest fuarının ana sponsorluğunda KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da düzenlenen Haberleşme Teknolojileri Zirvesi’nde konuşan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Başkan Vekili İlyas Kayaduman, “HTK kapsamında 160 yerli teknoloji şirketimiz var. Bu şirketlerin her biri 5G’nin farklı komponentlerini üretiyor. Yani antenden radyolinke, çekirdek şebekeden, baz istasyonuna ve fiber kabloya kadar her şeyi üretebiliyoruz. Uçtan uca 5G’nin tüm ihtiyaçlarını yerli şirketlerimizle karşılayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

İHRACAT KATLANIR

Türkiye’nin 5G üretimi yapan nadir ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken İlyas Kayaduman, şunları söyledi: “Ülkemiz dünyada söz sahibi olacak konuma erişti. Yani çok büyük bir ihracat potansiyelimiz var. İkili anlaşmaların arasına 5G’nin de konulması lazım. Şu an Kıbrıs’tayız. Örneğin burada operatörlerin 5G için toplamda 100 milyon dolar gibi bir para harcamaları lazım. Yani bu hizmetler yerli olsa 100 milyon dolar bizde kalacak. Biz, 5G çalışmlarına haberleşme teknolojileri kümelenmesi olarak talibiz. Bu fırsatın bizlere verilmesini bekliyoruz.”

BÜYÜME TAM GAZ

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören de, Türkiye’de 100 civarında teknokent ve sektörde 200 bini aşkın istihdam bulunduğunu belirterek, “Genç ve yetenekli insan kaynağımız ve her geçen gün artan hizmet talebi dikkate alındığında sektörümüzün 2024 yılı içerisinde de ortalamanın üzerinde bir büyüme sergilemesini bekliyoruz. Yazılım ve bilişim sektörü Ocak-Kasım 2023 döneminde bir önceki yılın aynı döneme göre yaklaşık yüzde 17 artışla 3 milyar dolar bandına ulaştı.

Haberin Devamı

2023 yılı 3.5 milyar dolar bir ihracat geliriyle tamamlanıyor” diye konuştu. expoHIS Genel Müdürü Kenan Onak ise Mobilfest İletişim Teknolojileri Fuarı’nın bu yıl 25-27 Nisan tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirileceğini belirterek, 300 katılımcı ve 20 bin ziyaretçi bekliyoruz. Hedefimiz üst düzey 100 satın almacıyı fuara getirmek” dedi.

HER ŞEYE TALİBİZ

HTK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaman da, KKTC’nin teknoloji yolculuğuyla ilgili olarak şu noktalara dikkat çekti: “KKTC’de 3 yıl içinde 5G’ye geçilmesi amaçlanıyor. Burada 4.5G’nin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile birlikte yine 5G’ye geçişte de yerli ve milli teknolojimizi burada kullanmak istiyoruz. Bu alanda teknolojik olarak yapılması gereken her şeye talibiz. Bu görevi yerine getirebilecek yetkinlikteyiz. Önemli olan hakimiyetin yerli ve milli olması. Bir görev verilirse buradaki gelişimin daha da hızlanacağına ve artık Türk firmalarının da büyük oyuncu haline geleceğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı