Ekonomi Yersiz ödenen 65 yaş ve evde bakım aylığı borcu siliniyor

Yersiz ödenen 65 yaş ve evde bakım aylığı borcu siliniyor

Paylaş
Yersiz ödenen 65 yaş ve evde bakım aylığı borcu siliniyor

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 52 maddelik torba kanun teklifi gencinden yaşlısına milyonlarca vatandaşın elini rahatlatacak düzenlemeler içeriyor.

65 yaş aylığı, engelli aylığı, engelli evde bakım yardımı ile kısa çalışma ödeneği ile ilgili de bir düzenleme var. Bu desteklerden yersiz ödeme yapılanlara faiziyle çıkarılan borçlar silinecek. Düzenleme yasalaşırsa toplam 1.6 milyar liralık borcun silinmesi söz konusu olacak.

Haberin Devamı

163 BİN KİŞİ VAR

Muhtaç durumda olup 65 yaşını doldurmuş vatandaşlara 65 yaş aylığı, engelli vatandaşlara ise engelli aylığı bağlanıyor. Muhtaçlık kriteri ise hanedeki kişi başına gelirin net asgari ücretin (5 bin 500 lira) 3’te 1’inden az olması. Gelir veya engellilik durumunda değişiklik tespit edildiğinde yersiz ödenen aylıklar geri isteniyor. Ancak geri ödeme yapamayan vatandaşlar borçlu duruma düşüyor. Bu borçlar en son 2014’te affedilmişti. Şu anda 163 bin 572 vatandaşın 566.3 milyon liralık yersiz ödeme borcu bulunuyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Silinecek bir başka borç da 2006 yılında uygulamaya konulan evde bakım yardımı. Hane içinde kişi başına aylık geliri net asgari ücretin 3’te 2’sinden az olan engellilerin bakımıyla ilgilenen kişilere veriliyor. Muhtaçlık kriterinin aşılması halinde yersiz ödenen evde bakım yardımı faiziyle geri alınıyor. En son 2017’de çıkartılan aftan bu yana yaklaşık 18 bin kişi 200 milyon liralık yersiz ödeme borcu ile karşı karşıya kaldı. Teklif yasalaşırsa bu borçlar da silinecek. Ayrıca hatalı ödenen 860 milyon liralık kısa çalışma ödeneğive nakdi ücret desteği de affedilecek.

Haberin Devamı