Ekonomi Yeşil dönüşüm hareketi

Yeşil dönüşüm hareketi

Paylaş
Yeşil dönüşüm hareketi

Güneş enerjisi panelleri, rüzgar tribünleri, elektrikli otolar, sürdürülebilirlik uygulamaları… Türkiye’nin önünde büyük bir fırsat var. Bu fırsatın yolunu yeşil dönüşüm açacak. Sabancı Holding bu konuda örnek bir uygulamaya imza attı./ Murat Gülderen-Posta  

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Küçükköy Beldesi, turizmde yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir tarım uygulamalarında örnek model oldu. Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) projesi kapsamında bölgedeki kamu binaları güneş enerjisiyle donatıldı. Necmi Komili İlk ve Orta Okulu ‘Net Sıfır Enerjili Bina’ olarak Türkiye’de ilklerin arasında yer aldı. Beldeye ayrıca elektrikli araçlar için yüksek enerjili şarj istasyonu kuruldu.

Haberin Devamı

KARBON EMİSYONU ENGELLENİYOR

Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi’nin birlikte gerçekleştirdiği bu özel projeye şu ana kadar 10 milyon liralık yatırım yapıldı. Enerjisa Enerji, enerji verimli teknolojiler ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla bölgede yılda 15 bin kilogram kömür kullanımının önüne geçilmesini sağladı. Yine yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde yıllık 90 bin kilogram karbon emisyonu engellenmiş oldu.

TÜRKİYE’YE YAYILACAK

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, projenin başarısının yalnızca Küçükköy ile sınırlı kalmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Yaratılan ölçeklendirilebilir, tekrarlanabilir ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını içeren projenin yaygınlaşmasıyla birlikte bu modelin hem memleketimiz hem de dünya için bir başarı hikayesi olacağına inanıyorum. Bu proje, aynı zamanda Sabancı Topluluğu’nun beş ana stratejisinden biri olan ‘Sürdürülebilir İşlerde Öncü Olmak’ misyonunun da en somut örneklerinden biri.”

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ ATÖLYESİ

Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi ile bölgede bugüne kadar enerji verimliliği, sürdürülebilir turizm, atık yönetimi, iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda lise öğrencileri, bölge kadınları ve işletme sahiplerinden oluşan 140 kişiye eğitimler verildi. Bölgede ayrıca bisiklet ve yürüyüş rotaları yapıldı. Ekolojik tarım uygulamalarını desteklemek için permakültür bahçesi de kullanıma açıldı.

EKONOMİ KALKINACAK

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler ise, “Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmamıza hizmet edecek çözümleri yalnızca kendi kaynaklarımızla değil, diğer paydaşları da sürece katarak hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” dedi. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da, “UNDP olarak, yaşamımızın bağlı olduğu gezegeni korurken ülke için ekonomik fayda sağlayabilecek bir yeşil turizm modeli geliştirmek için işbirliği yapmaktan çok memnunuz” sözlerinde bulundu.

Haberin Devamı