Ekonomi Yılbaşına nerede giriyoruz?

Yılbaşına nerede giriyoruz?

Paylaş
Yılbaşına nerede giriyoruz?

Yılın son günlerine yaklaşırken yılbaşı kutlamaları için planlar da yapılmaya başlandı. Vatandaşların çoğu sanatçılı ve gala programı olan otelleri talep ediyor. Tabii hepsinin bütçesi sunduğu hizmete göre değişiyor. En çok tercih edilen oteller ise termal ve resort seçenekleri oluyor.

Yeni yıl yaklaştıkça, yılbaşı gecesi için planlar da yapılmaya başlandı. Türkiye’nin neredeyse her ilinde farklı bütçelerle çeşitli etkinliklere rastlamak mümkün. Ayrıca 31 Aralık bu yıl pazar gününe denk geldiği için 1 Ocak Pazartesi günü de tatil olacak. Bazı oteller bunu fırsat bilip yılbaşı eğlencesini 3 günlük bir hafta sonu tatiline dönüştürme imkanı sunuyor. Peki fiyatlar ne durumda? İşte yeni yılı dışarıda kutlamanın maliyeti...

Haberin Devamı

ÖN MASADA ÜCRET FARKLI

İstanbul’da birçok otelde yılbaşı eğlencesi düzenleniyor. Canlı performansların olduğu şehiriçi otellerinde yeni yıl eğlencesinin fiyatı ortalama 3 bin liradan başlıyor. Bu fiyata yemek ve içecek dahil. Tabii fiyatlar masaların pozisyonuna göre değişiyor. Örneğin bir otel arka masadaki bir yılbaşı etkinliği için 5 bin lira isterken, ön masalar için 6 bin 500 lira istiyor. Ayrıca İstanbullular için yeni yıla Boğaz’da girmek de mümkün. Sınırsız içecek, DJ canlı performansı ve havai fişek gösterisi ile başlayan bir tekne etkinliğinin fiyatı kişi başı 2 bin 500 lira. Alkol ve yemek dahil.

FİYATLAR KISA SÜRELİ

Tatilini uzatmak isteyenler için de çeşitli avantajlar var. Yine İstanbul ve çevresindeki otellerde konaklamak isteyenler için 2 kişilik konaklama ücretleri 3 bin 500 liradan başlarken, daha lüks otellerde fiyatlar 2 kişi için 14 bin lirayı buluyor. Bazı otellerde bu fiyatlar kısa bir süre için geçerli. Lüks otellerde ise fiyatlar 1 gece için 28 bin liradan, 3 gece için 48 bin liraya kadar yükseliyor.

Haberin Devamı

120 BİN LİRAYA ÇIKIYOR

Birçok kişi yeni yıl için yavru vatan Kıbrıs’ı tercih ediyor. Türkiye’den birçok sanatçı da buradaki otellerde sahne alıyor. Dolayısıyla eğlence fiyatları giderek artıyor. Yılbaşı gecesi için konaklamalı fiyatlar kişi başı 12 bin liradan başlıyor. Ünlü sanatçıların yer aldığı ve 3 günlük programların fiyatı 2 gece için 70 bin liralara çıkıyor. Dünyaca ünlü Türk sanatçılarının çıktığı otellerde ise 2 gece için 120 bin lira isteniyor.

2 GECE KONAKLAMA ŞARTI

Diğer illerde de fiyatlar büyükşehirlerle yarışır durumda. Örneğin Konya’da canlı performansların yer aldığı bir etkinliğin fiyatı 2 bin 500 lira, bu ücrete yemek ve alkol dahil. Konaklamalı olursa 6 bin liraları buluyor. Antalya Kemer’de ise 20 bin liralara çıkıyor. Afyon gibi termal otellerin yoğunluklu olduğu şehirlerdeki fiyatlar 2 gece konaklamalı yılbaşı programı dahil 35 bin liraya çıkıyor. Bazı otellerde en az 2 gece konaklama şartı bulunuyor.

EN ÇOK TERMAL VE RESORT

Geçen sene ve bu seneki yılbaşı rezervasyonlarını inceleyen Tatilbudur’un CEO’su Onur Otruş, “Her iki sene de termal otellerin üst sıralarda geldiğini söyleyebiliriz. 2023 yılında yüzde 54 oranında tercih edilen termal oteller bu sene de benzer oranlarda talep alıyor. 2024 yılbaşı paketlerinde termal otellerden sonra yaklaşık yüzde 44 oranında resort otellere, görece daha az oranlarda da kış otelleri için rezervasyon oluşturduk diyebiliriz. Geçen sene ile kıyasladığımızda resort otellere bu sene talep 2 katına yakın artmış durumda” dedi.

Haberin Devamı

ÇOĞUNLUK 3 GECE 4 GÜN

Yılbaşı paketlerinin verilerini de paylaşan Otruş, şunları söyledi: “2023 yılında yüzde 58 oranlarında tercih edilen sanatçılı ve gala programı olan otellere bu sene talep daha da artarak yüzde 71’lere geldi. Yılbaşı için etkinliği olan otellerin bu sene daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca yine bu rakamlara bakarak misafirlerimizin bu sene daha çok eğlenceli programların yer aldığı paketlere ilgisinin arttığını söylemek mümkün. Bu sene yılbaşı için ortalama konaklama ise 29 Aralık giriş, 1 Ocak çıkış olacak şekilde 3 gece 4 günlük paketlerden oluşuyor diyebiliriz.”

Haberin Devamı

DOLULUK YÜZDE 70’LERDE

3 günlük tatil turizm sektöründe de hareketlilik oluşturdu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, otellerdeki doluluk oranının yüzde 70’lere ulaştığını söyledi. İşler, genellikle 2, 3 ve 4 günlük tatil talepleri geldiğine işaret ederek, otellerin de yılbaşı için sanatçılı, orkestralı gibi çeşitli programlarla misafirlerini ağırlayacağını dile getirdi. İşler, gecelik konaklama ücretinin tatilcinin bütçesine göre kişi başı 2 bin liradan 40 bin liraya kadar çıkabildiğini söyledi.